ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υπόθεση των εργαζομένων η απεργία

Αντιμέτωποι με την οργανωτική απαξίωση της απεργίας από την πλειοψηφία και το σαθρό πλαίσιο, οι τραπεζοϋπάλληλοι δίνουν για δεύτερη μέρα τη μάχη στους χώρους δουλιάς

Πέμπτη 9 Μάη 2002

Eurokinissi

Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους διανύουν σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι, έχοντας απέναντί τους όχι μόνο τους τραπεζίτες αλλά και την ηγεσία της ΟΤΟΕ που επιμένει σε αιτήματα τα οποία παραπέμπουν στις κατ' όνομα αυξήσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προκαλούν για την παράταση του ωραρίου συναλλαγών στις τράπεζες και αποκλείουν τη διεκδίκηση του ασφαλιστικού από την κινητοποίηση.

Η αναντιστοιχία μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλει η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΤΟΕ και των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων, συνδυάζεται άριστα και με την οργανωτική απαξίωση της απεργίας, στην οποία η συμμετοχή των εργαζομένων κυμάνθηκε στο 70% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΟΕ. Ετσι, χθες δεν πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση, ενώ παρέμβαση κλιμακίου της ΟΤΟΕ στο τμήμα διαχείρισης μεγάλων πληρωμών της Τράπεζας Ελλάδος, ελάχιστα επηρέασε τη λειτουργία του, η οποία είναι 24ωρη.

Για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες καλούνται να επιβάλλουν τα αιτήματα μιας κινητοποίησης που οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές επιθυμούν να έχει περιορισμένη εμβέλεια και προοπτική, με όριο την εργοδοτική λογική των «ανταλλαγμάτων» για την ουσιαστική ανατροπή του ωραρίου εργασίας, την προστασία της «ανταγωνιστικότητας» του τραπεζιτικού κεφαλαίου, τη διευκόλυνση εφαρμογής της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Για το σκοπό αυτό αρνούνται, παρ' όλο που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εκφράζουν τη συμφωνία τους με αυτή, την πρόταση της ΕΣΑΚ Τραπεζών, η οποία ξεκάθαρα αποκρούει την εργοδοτική αλλά και την κυβερνητική λογική. Η ΕΣΑΚ απόλυτα θέτει ως διεκδικήσεις, στην κρίση και των εργαζομένων: Ούτε ένα λεπτό παράταση του ωραρίου συναλλαγών, καθώς θα σημάνει το σάρωμα οποιασδήποτε ρύθμισης για το ωράριο εργασίας. Μισθός στο πρώτο κλιμάκιο του ενιαίου μισθολογίου στις 300.000 δραχμές. Ωράριο εργασίας 35 ωρών, 8π.μ. - 3μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή. Απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει αντίδραση από τους εργοδότες, ενώ η συμμετοχή στις ιδιωτικές τράπεζες ήταν μικρότερη από εκείνες του κρατικού ενδιαφέροντος. Αυτό δεν είναι άσχετο από τη διαχρονική στάση της πλειοψηφίας, που ουσιαστικά αρνείται να στηρίξει τη συνδικαλιστική δράση στα ιδιωτικά «γκέτο» των τραπεζών και αντιμετωπίζει «θεωρητικά» τις πάμπολλες καταστρατηγήσεις δικαιωμάτων, τις άμεσες και τις έμμεσες απειλές προς τους εργαζόμενους.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για προκήρυξη απεργίας στις 29 Μάη, όπως ήδη έχει κάνει η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα, διεύρυνσης των διεκδικήσεων, συμπόρευσης με τους άλλους εργαζόμενους για συνολική απόκρουση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών πολιτικών που εφαρμόζονται.