ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να εξασφαλιστεί η άρδευση της Κωπαΐδας και να αναπληρωθεί το εισόδημα των αγροτών
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024

Eurokinissi

Να εξασφαλιστούν άμεσα η πλήρης άρδευση της Κωπαΐδας και το εισόδημα των αγροτών της περιοχής, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συζητήθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 5/7.

Οπως τόνισε, η έλλειψη αρδευτικού νερού στην Κωπαΐδα τη φετινή χρονιά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οριστική καταστροφή των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εισόδημα για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφού χρόνια τώρα δεν έχουν μεριμνήσει για την εκπόνηση των αναγκαίων έργων υποδομής ώστε να καταστεί η Κωπαΐδα αυτάρκης σε αρδευτικό νερό.

Κατήγγειλε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι υπεύθυνη για την απαξίωση του πλωτού αρδευτικού που υπήρχε στην Υλίκη και σήμερα έχει καταλήξει στα βράχια της. Σε πλήρη λειτουργία, το πρόσφατα εγκατασταθέν νέο πλωτό αρδευτικό μπορεί να δώσει μέχρι 10.000 κυβικά μέτρα νερού και, όπως εκτιμούν οι αγρότες, αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει ούτε τη μισή έκταση της Κωπαΐδας, καθώς οι ανάγκες ξεπερνούν τα 25.000 κυβικά μέτρα νερού.

Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι χρειάζεται να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση για να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα άρδευσης, διότι οι αγρότες είναι σε απόγνωση βλέποντας τις καλλιέργειές τους να κινδυνεύουν να χαθούν, «αν δεν έχουν χαθεί ήδη σε πολλές περιπτώσεις». Επίσης, να αξιοποιηθεί η δυνατότητα παροχής νερού στο αρδευτικό δίκτυο τόσο από τον Μόρνο όσο και από τις γεωτρήσεις της περιοχής γύρω από την Κωπαΐδα. Να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων της ευρύτερης περιοχής, με βάση τις υδρολογικές λεκάνες.

Ακόμα, απαιτείται να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο, αν χαθούν καλλιέργειες, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Κωπαΐδα.

Πλήρη κάλυψη στην Περιφέρεια, στην οποία έχει περάσει η αρμοδιότητα, παρείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσιος Σταμενίτης, αναφέροντας ότι το έλλειμμα πράγματι ξεπερνά τα 60 εκατ. κυβικά νερού, λόγω της ανομβρίας που σημειώθηκε φέτος. Χωρίς να απαντά στο πιεστικό πρόβλημα, όπως έχει διαμορφωθεί αυτό το διάστημα, με καταστροφές καλλιεργειών λόγω της ανομβρίας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, και προχωρά σε έργα με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, που χρυσοπληρώνουν ο λαός και οι φτωχοί αγρότες. Δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της διαβόητης «πράσινης μετάβασης», την οποία χαρακτήρισε «υποχρέωση και πρόκληση» απέναντι στους αγρότες, παρά το γεγονός ότι τους ξεκληρίζει μια ώρα αρχύτερα.