ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Δεκάδες σωματεία και φορείς από όλη τη χώρα στη χθεσινή μεγάλη σύσκεψη

Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 16/7

Πέμπτη 11 Ιούλη 2024

Τουλάχιστον 150 Ομοσπονδίες, Σωματεία και μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΨΝΑ (Δαφνί) με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, χτίζοντας ένα κοινό μέτωπο αντεπίθεσης στο εγκληματικό νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τη δημόσια Ψυχική Υγεία, την Πρόληψη και την Απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Αξιοποιώντας κάθε λεπτό μέχρι την πανελλαδική απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη 16 Ιούλη, δεκάδες σωματεία ρίχνονται στη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της, αλλά και για την κλιμάκωση του αγώνα.

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ αναμένονται οι αποφάσεις και άλλων Ενώσεων Γιατρών. Σωματεία και μαζικοί φορείς προσανατολίζονται άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕΘΕΑ την Κυριακή, μετά από πέντε χρόνια, κάνοντας κουρελόχαρτο τη σχετική ΠΝΠ.

Στο μεταξύ, στα σκαριά είναι ποικιλόμορφες δράσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα κόντρα στην καλλιεργούμενη μοιρολατρία και στην παραίτηση.

«Με γρήγορα αντανακλαστικά δώσαμε απάντηση στο κατάπτυστο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση μες στο κατακαλόκαιρο, ελπίζοντας να μας πιάσει στον ύπνο», σημείωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΨΝΑ, Θ. Δημουλάς, παραθέτοντας στοιχεία που μαρτυρούν την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με μόνιμο προσωπικό, κρατικούς πόρους και δημιουργία νέων, δωρεάν κρατικών δομών. Αναφέρθηκε στο κλείσιμο ΜΚΟ, με αποτέλεσμα ασθενείς να «πλοηγούνται» στα γονατισμένα ΨΝΑ και Δρομοκαΐτειο, στους 3.500 ωφελούμενους του ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων που βρίσκονται «στον αέρα», στους 400 ωφελούμενους του προγράμματος «Νοσηλεία κατ' οίκον» που επίσης έμειναν ξεκρέμαστοι και οι εργαζόμενοί του απολύθηκαν με τη λήξη του προγράμματος, ενώ εκκρεμούσαν τουλάχιστον 3.000 αιτήματα.

«Χρέος μας η ζωή, όχι το "πάμε κι όπου βγει"», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Β. Γρετσίστας, μεταφέροντας τον αναβρασμό που επικρατεί και στο ΚΕΘΕΑ.

«Το 18ΑΝΩ, που λειτουργεί στα σπλάχνα του ΕΣΥ, προσφέρει υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας πρόσβαση στους πάντες», σημείωσε ο Η. Γκότσης, εργαζόμενος στο εν λόγω θεραπευτικό πρόγραμμα.

«Εμείς μάθαμε να αγωνιζόμαστε απέναντι σε έναν τεράστιο εχθρό, τα ναρκωτικά. Σε αυτόν τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας θα πάμε όλοι μαζί», ήταν το μήνυμα του Γ. Καλαϊτζίδη ο οποίος εκπροσώπησε την ΟΣΟΚΕΘΕΑ.

Η πρώην διευθύντρια του 18ΑΝΩ, Κ. Μάτσα, επεσήμανε ότι «οι ψυχικά πάσχοντες, που όσο βαθαίνει η κρίση ο αριθμός τους μεγαλώνει, καταδικάζονται να ζήσουν σε συνθήκες χειρότερες απ' αυτές που υπήρχαν πριν την υποτιθέμενη "αποασυλοποίηση". Θα βρεθούν σε ιδιωτικά κέντρα, όπου με γνώμονα το κέρδος θα κάνουν περικοπές στα πάντα, ακόμα και στο φαγητό. Συνθήκες Μεσαίωνα. Οι εξαρτημένοι καταδικάζονται να μείνουν στα υποκατάστατα, εξάλλου η δομή του ΕΟΠΑΕ είναι στα πρότυπα του ΟΚΑΝΑ. Μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια των από πάνω».

«Κάνουμε την ύστατη υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και στους ψυχικά πάσχοντες», υπογράμμισε ο Χ. Σμυρνιώτης από τον Σύλλογο Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής.

Το γεγονός ότι «το σχέδιο για την Ψυχική Υγεία δεν είναι ελληνικό, ούτε νέο - είναι απόφαση της ΕΕ, που προωθείται από το 2006, με όλες τις κυβερνήσεις» υπογράμμισε ο πρώην διευθυντής του ΨΝΑ, Θ. Μεγαλοοικονόμου.

Πανέτοιμοι για σύγκρουση με την κυβέρνηση δηλώνουν και οι εργαζόμενοι στα 75 Κέντρα Πρόληψης, στην πλούσια δράση των οποίων αναφέρθηκε η Β. Αμπαζή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου τους, σημειώνοντας ότι στην πρώτη διαρροή του νομοσχεδίου «μας καταργούσε. Τώρα δεν μας αναφέρει καν. Ποιος θα κάνει ποια πρόληψη στην Ελλάδα; Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ; Που κόβει κορδέλες σε "χώρους ελεγχόμενης χρήσης" ναρκωτικών;».

Για όσα συμβαίνουν στον ΟΚΑΝΑ, όπως «διώξεις υπαλλήλων, αυταρχισμός κ.ά.», μίλησε η Ε. Σταθακοπούλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, προειδοποιώντας ότι αυτά τα φαινόμενα θα γιγαντωθούν στον νέο φορέα που στήνεται (ΕΟΠΑΕ).

Στην άρνηση να γίνει ακόμα και Γενική Συνέλευση εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ αναφέρθηκε η Ν. Κοδέλλα, μεταφέροντας την πικρή πείρα όσων εργάζονται στην άμεση πρόσβαση και στην πολυδιαφημισμένη συνέργεια φορέων (ΟΚΑΝΑ - ΚΕΘΕΑ) στον Ξενώνα του δήμου Αθηναίων.

Την εικόνα από την υλοποίηση του προγράμματος «Ψυχαργώς» μετέφερε από το ΨΝΘ η Ρ. Γεωργιάδη: «Εμεινε κόσμος στους δρόμους, δημιουργήθηκαν μικρότερα άσυλα. Θέλουν να καταργήσουν και το ΨΝΘ, που καλύπτει τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και από τη Θεσσαλία. Κλιμακώνουμε».

Συναγερμός έχει σημάνει και στο Αιγινήτειο. «Οι ιθύνοντες λένε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, επειδή το Αιγινήτειο είναι κληροδότημα (σ.σ. όπως και το Δρομοκαΐτειο). Δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός. Οταν το νομικό οπλοστάσιο είναι στα χέρια τους, μπορούν εύκολα να το φέρουν στα "θέλω" τους. Είναι πολλά τα λεφτά», σημείωσε η Ε. Ρογκάκου.

Για τις εκατοντάδες καταδικαστικές αποφάσεις φορέων απέναντι στο νομοσχέδιο μίλησε εκ μέρους του ΕΣΥΝ η Σ. Σκλαβενίτη. «Ολοι έχουν καταλάβει αυτό που διακυβεύεται. Από τη μεριά μας η διαβούλευση έχει γίνει. Εφεραν τμηματικά τη στρατηγική της ΕΕ», είπε, και αναφέρθηκε στην απόφαση για πλατύ άνοιγμα των 24 παραρτημάτων του ΕΣΥΝ στην ακτίνα δράσης τους.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Α. Ρέτζιου, σημείωσε:

«4.700 κλίνες στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, 900 κλίνες στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Δεν είναι μια στρεβλή εφαρμογή της. Αυτή είναι η στόχευση που έχει τηρηθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες, ανεξάρτητα από την απόχρωσή τους, γιατί η Ψυχική Υγεία - όπως και συνολικά η Υγεία - είναι κόστος για το κράτος και το κεφάλαιο. Θέλουν να εξοικονομούν ζεστό κρατικό χρήμα για να το δίνουν π.χ. σε εξοπλιστικά προγράμματα, και από την άλλη είναι μια χρυσή ευκαιρία για να κάνουν μπίζνες τα ιδιωτικά συμφέροντα και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας.

Είναι τεράστια τα ποσά που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και περιμένουν οι επιτήδειοι να ξεκοκαλίσουν για να ιδρυθούν ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν απαντάει σε καμία ανάγκη των ασθενών μας, ούτε για απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης σε όλα τα επίπεδα. Προγράμματα για λίγους, για λίγο, με τα γνωστά αποτελέσματα. Είναι κρίσιμη η επιτυχία της απεργίας μας στις 16 Ιούλη. Μιλάμε για περιπλανώμενους υγειονομικούς, για ασθενείς και οικογένειες που θα "πλοηγούνται" από τη μια δομή στην άλλη, από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, χωρίς αποτέλεσμα. Εχουμε τη δυνατότητα να το σταματήσουμε εδώ. Είναι κρίσιμο η απεργία να έχει μαζική, καθολική συμμετοχή και να στείλουμε μήνυμα ότι μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους τώρα, με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, κι ας είναι καλοκαίρι».

Εχουμε αποφασίσει να μείνει στα χαρτιά

Την αμέριστη στήριξη σε αυτόν τον αγώνα μετέφερε εκ μέρους της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου ο δήμαρχος Μ. Σελέκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση, να έχουν τους εξαρτημένους στο χέρι με υποκατάστατα. «Εχουμε αποφασίσει να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο. Εξάλλου, πολλές φορές έχουμε αντιμετωπίσει τους σχεδιασμούς τους», τόνισε.

ΚΚΕ: Θα αναμετρηθούμε με έναν ακόμα κρίκο της εγκληματικής πολιτικής

Το «παρών» έδωσε και η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος και λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Θα αναμετρηθούμε με έναν ακόμα κρίκο στην αντιλαϊκή πολιτική όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων. Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι η ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, φτιαγμένου με τα πιο αντιδραστικά υλικά της ΕΕ, που λογαριάζει ακόμη και την Πρόληψη, την Απεξάρτηση, την Κοινωνική Επανένταξη, την Ψυχική Υγεία με τη λογική του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από τη μία έχουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποφασιστικότητα να προχωρήσει κάθε αντιλαϊκή μεταρρύθμιση, επιβεβαιώνοντας ότι παίρνει εντολές από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την ΕΕ. Από την άλλη η σημερινή σύσκεψη δείχνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε εμπόδια στον σχεδιασμό τους. Την ίδια στιγμή που λένε ότι "οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα", εδώ και τεσσεράμισι χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν κουρελιάσει τους νόμους τους.

Οταν κάποιοι μας λένε ότι η ΝΔ δεν έχει αντίπαλο, σήμερα εκφράζεται ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης σε κόσμο που χάνει τα σπίτια του με βάση το αντιλαϊκό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, δίνοντας το "πράσινο φως" στα "κοράκια" να παίρνουν τα σπίτια του κόσμου, όπως είναι το σπίτι της Διονυσίας στην Ελευσίνα, του παιδιού με αυτισμό στον Κολωνό.

Θα στηρίξουμε όλους τους αγώνες σας, γιατί θέλουμε ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις, και το ΚΚΕ διεκδικεί μαζί σας υψηλού επιπέδου, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Πρόληψης, Απεξάρτησης, Κοινωνικής Επανένταξης».