ΓΑΛΛΙΑ
«Εντιμο διάλογο» για «συγκρότηση ισχυρής πλειοψηφίας» προτείνει ο Μακρόν

Σε όλο το αστικό πολιτικό φάσμα συζητιούνται σχήματα συνεργασίας και διαχείρισης των υποθέσεων του κεφαλαίου

Πέμπτη 11 Ιούλη 2024

Copyright 2024 The Associated

Η «Εθνική Συσπείρωση» (φωτ.) είναι τρίτη σε έδρες αλλά πρώτη σε ποσοστά στη νέα Εθνοσυνέλευση
Διαβουλεύσεις με κοινή συνισταμένη την υπεράσπιση της «σταθερότητας» που χρειάζονται τα γαλλικά μονοπώλια, αναπτύσσονται σε όλο το αστικό πολιτικό φάσμα της Γαλλίας, με δεδομένο ότι κανένα εκλογικό σχήμα δεν απέσπασε απόλυτη πλειοψηφία στη νέα 577μελή Εθνοσυνέλευση.

Θυμίζουμε ότι μετά και την απόσυρση πάνω από 200 υποψηφίων (από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» - NFP) και το «μακρονικό στρατόπεδο» που πριν τον β' γύρο της 7ης Ιούλη συστρατεύτηκαν στην τακτική «να αποκλειστεί η Εθνική Συσπείρωση - RN της Μαρίν Λεπέν από την εξουσία), πρώτο σε έδρες σχήμα αναδείχτηκε το NFP (με 184), ακολούθησε ο μακρονικός συνασπισμός «Ensemble!» (Μαζί!) με 166 και στην τρίτη θέση «τερμάτισε» η RΝ, με 143 έδρες. Οι γκωλικοί «Ρεπουμπλικάνοι» (LR) τελικά ελέγχουν 65 έδρες στο νέο Σώμα.

Η σύνθεση της νέας βουλής διαμορφώνεται έτσι με βάση το μονοεδρικό σύστημα, με το οποίο διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές. Με βάση τα ποσοστά πρώτη δύναμη είναι η RN, που ακόμα και μετά την ...άτυπη «σύμπραξη» των «ρεπουμπλικανικών δυνάμεων» απέσπασε μαζί με τους συμμάχους της στον β' γύρο 10.109.044 ψήφους, με ποσοστό 37,05% (ενώ στον α' γύρο είχε αποσπάσει το 33,21% των ψήφων).

Ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, χτες σχολιάζοντας για πρώτη φορά τα αποτελέσματα δημόσια υποστήριξε ότι «κανείς δεν νίκησε» και κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στον κοινοβουλευτισμό, σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην προάσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας, αναγκαστικά πολλαπλής, για τη χώρα».

Συνασπισμό με μακρονικούς εξετάζει το PS

Με δεδομένα τον ρόλο που αναλαμβάνει αντικειμενικά το NFP στην ανακαίνιση της σοσιαλδημοκρατίας και την πολύχρονη πείρα που διαθέτει από κυβερνητική διαχείριση το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), τα στελέχη του πρωτοστατούν στη συζήτηση για τους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν ώστε να βρεθεί πλειοψηφία «ικανή να κυβερνήσει», όπως δήλωσε η προερχόμενη από το PS πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Οξιτανίας, Καρόλ Ντελγά.

Μιλώντας στο δίκτυο «TF1» υποστήριξε ότι «η αριστερά πρέπει να διευρύνει τη βάση της» και κάλεσε σε δημιουργία ενός συνασπισμού που θα οικοδομηθεί με «κεντρικό κόμμα» το PS, αλλά θα περιλαμβάνει και «κομμουνιστές, οικολόγους και τους "Ανυπότακτους" (σ.σ. από το οπορτουνιστικό μόρφωμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» - LFI, που βρίσκονται) σε μια λογική (...) οικοδόμησης, αλλά επίσης και ένα μέρος της "Αναγέννησης" (σ.σ. του κόμματος του Μακρόν που αποτελεί τον κορμό του "Μαζί!")», κάτι που χαρακτήρισε «απαραίτητο για να υπάρξει πλειοψηφία». Περιέγραψε δε ως «μη ρεαλιστικές» τις απόψεις εκπροσώπων του NFP, που ζητούν αυστηρή εφαρμογή του προγράμματός τους και συνέστησε «διαύγεια».

Την ίδια στιγμή, η μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιωμάτων της γυναίκας, Ορόρ Μπερζέ - προερχόμενη από την «Αναγέννηση» - διαπίστωσε με ικανοποίηση σε δικές της δηλώσεις ότι «ακούω βουλευτές των LR, διάφορους (σ.σ. "ανεξάρτητους") δεξιούς, από (το κεντρώο κόμμα) UDI, ακόμη και διάφορους αριστερούς, οι οποίοι θα ήταν έτοιμοι να ενωθούν μαζί μας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αριθμητικά το "αριστερό" μπλοκ (του NFP)».

«Πρέπει να "κυβερνήσουμε δεξιά"»

Την ίδια στιγμή, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών και βασικός συνεργάτης του Μακρόν, Ζεράρ Νταρμαμέν, με δεδομένη την εκτόξευση των ποσοστών της RN, έσπευσε να εκτιμήσει ότι «η χώρα τοποθετείται στα δεξιά. Πρέπει να κυβερνήσουμε δεξιά. Και για να μην υπάρξει συνασπισμός με τη "La France insoumise" και το "Νέο Λαϊκό Μέτωπο" (...) Θα μπορούσε να υπάρξει ένας δεξιός πρωθυπουργός, αυτό εμένα δεν θα με ενοχλούσε καθόλου».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του κόμματος «Ορίζοντες» (που έως τώρα συμμετείχε στο μακρονικό στρατόπεδο του «Μαζί!») και στην πρώτη θητεία του Μακρόν είχε διατελέσει και πρωθυπουργός του, Εντουάρντ Φιλίπ, εκτίμησε ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε, όχι (για να δημιουργηθεί) σε έναν συνασπισμό - δεν νομίζω εξάλλου ότι θα το πετύχουμε - αλλά σε μια τεχνική συμφωνία που θα επιτρέπει να προχωρήσουμε και να διαχειριστούμε τις υποθέσεις της χώρας για τουλάχιστον έναν χρόνο (...) Πιστεύω ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα πρέπει να εγγυηθούμε τη σταθερότητα».

Απαντώντας δε σε ερώτημα αν κι ο ίδιος θα συναινούσε σε ένα σχήμα με «δεξιό πρωθυπουργό», είπε: «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν προερχόταν από έναν τέτοιο συνασπισμό». Παρατήρησε δε ότι πλέον εμφανίζονται και στελέχη των LR (όσων δηλαδή θέλουν να διατηρηθούν ως αυτοτελές κόμμα και να μη συνεργαστούν με τη RN) που συζητούν μια τέτοια συνεργασία, καταλήγοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι αρχίζουμε να μιλάμε. Είναι καλό (...) Νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη».

Ενδεικτικοί των ευρύτερων διεργασιών είναι άλλωστε και δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε τμήματα του «μακρονικού στρατοπέδου» και τη RN - τον Δεκέμβρη ο ίδιος ο Φιλίπ είχε γευματίσει με το ιδρυτικό στέλεχος της RN, Μαρίν Λεπέν. Επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα, ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν μίλησε για «εγκάρδιο δείπνο», στο οποίο διαπίστωσαν «πολύ βαθιές διαφωνίες σε πάρα πολλά θέματα». Η δε Λεπέν από την πλευρά της είπε ότι «δειπνώ με μια ολόκληρη σειρά ανθρώπων, είναι απολύτως φυσιολογικό».