ΞΕΝΑΓΟΙ - ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΞΙ
Αντιδρούν στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τη δουλειά τους
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024

RIZOSPASTIS

Αθήνα
Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν χτες οι ξεναγοί σε όλη τη χώρα, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους (ΠΟΞΕΝ), εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο (βλ. σελ. 8-9) για τον Τουρισμό που προωθεί η κυβέρνηση και με το οποίο υποβαθμίζεται το επάγγελμά τους.

Οι ξεναγοί αντιδρούν κυρίως στον προτεινόμενο ορισμό του ξεναγού, που περιορίζει το έργο του σε κλειστούς και περίκλειστους χώρους, ώστε επί της ουσίας να μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιούν μη εξειδικευμένο και φτηνότερο εργατικό δυναμικό.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή.

Στο πλευρό των ξεναγών εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία Ν. Αττικής.

Οπως σημειώνουν οι ξεναγοί, «δεν μπορεί στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" να υποκαθίσταται η ξενάγηση από τη "συνοδεία". Ξενάγηση χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος, δεν νοείται. Συνεπώς, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και στην υποκατάστασή του από υπηρεσίες μη κατάλληλων προς τούτο προσώπων».

Και οι οδηγοί ΤΑΞΙ στους δρόμους
Ζητούν επίσης ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού και όχι διεύρυνση των δίμηνων σεμιναρίων με δίδακτρα για απόφοιτους Ιστορικών και Αρχαιολογικών Σχολών.

Στην Κρήτη

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ξεναγών πραγματοποιήθηκαν χτες και σε Ηράκλειο και Χανιά, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης.

«Λέμε όχι στην υποβάθμιση και στην απαξίωση του επαγγέλματος του ξεναγού», σημείωσε η Ελένη Σαμαριτάκη, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης, και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης φέρνει την πλήρη απορρύθμιση και αποδόμηση του επαγγέλματος του ξεναγού και περιορισμό του έργου του. Αλλάζοντας τον ορισμό του ξεναγού και περιορίζοντάς τον μόνο σε κλειστούς χώρους. Αποκόπτοντας στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από τη διαδικασία της ξενάγησης. Με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται η ξενάγηση από άτομα που δεν θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τα επαγγελματικά προσόντα. Παράλληλα ιδιωτικά κέντρα διά βίου μάθησης θα μπορούν να δίνουν πτυχία ξεναγών με αμφιβόλου ταχύρυθμα σεμινάρια. Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του επαγγέλματος και παράλληλα του πολιτισμού της χώρας μας».

Ηράκλειο Κρήτης
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα των ξεναγών παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλέκος Μαρινάκης και Νίκος Μανουσάκης. Ενώ ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, απέστειλε χαιρετισμό στη συγκέντρωση, με τον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζόμενων ξεναγών ενάντια στην υποβάθμιση του επαγγέλματός τους.

Σε αναβρασμό και οι επαγγελματίες ΤΑΞΙ

Απεργία και πορεία με τα οχήματά τους πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα και οι οδηγοί ΤΑΞΙ, με απόφαση του ΣΑΤΑ, αντιδρώντας σε απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία που «απελευθερώνει» περαιτέρω τη δράση εταιρειών (π.χ. «UBER») που «κλέβουν» το έργο τους.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τους ελέγχους που διενεργούν οι κρατικές αρχές στις παραπάνω εταιρείες ΕΙΧ, «κλείνοντας» το μάτι στην ασυδοσία τους. Η τροπολογία προβλέπει ότι οι έλεγχοι θα «λαμβάνουν χώρα μόνο στον οδηγό του οχήματος και όχι στους επιβαίνοντες πελάτες», κάτι που στην ουσία ακυρώνει και τον ίδιο τον έλεγχο.

«Δεν μας έφτανε το πανάκριβο καύσιμο που πληρώνουμε, οι εξοντωτικές ώρες δουλειάς που χρειάζεται να κάνουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, το νέο φορολογικό έκτρωμα που είναι θηλιά στον λαιμό μας. Η κυβέρνηση σε όλα αυτά ήρθε να προσθέσει μια κατάπτυστη τροπολογία, που είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της απελευθέρωσης, που όποια κυβέρνηση και να πέρασε έβαλε το λιθαράκι της», σημείωναν στο κάλεσμά τους για τη χτεσινή απεργία οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ. Και διεκδικούν εκτός από την απόσυρση της τροπολογίας, να κατοχυρωθεί ότι η μεταφορά επιβατικού κοινού θα γίνεται αποκλειστικά από Οχήματα Δημοσίας Χρήσεως, να καταργηθεί το φορολογικό «έκτρωμα» και να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.