ΑμεΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα και δυναμώνουν τις διεκδικήσεις τους

Σημαντικό βήμα για την οργάνωση της πάλης τους σε όλη την Αχαΐα

Παρασκευή 12 Ιούλη 2024

Σε ένα σημαντικό βήμα για τη διεκδίκηση όλων όσα δικαιούνται και έχουν ανάγκη σήμερα, απέναντι στην αντιαναπηρική πολιτική που συνθλίβει διαχρονικά τη ζωή τους, προχώρησαν ΑμεΑ και οι οικογένειές τους, γονείς και κηδεμόνες, καθώς και χρόνιοι πάσχοντες της Αχαΐας, συγκροτώντας Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε επίπεδο νομού στο πλαίσιο της ΣΕΑΑΝ, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας, ο ριζοσπαστικός πόλος στο αναπηρικό κίνημα.

Μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στόχος τέθηκε να ακουστεί δυνατά, διεκδικητικά στην πόλη και σε όλη την Αχαΐα το «δεν πάει άλλο!». Αυτό που ψιθυρίζεται από πάρα πολλά χείλη, για τη συνολικά δύσκολη καθημερινή κατάσταση που βιώνουν ΑμεΑ, οικογένειες, χρόνιοι πάσχοντες, να αποκτήσει δυναμική, «αγκαλιάζοντας» περισσότερους. Να συνειδητοποιείται ότι δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό τον 21ο αιώνα, άνθρωποι να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους, να πέφτει το προσδόκιμο ζωής, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν θεραπείες, αναγκαζόμενοι να τις κόβουν, άλλοι να είναι σε απόγνωση, όταν με τα ίδια στοιχεία του αστικού κράτους, το 50% των ΑμεΑ ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Τις εργασίες, χαιρέτισε εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, ο Χάρης Χουρδάκης.

Τη συγκρότηση της Επιτροπής στήριξε και το Εργατικό Κέντρο με παρουσία αντιπροσωπείας της Διοίκησής του.

Να υπάρξει συλλογική απάντηση!

Για τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, η Ελένη Μπιρλή, μέλος της Επιτροπής, σημείωσε: «Δεν δεχόμαστε να πετάνε τα διάφορα κοράκια έξω από τα σπίτια τους ΑμεΑ ή να τους κόβουν το ρεύμα. Δεν ανεχόμαστε τα "σφαγεία" των ΚΕΠΑ που μειώνουν τα επιδόματα, δυσκολεύουν τη ζωή μας, όπως πρόσφατα συνέβη σε βαριά περίπτωση σκληρυντικού ασθενή στο γειτονικό Μεσολόγγι, που του έκοψαν επίδομα και αναμένεται να περάσει νέα επιτροπή στην Πάτρα, κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα! Δεν συμβιβαζόμαστε με τις ελλείψεις σε υποδομές, ούτε με τις αλλαγές για το νέο ΕΣΥ που εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο τη δημόσια Υγεία. Απαντάμε, δυναμώνουμε αποφασιστικά τον συλλογικό αγώνα! Δίνουμε το χέρι σε όλους όσοι αγανακτούν. Καλούμε να ξεσηκωθούν! Στεκόμαστε απέναντι στην εθνική στρατηγική για την αναπηρία, τον σύγχρονο "Καιάδα" του 21ου αιώνα».

Στάθηκε και σε ζητήματα από τον νομό, υπογραμμίζοντας: «Είναι απαράδεκτο να κινδυνεύει η υγεία πασχόντων από μεσογειακή αναιμία από την υπομετάγγιση, όπως π.χ. στο ΠΓΝΠ του Ρίου, με τα προβλήματα στην αντίστοιχη μονάδα, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Επίσης, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν μόλις 10 κρεβάτια αποκατάστασης στο ΠΓΝΠ του Ρίου, που υπολειτουργούν, ενώ θα έπρεπε να είναι 400! Την ίδια ώρα ιδιωτικά θεραπευτήρια όπως το "Ολύμπιο", γιγαντώνονται. Στα προνοιακά ιδρύματα, επικρατεί υποχρηματοδότηση, ελλείψεις προσωπικού, σε ορισμένες περιπτώσεις ακατάλληλα κτίρια. Εφτασαν στο σημείο, να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους της "Μέριμνας" δυόμισι μήνες».

Ανέδειξε και τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσθέτοντας: «Δεν είναι άμοιροι ευθυνών και όλοι όσοι ακολουθούν την ίδια γραμμή στο αναπηρικό κίνημα, από την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, αλλά και των αντίστοιχων τοπικά».

Οχι ζωή με τον... φόβο

Ζώντας 20 και πλέον χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας, ο 62χρονος σήμερα Δημήτρης Μπάλας χαιρέτισε τη συγκρότηση της Επιτροπής αναφέροντας: «Ιδιαίτερα τις μέρες του καύσωνα όλοι οι σκληρυντικοί απαιτείται να έχουν δροσιά, γιατί έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους. Δεν νοείται να σκεφτόμαστε το αν θα ανοίξουμε το κλιματιστικό, όσοι το έχουμε, με 40ο C και πάνω, λόγω της πανάκριβης τιμής του ρεύματος που εντάχθηκε στο χρηματιστήριο Ενέργειας». Εξήγησε πως πολλοί σκληρυντικοί υποφέρουν από τη ζέστη, αφού δεν ανάβουν τα κλιματιστικά φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, σημειώνοντας: «Απαιτούμε, φθηνό ρεύμα και επιδότηση για αγορά τουλάχιστον ενός κλιματιστικού για κάθε σκληρυντικό».

Στην έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας, αναφέρθηκε ο Μάρκος Καρράς, υπογραμμίζοντας: «Καταφεύγουμε σε ιδιώτες ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, πληρώνοντας κατά μ.ο. 150 ευρώ τον μήνα μαζί με τα φάρμακα, όταν το επίδομα είναι 300 ευρώ. Τι να καλύψουμε με τα υπόλοιπα; Πώς να ζήσουμε; Γι' αυτό, η Επιτροπή μπορεί να συμβάλει για όλα όσα τα ΑμεΑ δικαιούνται σήμερα».

Αμεσα θα παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, η Επιτροπή να φτάσει παντού με το κάλεσμα αγώνα. Ενα κάλεσμα που περιλαμβάνει διεκδικήσεις, όπως για αύξηση όλων των επιδομάτων τουλάχιστον 100 ευρώ, κατάργηση ΦΠΑ και ειδικού φόρου καυσίμων, καμία διακοπή ρεύματος και μείωσή του κατά 50% κ.ά. Επίσης, καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις, όχι στο «νέο ΕΣΥ» και το «Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία», γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, επαναφορά των επιδομάτων αναπηρίας στα ορφανά παιδιά ΑμεΑ, επέκτασή τους στις κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν παίρνουν, κανένα επίδομα αναπηρίας ή σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.