ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στην ατζέντα οι επικίνδυνες διευθετήσεις
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024

Eurokinissi

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο υλοποίησης αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση ήταν σύντομη, καθώς το κύριο ραντεβού τους είναι για τον Σεπτέμβρη στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, συζητήθηκαν «θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία».

Με βάση τις ίδιες πηγές, συμφώνησαν «στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις». Επίσης, καθώς μπούσουλάς τους είναι οι μπίζνες του κεφαλαίου, «συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών».

Ο Μητσοτάκης φέρεται, εξάλλου, να αναφέρθηκε στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση βέβαια «οδικού χάρτη» που έχουν χαράξει ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο δε Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Διόλου τυχαία, ο Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, είπε ότι αν και «ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα», τους τελευταίους 16 μήνες έγιναν «κάποια θετικά βήματα, που δείχνουν τουλάχιστον μια κατάσταση ύφεσης. Από μόνο του αυτό, σε μια εποχή που αντιμετωπίζαμε σημαντικές προκλήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση όσον αφορά τις σχέσεις μας», επιβεβαιώνοντας εμμέσως και ο ίδιος το ΝΑΤΟικό υπόβαθρο των συνεννοήσεων. Το επιβεβαίωσε και ο Σπέκχαρντ, επαινώντας τον ότι «γνωρίζω ότι εσείς προσωπικά αναλάβατε πρωτοβουλίες για να γίνει αυτό, άρα σας αξίζουν πολλά εύσημα για την προσπάθεια να διατηρηθεί η ασφάλεια στο νότιο και νοτιοανατολικό πλευρό του NATO».

Επεισόδιο στο Αιγαίο

Αλλο ένα επεισόδιο σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο, όταν σκάφος του Λιμενικού και τουρκικό αλιευτικό «ακούμπησαν» το ένα το άλλο σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα την επακούμβηση των δύο σκαφών.

Στη συνέχεια, το αλιευτικό αποχώρησε αυτοδύναμα με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή ενδεχόμενης βοήθειας στο αλιευτικό. Μετά την απομάκρυνση του τουρκικού αλιευτικού, το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική ακτοφυλακή χαρακτηρίζει τη Ζουράφα τουρκική, υποστηρίζει πως ανήκει στο Τσανάκαλε και πως την υπερασπίζεται.