Η αμφισβήτηση να μετατραπεί σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου

Σε εκδήλωση της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης μίλησε τη Δευτέρα η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τετάρτη 17 Ιούλη 2024

«Ο,τι κι αν λένε τα παπαγαλάκια του συστήματος στο διάστημα που ακολούθησε των ευρωεκλογών, σπέρνοντας την απογοήτευση και καλλιεργώντας την παραίτηση και τη μοιρολατρία, με το γνωστό "τίποτα δεν αλλάζει", η εργατική και λαϊκή πάλη όλο και δυναμώνει», σημείωσε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πάρκο επί της οδού Μπότσαρη.

Οπως σημείωσε, «γίνεται φανερό, σε αυτήν τη νέα φάση που ήδη βρισκόμαστε, και με τις εξελίξεις να "τρέχουν" γρήγορα, ότι όλοι εμείς οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, με εφόδιο και το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, αναλαμβάνουμε μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι στον λαό.

Στο ζοφερό φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της επικίνδυνης στροφής της ΕΕ στην "πολεμική οικονομία" και της οικονομικής κρίσης που επέρχεται, των διεργασιών στα αστικά κόμματα, και συζητούμε πλατιά και δρούμε οργανωτικά και αγωνιστικά. Κι αυτή η πολιτική συζήτηση και δράση τώρα είναι που χρειάζεται να αγκαλιάσει πολύ περισσότερες δυνάμεις, να γίνει πιο βαθιά και ουσιαστική».

«Ξεκινάμε, πάντα, από τη "μεγάλη εικόνα", από τη βαρβαρότητα και τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος, που όλο και γιγαντώνονται, ώστε να συνειδητοποιείται πλατιά, με βάση και τη λαϊκή πείρα, ότι αυτή η βαρβαρότητα δεν γιατρεύεται», είπε, κάνοντας ξεκάθαρο και μέσα από την ομιλία της ότι «ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, ότι η διέξοδος για τον λαό δεν υπάρχει στην εναλλαγή κυβερνήσεων, αλλά συνδέεται αυτή η διέξοδος με την ταξική αναμέτρηση ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο».

Ανασύνταξη του κινήματος και ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής συμμαχίας


Συνεχίζοντας η Θεανώ Καπέτη απάντησε στο ερώτημα «και τι αλλάζει που το ΚΚΕ ανεβάζει τα ποσοστά του;».

Η απάντηση, είπε, βρίσκεται σε αυτό το οποίο ανησυχεί την αστική τάξη και τα επιτελεία της: «Στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στην ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής πάλης, στην προοπτική της κοινωνικής συμμαχίας, στη συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση. Εκεί, ακριβώς, καταθέτουμε κάθε μέρα και το αυξημένο ποσοστό του ΚΚΕ. Κάθε πρωτοβουλία του Κόμματος, κάθε αγωνιστική δράση μέσα στο κίνημα, κάθε παρέμβαση έχει στόχο να μετατρέπει την υπαρκτή αμφισβήτηση σε σύγκρουση, και μάλιστα από καλύτερες θέσεις, με την κυρίαρχη πολιτική, με την εξουσία του κεφαλαίου.

Μπαίνουμε, λοιπόν "στα γεμάτα", πιάνουμε το νήμα από το πλατύ άνοιγμα που κάναμε στους εργαζόμενους και στη νεολαία κατά την προεκλογική περίοδο, από τη "φλέβα" των μεγάλων αγώνων σε μια σειρά από μέτωπα, οι οποίοι και συνέβαλαν στο θετικό αποτέλεσμα.

Και από καλύτερες θέσεις, πια, ανοίγουμε τη συζήτηση γύρω από το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη, για τη συμμαχία της με τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, αλλά και για τον ίδιο τον στόχο αυτής της πάλης, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Γύρω από το πώς θα ενταχθούν νέες δυνάμεις σε αυτήν τη σπουδαία προσπάθεια, που ήδη γίνεται και αποδίδει καρπούς, και που οι δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Γιατί αυτή είναι η απάντηση στο "τι άλλο πρέπει να γίνει", ώστε να σπάει στην πράξη η αναμονή που καλλιεργούν οι άλλες δυνάμεις, να αντιμετωπιστεί ο νέος γύρος αυταπατών που σπέρνει η σοσιαλδημοκρατία για λογαριασμό της "σταθερότητας" του συστήματος.

Αγωνιστική δράση και αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να προβάλλεται η διέξοδος στην ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, ο άλλος δρόμος ανάπτυξης προς όφελος των εργατικών - λαϊκών αναγκών, ο σοσιαλισμός, ως απάντηση στα αδιέξοδα του συστήματος, στα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα.

Και από καλύτερες θέσεις πια μπορούμε τώρα να βάζουμε στο επίκεντρο τον πραγματικό ένοχο, αυτόν που μετατρέπει τον τεράστιο πλούτο σε "κατάρα" για τους εργαζόμενους, το καπιταλιστικό κέρδος, αυτό που μετατρέπει τις ζωές μας και τη χώρα μας σε πεδίο κερδοφόρας εκμετάλλευσης από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αυτόν τον αγώνα, λοιπόν, ενάντια σε αυτήν την πολιτική, το ΚΚΕ καταθέτει κάθε μέρα όλη τη δύναμη που του δίνει ο λαός.

Ενάντια στην ακρίβεια, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να σωθούν λαϊκά σπίτια από τους πλειστηριασμούς, για υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού, για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων.

Μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ στον ηρωικό αγώνα τους για να έχουν δουλειά, μαζί με τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής που ακυρώνουν με την ενότητα και τον αγώνα τους όλα τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση είναι εδώ, και το ΚΚΕ είναι η ψυχή της», κατέληξε η Θεανώ Καπέτη.

Κανείς λαϊκός άνθρωπος να μην ξεγελαστεί από την επιχείρηση αναστήλωσης της σοσιαλδημοκρατίας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε αναφορά και στην αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία και τις διεργασίες που υπάρχουν πιο έντονες αυτό το διάστημα και στη χώρα μας.

Η Θεανώ Καπέτη ξεκαθάρισε μιλώντας για τις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία ότι αξιοποιούνται ως πιλότος αναστήλωσης της σοσιαλδημοκρατίας.

«Κανείς λαϊκός άνθρωπος δεν πρέπει τώρα να ξεγελαστεί!», είπε. Και πρόσθεσε: «Ολα αυτά τα κεντροαριστερά παζάρια του εκφυλισμού δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που κρατά τώρα η ΝΔ και πάνω του γράφει επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων!

Γιατί, όλο αυτό το κακόγουστο και βαρετό κεντροαριστερό σίριαλ που παίζεται τον τελευταίο καιρό, αξιοποιείται όχι μόνο για να τροφοδοτείται ξανά η μοιρολατρία και το "τίποτα δεν αλλάζει", αλλά και για να καλλιεργείται η παθητική αναμονή για τις εξελίξεις από τα πάνω, με τη διαμόρφωση εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης (...) Η επόμενη μέρα, όμως, είναι ήδη εδώ και ο λαός δεν έχει καιρό για χάσιμο περιμένοντας κάτι που ποτέ δεν έρχεται».