ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Μεγάλη πυρκαγιά έκαψε πυκνή δασική έκταση

Τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες

Πέμπτη 18 Ιούλη 2024

Eurokinissi

Από την τεράστια καταστροφή στην Κορινθία
Για άλλη μια φορά ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται έρμαιο στην πολιτική της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης, με τα δασαρχεία χωρίς επαρκή προσωπικό, τις δυνάμεις πυρόσβεσης με οργανικά κενά που ξεπερνάνε τις 4.000, με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό. Αυτή είναι η διαχρονική αντιδασική πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, που έχει οδηγήσει στην απώλεια εκατομμυρίων στρεμμάτων γης μόνο τα τελευταία χρόνια, αφού λείπει ο ολοκληρωμένος επιστημονικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων, που θεωρείται κόστος. Επίσης, η επίκληση των καιρικών συνθηκών γίνεται μόνο προσχηματικά, αφού δεν παίρνονται έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα.

Αυτήν τη φορά μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Αγιος Βλάσης Κορινθίας, κοντά στο Σοφικό, σε πυκνό πευκόδασος.

Στην προσπάθεια περιορισμού της πυρκαγιάς τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες, ένας αξιωματικός, ένας υπαξιωματικός και ένας εποχικός, που έχουν θλαστικά τραύματα και εγκαύματα, καθώς εγκλωβίστηκαν μέσα στις φλόγες με το όχημά τους, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να περάσουν μέσα απ' αυτές για να σώσουν τη ζωή τους. Ο ένας, σύμφωνα με μαρτυρίες από την περιοχή, μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές και στο όχημά τους.

Eurokinissi

Από τη μάχη με τις φλόγες
Επίσης, χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι συμβασιούχος πυροσβέστης με καταγωγή από το Σοφικό, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά, χωρίς να έχει βάρδια, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και διαμετακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

Από την πύρινη λαίλαπα, που αναφέρθηκε ότι έφτανε σε μέτωπο έως και 6 χιλιομέτρων, σημειώθηκε μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αφού χιλιάδες στρέμματα γης, δάσος και ελαιοκαλλιέργειες έγιναν στάχτη ενώ οι δυνατοί άνεμοι, έσπρωχναν την φωτιά προς την κατεύθυνση της Επιδαύρου.

Και σε αυτήν τη μεγάλη καταστροφή φάνηκε η τεράστια σημασία της πρόληψης, καθώς ο κρατικός μηχανισμός με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης - δήμων και Περιφέρειας - και κατοίκων έτρεχε την τελευταία στιγμή να κάνει αντιπυρικές ζώνες, υπό τον φόβο της επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Στην περιοχή διακόπηκε η κυκλοφορία σε τοπικές οδούς, ενώ το μέτωπο μαινόταν ανεξέλεγκτο για πάνω από έξι ώρες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές γινόταν προσπάθεια από το έδαφος και με εναέρια μέσα να περιοριστεί η φωτιά. Να σημειωθεί ότι λίγο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς ήχησε το γνωστό μήνυμα 112 στους κατοίκους του Σοφικού, καλώντας τους σε ετοιμότητα για εκκένωση.