Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα
Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024

Είναι σχεδόν καθολική η διαπίστωση από τη μεγάλη πλειοψηφία των φαντάρων ότι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ένας στρατιώτης καλείται να καλύψει ελλείψεις και προβλήματα που υπάρχουν με προσωπικά του έξοδα, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά μέχρι και το πέρας της θητείας του. Με τα χρήματα αυτά γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες που υπάρχουν. Για την κυβέρνηση όλα μπαίνουν στην «προκρούστεια κλίνη» και στη λογική «κόστους - οφέλους» για τις ανάγκες των στρατευμένων.

Κόστος λοιπόν η κάθε ανάγκη του στρατευμένου που διεκδικεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο στρατόπεδο.

Εχει γίνει πλέον κατανοητό τα τελευταία χρόνια ότι συνολικά αυτήν την αντιλαϊκή και επικίνδυνη για τον λαό πολιτική τη στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο Βελόπουλος και η Κωνσταντοπούλου. Η ΝΔ διαλαλεί με όλους τους τρόπους ότι χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη», που σημαίνει ταχύτερη προσαρμογή στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος υποστηρικτής του μνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης και ζητά την επέκτασή του, όπως κάνουν επίσης το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και η Κωνσταντοπούλου, βάζοντας πλάτη για υπερμνημόνια ...για όλη μας τη ζωή.

Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι ο στρατιώτης καταρχάς, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια. Τη συναντάει στην έξοδό του, όταν θα πληρώσει τον καφέ, το ταξί ή το φαγητό του. Ερχεται αντιμέτωπος με το κόστος μετακίνησης, μετά και τις τελευταίες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, από και προς το σπίτι του κατά τη διάρκεια αδειών όπως Πάσχα και Χριστούγεννα. Αλλά πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε και το κόστος μετακίνησης στην έξοδό μας (ταξί, λεωφορείο).

Οταν ένας στρατευμένος εκτελεί τη θητεία του, απαγορεύεται να εργάζεται. Πολλές όμως είναι οι περιπτώσεις που οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια των αδειών τους, αντί να ξεκουράζονται και να γιορτάζουν με τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να εργαστούν, με σκοπό να μαζέψουν χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα της θητείας τους. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση καθιέρωσε την 6ήμερη εργασία, εργασιακό μεσαίωνα που θα αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά την απόλυσή μας.

Ασχετα με τα όσα διαφημίζει η κυβέρνηση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στις μονάδες, την αλήθεια τη βιώνουν οι στρατιώτες. Οι ελλείψεις σε πλυντήρια, αλλά και σε κατάλληλα απορρυπαντικά που χρειάζονται, αναγκάζουν τους στρατιώτες να αναζητούν εξωτερικά του στρατοπέδου πλυντήρια, όπου πρέπει να πληρώσουν για να έχουν καθαρά τα ρούχα τους. Ο ελλιπής ρουχισμός που παρέχεται στους στρατιώτες επίσης τους αναγκάζει να αγοράζουν συμπληρωματικά ρούχα, ξοδεύοντας 200 έως 400 ευρώ για την αγορά τους.

Σε πολλά στρατόπεδα υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με την παροχή νερού, όπου το νερό κρίνεται ακατάλληλο, και αναγκάζεται ο στρατιώτης με δικά του έξοδα να αγοράσει νερό ή, στην καλύτερη περίπτωση, το στρατόπεδο να παρέχει μια μικρή ποσότητα νερού, που φυσικά δεν επαρκεί.

Σε πάρα πολλά στρατόπεδα παρέχεται ελλιπής ποσότητα φαγητού ή σε κακή ποιότητα, κάτι που αναγκάζει τους στρατιώτες να τρώνε φαγητό από το ΚΨΜ, βάζοντας ξανά ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πολύ συχνό είναι και το φαινόμενο να υπάρχουν απαρχαιωμένες υποδομές, για παράδειγμα να υπάρχουν 2 τουαλέτες για 90 άτομα ή να μην παρέχονται τα κατάλληλα καθαριστικά (χλωρίνη, σκούπα, σφουγγαρίστρα, σαπούνια) για τη σωστή υγιεινή των στρατευμένων.

Ο λαός μας πρέπει να σταματήσει να ματώνει οικονομικά. Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση να δίνει εκατομμύρια ευρώ στους μακελάρηδες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, από την άλλη να υπονομεύονται οι ανάγκες μας και ταυτόχρονα να προσπαθεί να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή κατάσταση μέσα στα στρατόπεδα.

Γιώργος Βρυσσάς, 98 Τάγμα Εθνοφυλακής (ΤΕ)

Στρατόπεδο ΛΓΟΥ(ΠΖ) ΜΑΡΙΝΕΛΛΗ ΙΩΑΝΝΗ

Καλλονή, Λέσβος