50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Τίμησαν» τη μαύρη επέτειο δηλώνοντας έτοιμοι για επώδυνες «διευθετήσεις» στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ
Τρίτη 23 Ιούλη 2024

Eurokinissi

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της τουρκικής εισβολής, που τον Ιούλη του 1974 (και μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του «Αττίλα», τον Αύγουστο του 1974) σήμανε την έναρξη της κατοχής σε πάνω από 1/3 των εδαφών του Νησιού, έγιναν το Σάββατο στην Κύπρο, ανήμερα της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την 20ή Ιούλη, μέρα έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που ακόμα και σήμερα η τουρκική αστική τάξη επιμένει να χαρακτηρίζει προκλητικά «ειρηνευτική επιχείρηση».

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, έδωσαν και πήραν ξανά οι αναλύσεις των αστικών επιτελείων με στόχο να παρουσιάσουν τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας ως «κεραυνό εν αιθρία» ή απλά ως απάντηση στο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μακαρίου (15/7/1974). Προσπάθησαν έτσι να κρύψουν το γεγονός ότι η επέμβαση και η κατοχή εκδηλώθηκε στο έδαφος που είχαν στρώσει οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική αστική τάξη, ευρύτερα οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί για την πρόσδεση της Κύπρου στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, που αποτυπώθηκαν άλλωστε στις ίδιες τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου (Φλεβάρης 1959) με τις οποίες ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και υπαγόταν ουσιαστικά υπό τριμερή επικυριαρχία, με «εγγυήτριες δυνάμεις» τις Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία.

Είναι αυτά άλλωστε τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που και σήμερα σε άλλες συνθήκες, καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναζωπυρώνονται τα παζάρια για μια «λύση», με παλιά και νέα σχέδια οριστικοποίησης της διχοτόμησης του νησιού να «δίνουν και να παίρνουν», δημόσια και βέβαια παρασκηνιακά, και με στόχο η Κύπρος να αξιοποιηθεί ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, όπως και να τρέξουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή.

Με αυτή την πολλαπλά επικίνδυνη για τους λαούς όλης της περιοχής «σφραγίδα», σήμερα φέρονται προ των πυλών προτάσεις για νέες διαπραγματεύσεις, μετά και τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ενώ όλα τα επιτελεία επαναλαμβάνουν τη σημασία αναβάθμισης του «ρόλου της ΕΕ», βάζοντας τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, σε μια περίοδο που φουντώνουν ξανά και παζάρια για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και οι Βρυξέλλες αποζητούν και αυτοτελώς μερίδιο στις κόντρες για Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική κ.τ.λ.

Οπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από μνημόσυνο για πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή: «Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να έρθει κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), με ό,τι οφέλη συνεπάγονται και για την ίδια την Τουρκία, και αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια των κρατών της περιοχής για περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος, για να το πετύχει», τονίζοντας ότι «εμείς επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το θετικό κλίμα που φαίνεται να υπάρχει προς όφελος και της επίλυσης του Κυπριακού».

Ερχονται «κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις»

Υποδεχόμενος δε στο προεδρικό μέγαρο τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τις λύσεις, έχει τις απαντήσεις, ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ με φόντο σενάρια για νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ, πιθανώς και πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού τον Σεπτέμβρη, χαρακτήρισε τους «επόμενους μήνες» «κρίσιμους» και «δύσκολους», γιατί «θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις».

Την ίδια στιγμή, παρουσίαζε ως δήθεν «εγγύηση» για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια, λέγοντας πως «ο μόνος δρόμος» για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο Κυπριακό «είναι η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους (...) της στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος, της ανάδειξης του ρόλου της Κύπρου ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, με πράξεις και όχι με λόγια, στην τόσο σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών και ο ουσιαστικός ρόλος και λόγος εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) ο δρόμος της συνέχισης κάθε προσπάθειας για διάρρηξη του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν... Με διεκδικητικό ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, επιμονή, χωρίς να μεμψιμοιρούμε, χωρίς εσωστρέφεια, χωρίς ηττοπάθεια συνεχίζουμε την προσπάθεια σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη διεθνή πραγματικότητα».

Παράλληλα, χτες, και αφού ερμήνευσε ως «αδυναμία της Τουρκίας να "περάσει" σε διεθνές επίπεδο τις θέσεις της» τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν (βλέπε και παρακάτω), ο Κύπριος Πρόεδρος, απαντώντας κατά πόσον εξετάζει νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο πλευρών, είπε: «Εχω πολλές σκέψεις και στα θέματα της ουσίας των διαπραγματεύσεων και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (...) Δεν μεμψιμοιρούμε. Είμαστε έτοιμοι. Και αν υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, από πλευράς Τουρκίας, είμαι σίγουρος ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση - την οποία για πρώτη φορά εκπροσώπησε πρωθυπουργός στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής - κατέστησε σαφή κάθε ετοιμότητα για άμεση κλιμάκωση του παζαριού, με δεδομένες τις διεργασίες που εδώ και καιρό «τρέχουν» και στα Ελληνοτουρκικά, με την ολόπλευρη ικανοποίηση ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ.

«Συναντάμε τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής, σε μία συγκυρία η οποία μας καλεί να μετρήσουμε τα βήματα που κάναμε μπροστά, ζυγίζοντας, ωστόσο, και τις στιγμές που μας κράτησαν πίσω, ώστε τα διδάγματα του χθες να γίνουν προτάγματα του σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση που έγινε στο μέγαρο της κυπριακής Δημοκρατίας. Μίλησε για «νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται» και πρόσθεσε ότι «Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση» αλλά και ότι «η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθάει και στην πρόοδο του Κυπριακού», αναφέροντας την ίδια στιγμή πως «το γεγονός ότι συζητούμε (με την Αγκυρα) δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε». Κάλεσε «να μετατρέψουμε τον θυμό και τη θλίψη μας σε ρεαλιστική ενέργεια», επισημαίνοντας κι αυτός πως «κάθε λύση άλλωστε, το ξέρουμε, προϋποθέτει και γενναίες και τολμηρές αποφάσεις».

Στο μεταξύ, για το ότι «το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό» ζήτημα έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας αόριστα ότι «υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία». Η δε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι «πρέπει επιτέλους να καλυφθεί αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση», σύμφωνα «και με τις ευρωπαϊκές μας αξίες», που διαμελίζουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τα εκάστοτε συμφέροντά τους χώρες και λαούς.

Ετοιμη για νέες βάσεις και η Τουρκία

Στα Κατεχόμενα, σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας πήρε μέρος στις προκλητικές φιέστες που οργανώνει κάθε χρόνο το ψευδοκράτος, ενώ από την Παρασκευή στα ανοιχτά της κατεχόμενης Κύπρου κατευθύνονταν δεκάδες πολεμικά πλοία, σε μια νέα επίδειξη ισχύος - με πολλαπλούς αποδέκτες.

Για «επίδειξη ενότητας ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση» μίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η «επίσκεψη» αυτή ήταν και μια «επίδειξη ενίσχυσης» της θέσης ότι «κανείς δεν μπορεί να τολμήσει να παρουσιάσει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα στο νησί».

Επιπλέον, καθώς εδώ και μέρες τα σχέδια αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί (όπως τονίστηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου) αλλά και η αξιοποίηση των βρετανικών βάσεων για δυτικούς βομβαρδισμούς στη Μέση Ανατολή συζητιούνται έντονα και στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε ότι «εμείς χτίζουμε πολιτικές βάσεις», αλλά και ότι «εάν χρειαστεί, μπορούμε να χτίσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στον Βορρά. Εχουμε και θάλασσα».

Ακόμα, επανήλθε και στα ενεργειακά σχέδια που «τρέχει» η Αγκυρα - για τη μετατροπή της ως κόμβου μεταφοράς Ενέργειας μεταξύ Ανατολής και Δύσης τα οποία καλοβλέπουν μια σειρά δυτικά μονοπώλια, με επενδύσεις και στην Κύπρο - επισημαίνοντας ότι «αγοράζουμε ένα νέο πλοίο φυσικού αερίου. Πλωτό πλοίο πλατφόρμα αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Πεδίο Αερίου Σακάρια. Σε περίπου 2 μήνες θα βρίσκεται στην Τουρκία. Εχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 58 μέτρα. Αυτή η πλατφόρμα, η οποία θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, μπορεί να παραμείνει εκεί για 15-20 χρόνια. Είναι σχεδόν σαν βάση. Φεύγει την επόμενη εβδομάδα και θα έρθει στην Τουρκία».

Σημειωτέον ότι τα σχετικά τουρκικά ρεπορτάζ περιελάμβαναν αναλυτικές αναφορές στη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη τον Μάη στην Αγκυρα, υπενθυμίζοντας αναφορές Ερντογάν σε «μια εποικοδομητική και θετική συνάντηση και συζητήσαμε προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας» που «είχαμε», με την εκτίμηση ότι «θα λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι «δεν βλέπουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο, χωρίς την καθιέρωση μιας εξίσωσης, όπου και οι δύο πλευρές θα κάθονται στο τραπέζι ως ίσοι και θα αποχωρούν ως ίσοι». Επίσης, τόνισε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να αρθεί η «άδικη απομόνωση» του κατεχόμενου τμήματος στη διεθνή σκηνή και για να πάρει η «Βόρεια Κύπρος» τη θέση «που της αξίζει κάτω από την ομπρέλα του "Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας" και του "Οργανισμού των Τουρκικών Κρατών" (ΟΤΚ)», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντική» τη συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΟΤΚ και καταλήγοντας ότι «θα ακολουθήσουν νέα βήματα» στο μέλλον.

Παράλληλα, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Δένδια από την Κύπρο, ο Ερντογάν είπε πως «δεν μπορεί να υπάρξει πιο θρασύς και απρεπής δήλωση από το να σηκωθεί και να πει ότι οι Τούρκοι είναι κατακτητές εκεί. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του», με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά πως οι θέσεις της «εκφράζονται ενιαία από τον Ελληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση».