ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Παραμένει το μέτωπο στο Φαλακρό, πολλές εστίες πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο
Τρίτη 23 Ιούλη 2024

Από τη χτεσινή πυρκαγιά στον Ωρωπό
Με καταστροφικό τρόπο συνεχίζουν να παρουσιάζονται οι επιπτώσεις της δασοκτόνας πολιτικής και της έλλειψης ουσιαστικής αντιπυρικής θωράκισης, αφού μεταξύ άλλων για μέρες συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά στο όρος Φαλακρό στη Δράμα. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με μηχανήματα έργου γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι δυνατόν, καθώς η περιοχή είναι βραχώδης, ενώ χτες η εικόνα εμφανιζόταν βελτιωμένη.

Χωρίς ενεργό μέτωπο ήταν χτες η φωτιά στο όρος Πάικο στην Πέλλα, που εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη και έκαιγε σε περιοχή με διάσπαρτα πυρομαχικά από το πεδίο βολής που υπάρχει στην περιοχή.

ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ: Δεν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός πως δεν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως καθαρισμός της περιοχής εκτός αντιπυρικής περιόδου και απομάκρυνση του πολεμικού υλικού, για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.

«Το γεγονός ότι δεν απειλούνται άμεσα κάτοικοι και περιουσίες, δεν μειώνει τις κυβερνητικές ευθύνες για την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών», σημειώνει. Και απαιτεί: Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογη των αναγκών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις πυρκαγιές, κάλυψη των οργανικών κενών στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Υπηρεσιών και ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με αναγκαία μέτρα και κονδύλια, για τη βελτίωση των επίγειων μέσων σε πυροσβεστικά οχήματα, καθώς επίσης ενίσχυση και ανανέωση του εναέριου στόλου της αεροπυρόσβεσης.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και στην περιοχή Συκάμινο Ωρωπού σε δασική έκταση, κοντά σε οικισμό και έλαβε γρήγορα ανησυχητικές διαστάσεις, ωστόσο περιορίστηκε αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με τον δήμο Ωρωπού, άτομο της εθελοντικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας του δήμου διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Ωρωπού μετά από εισπνοή καπνών.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική την ίδια ώρα και στη Ρόδο στην περιοχή Βρυσιά. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με διάσπαρτα σπίτια και ενεργοποιήθηκε το 112 στέλνοντας μήνυμα στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα. Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι εντός της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, στην περιοχή του δρόμου προς Αγίασμα, με αποτέλεσμα να προκληθεί διακοπή ρεύματος στην περιοχή.

Πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής στην Ασσηρο της Θεσσαλονίκης, στη Λευκόπετρα της Ξάνθης, όπως και σε αγροτοδασική έκταση στο Πήλιο, κοντά στο Πουρί. Το Σάββατο, η Πυροσβεστική αντιμετώπισε φωτιές σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μεταμόρφωση του δήμου Πύλου - Νέστορος και στον Αλμυροπόταμο Εύβοιας σε αγροτοδασική έκταση. Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη και μήνυμα του 112, το οποίο τους κάλεσε να παραμείνουν «σε ετοιμότητα».

Την Παρασκευή, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες προκλήθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Αυγό Ιωαννίνων.

Ακόμα, φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε διαμέρισμα 2ου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Κουκλουτζά, στη Νέα Σμύρνη, όπου οι πυροσβέστες εντόπισαν τη σορό μιας απανθρακωμένης γυναίκας.