ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καμία γειτονιά, κανένα σπίτι χωρίς νερό!
Τετάρτη 24 Ιούλη 2024

Συλλαλητήριο με αίτημα τη λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης της ομαλής υδροδότησης χωριών και συνοικισμών του δήμου Ιωαννίνων πραγματοποίησε χθες το Εργατικό Κέντρο. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε Καρδαμίτσια, Μέλανδρα και Νέα Ζωή, γειτονιές μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, με χιλιάδες κατοίκους, καθώς και σε χωριά όπως η Κρύα της Δημοτικής Ενότητας Περάματος, ακριβώς δίπλα από το κεντρικό αντλιοστάσιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ). Επιπρόσθετα προβλήματα αντιμετωπίζουν γειτονιές στον Κατσικά και άλλα χωριά της ΔΕ Παμβώτιδας. Τα προβλήματα στην υδροδότηση παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι, ιδιαίτερα στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, και οξύνονται από την κακή κατάσταση του δικτύου. Φέτος η δημοτική αρχή επέλεξε να προχωρήσει σε συστηματική διακοπή της υδροδότησης κατά τόπους τις απογευματινές ώρες μέχρι το βράδυ, οδηγώντας τους κατοίκους σε απόγνωση, ενώ προκλητικά ζήτησε πίστωση χρόνου.

Παράλληλα, οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν υπέρογκα κόστη στην Ενέργεια, που η δημοτική αρχή ουσιαστικά τα ρίχνει στις πλάτες των δημοτών.

Την κινητοποίηση χαιρέτισε η Ελπίδα Μπεκιάρη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της Κοινότητας Μολοσσών του δήμου Ζίτσας δεν έχουν πρόσβαση στο νερό εδώ και 3 βδομάδες, με τη Δημοτική Υπηρεσία να αναφέρει ότι δεν μπορεί να βρει από πού προέρχεται η βλάβη. Υπογράμμισε ακόμα ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν μπορεί να επικαλείται την ατομική ευθύνη των δημοτών στη διαχείριση του νερού, την ώρα που οι διαρροές του δικτύου στην πόλη ανέρχονται στο 80%. Ακολούθησε χαιρετισμός της Πόπης Σηφακάκη, προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ, η οποία επεσήμανε ότι η Δημοτική Υπηρεσία λειτουργεί με το 50% του προσωπικού του οργανογράμματός της. Τόνισε επίσης την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να παραδώσει τη διαχείριση του νερού σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσα στα άλλα και για την παραγωγή Ενέργειας.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Καλύβας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Τόνισε ότι πίσω από την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών περί «έλλειψης βροχής» και τις εκκλήσεις για χρήση του νερού με «ρέγουλα», επιδιώκεται να αποκρυφτεί η πραγματική αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση του νερού και την αποσπασματική διαχείρισή του, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Ανέδειξε τις ευθύνες της κρατικής διαχείρισης, καθώς ενώ είναι γνωστές οι αυξημένες ανάγκες υδροδότησης λόγω της οικιστικής ανάπτυξης και των υψηλών θερμοκρασιών, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για τη συντήρηση και ενίσχυση του δικτύου - από την άλλη έχει διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την υπεράντληση ποσοτήτων νερού από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης της περιοχής, με στόχο τη στήριξη της κερδοφορίας τους. Συνεχίζοντας ο συνδικαλιστής κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού, με το νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και το οποίο με τη σειρά του υλοποιεί τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια αγορά στα πρότυπα της αγοράς της Ενέργειας. Τέλος, υπογράμμισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ότι μόνο ο οργανωμένος λαός, μέσα από την πάλη του, μπορεί να εμποδίσει τους σχεδιασμούς που θέλουν να το μετατρέψουν σε πανάκριβο εμπόρευμα.