ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΣΥΡΙΑΣ
Πιθανή συνάντηση ηγετών ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι

Ετοιμη να «διευκολύνει» η Μόσχα

Τετάρτη 24 Ιούλη 2024

Copyright 2016 The Associated

Από την εποχή που Συρία - Τουρκία συνεργάζονταν στενά
Διεργασίες «τρέχουν» για μια επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας, όπως επιβεβαίωσαν και εκατέρωθεν δηλώσεις των ηγεσιών των δύο χωρών, που, πριν την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, διατηρούσαν συνεργασίες σε πολλούς τομείς.

Η τουρκική κυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» επικαλούμενη «πηγές» μετέδωσε προχτές ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του Σύρου ομολόγου Μπασάρ αλ Ασαντ «σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα», ενδεχόμενα και μέσα στον Αύγουστο. Σε αυτή - συνέχιζε το ρεπορτάζ - «ενδέχεται να προσκληθεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντάνι», ενώ μεταξύ άλλων η ίδια πηγή υποστήριζε ότι «το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων (από τη Συρία) δεν αποτελεί προϋπόθεση, αλλά έχει συμφωνηθεί να συζητηθεί αργότερα για να επιτευχθεί τελικά». Μεταξύ άλλων, τονιζόταν ότι το Εμπόριο θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη κατά την πρώτη συνάντηση, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «το Ιράν μπορεί να μείνει εκτός της νέας διαδικασίας μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού».

Το αυξημένο «ενδιαφέρον» της Μόσχας για την όποια αναθέρμανση των σχέσεων Συρίας - Τουρκίας επιβεβαίωσε ξανά χτες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι «το θέμα της διευκόλυνσης ορισμένης αλληλεπίδρασης μεταξύ Τούρκων και Σύριων εκπροσώπων σε διάφορα επίπεδα είναι πράγματι στην ημερήσια διάταξη», αλλά «δεν μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή».

Την ίδια στιγμή, το συριακό πρακτορείο SANA μετέδιδε χτες παρέμβαση του αναπληρωτή αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολυάνσκι, ότι «η διατήρηση της μόνιμης σταθερότητας στη Συρία επιτυγχάνεται με τον τερματισμό της ξένης στρατιωτικής παρουσίας εκεί, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας». Επικρίνοντας δε και συγκεκριμένα την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «έχει ως σκόπιμη επιλογή την ανάμειξη στις υποθέσεις των κρατών που δεν της αρέσουν και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης», κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «εγωιστική πολιτική στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο εκεί».

Πάντως, ας καταγραφεί ότι τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τη συριακή εφημερίδα «Al-Watan», μετέδωσαν ότι «ρωσικές και τουρκικές (στρατιωτικές) δυνάμεις πρόκειται να επαναλάβουν τις κοινές περιπολίες τους σε έναν βασικό δρόμο στην περιοχή Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, μετά από μια παύση που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια». Σύμφωνα με την «Al-Watan», τα σχέδια αφορούν την επανέναρξη τουρκο-ρωσικών στρατιωτικών περιπολιών στον αυτοκινητόδρομο Μ4, παράλληλα με τα βήματα εξομάλυνσης μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού.

Ρωσο-ιρανικά γυμνάσια στην Κασπία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία ξεκίνησε τη Δευτέρα κοινά γυμνάσια στην Κασπία με το Ιράν, στα οποία σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ είχαν σταλθεί ως παρατηρητές και εκπρόσωποι των παράκτιων χωρών - η Κασπία «βρέχει» ακόμα Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν.

Το στέλεχος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπας Χασανι, δήλωσε ότι σε αυτά είχε προγραμματιστεί να πάρουν μέρος πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων Darafsh, Separ και Paykan, δύο ελικοπτέρων AB-212, του πλοίου Shahid Basir από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, που θεωρείται η «ελίτ» των ιρανικών Ενοπλων Δυνάμεων. Επίσης, το ρωσικό πλοίο SB-45.

Ολα αυτά ενώ, χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε ότι μετά από εντατικές διμερείς διαβουλεύσεις που διήρκεσαν 2,5 χρόνια, Μόσχα και Τεχεράνη οριστικοποίησαν όλες τις πλευρές για την υπογραφή συμφωνίας με στόχο «να αναβαθμιστεί το καθεστώς των ρωσο-ιρανικών δεσμών σε επίπεδο Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», χαρακτηρίζοντας την επικείμενη υπογραφή «ιστορικό γεγονός».