ΗΠΑ
Αντιπαράθεση για τη στήριξη των μονοπωλίων
Παρασκευή 26 Ιούλη 2024

Copyright 2024 The Associated

Σε επαίνους και επαφές με μονοπώλια διαγκωνίζονται οι Χάρις και Τραμπ (φωτ. από προχτεσινή συγκέντρωση του τελευταίου)
Με ολιγόλεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα την Τετάρτη το βράδυ (3.00 το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής, 21 Ιουλίου, την αποχώρησή του από την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη. Βέβαια την απόσυρση είχαν προδιαγράψει οι καπιταλιστές χορηγοί του, γιατί δεν μπορούσε να προωθήσει τα συμφέροντά τους.

«Εγινε προφανές για μένα ότι έπρεπε να ενώσω το κόμμα μου και το έθνος. Τώρα είναι η στιγμή, η εποχή να αποκτήσουμε νέες φωνές, νεότερες φωνές» σημείωσε ο Μπάιντεν χαρακτηριστικά και επιχείρησε να προβάλει εμφατικά την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις που πρότεινε, χαρακτηρίζοντάς την «έμπειρη», «δυνατή», «σκληρή» και «ικανή» υποψήφια για το αξίωμα. «Υπήρξε απίστευτη συνεργάτιδα για μένα και ηγέτης για τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, καλώντας τον αμερικανικό λαό να επιλέξει ο ίδιος ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη, αφού προηγουμένως εξήγησε «πως σέβομαι το προεδρικό αξίωμα αλλά αγαπώ τη χώρα μου περισσότερο».

Επλεξε, επίσης, το εγκώμιο της αστικής δημοκρατίας στις ΗΠΑ και βαφτίζοντας «λαό» τα μονοπώλια που κάνουν κουμάντο σε πολιτική και οικονομία: «Το σπουδαίο πράγμα με την Αμερική είναι, πως εδώ δεν βασιλεύουν βασιλιάδες και δικτάτορες, αλλά ο λαός. Η Ιστορία είναι στα δικά σας χέρια, η ιδέα της Αμερικής είναι στα χέρια σας» ήταν τα λόγια του.

Διαβεβαίωσε επίσης πως εφεξής θα «επικεντρωθεί» στα προεδρικά καθήκοντά του για το υπόλοιπο της θητείας του που ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου 2025, αποκρούοντας τις πιέσεις για παραίτηση.

Αμεση αντίδραση του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα, έσπευσε να αξιολογήσει το διάγγελμα του Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς το «μετά βίας κατανοητό» και «κακό» και τον ειρωνεύτηκε, λέγοντας πως «δεν ξέρει καν αν είναι ζωντανός». Αποδοκίμασε για πολλοστή φορά την αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις, χαρακτηρίζοντας την δήθεν «ριζοσπαστική αριστερή» και επέκρινε τη θέση της υπέρ των αμβλώσεων.

Από την άλλη, η Κάμαλα Χάρις μιλώντας στην Ιντιάνα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν πως τελικά μπροστά τους έχουν «μία επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά οράματα για τη χώρα μας, το ένα στραμμένο στο μέλλον και το άλλο στο παρελθόν», ενώ χτες καταδίκασε «τις απεχθείς πράξεις αντιπατριωτικών διαδηλωτών» έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Union Station στην Ουάσιγκτον, όπου το βράδυ της Τετάρτης ορισμένοι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες, σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της ομιλίας του Νετανιάχου στο Κογκρέσο.

Για την υποκριτική εν πολλοίς επιλογή της να μην παραστεί στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου (τον οποίο παρόλα αυτά είχε προγραμματίσει να συναντήσει αργότερα στο γραφείο της στον Λευκό Οίκο) δέχθηκε επικρίσεις από το ισχυρό αμερικανοεβραϊκό λόμπι.

Το ίδιο διάστημα αστικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων το CNN) σχολίαζαν με θετικό τρόπο τις στενές σχέσεις της αντιπροέδρου των ΗΠΑ με ανθρώπους - κλειδιά ορισμένων εκ των σημαντικότερων τεχνολογικών μονοπωλίων (π.χ. «Facebook», «Apple») από τον καιρό που ήταν εισαγγελέας στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. «Η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να γίνει η πρώτη Πρόεδρος της Σίλικον Βάλεϊ της Αμερικής» ήταν το σχετικό άρθρο του CNN με τη σημείωση πως η Χάρις «έχει την υποστήριξη» των μονοπωλίων τεχνολογίας με εξαίρεση τον πλουσιότερο δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ που σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζει ανοικτά τον Ντόναλντ Τραμπ.