Πενθήμερη επίσκεψη Μελόνι στην Κίνα

Προσδοκίες για συνεργασία «με αμοιβαία οφέλη» και συμφωνίες για ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ

Τρίτη 30 Ιούλη 2024

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση Σι - Μελόνι
Επίσημες επαφές στην Κίνα, που θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο, 31/7, ξεκίνησε το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, που βρέθηκε για πρώτη φορά στη χώρα από όταν ανέλαβε καθήκοντα, τον Οκτώβρη του 2022.

Η επίσκεψη γίνεται μετά από επίσημη πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο η Μελόνι συναντήθηκε, χτες, εξετάζοντας - σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της που αναμετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ - «τις αυξανόμενες εντάσεις στον Ινδο-Ειρηνικό», αλλά και «ζητήματα προτεραιότητας στη διεθνή ατζέντα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή». Ακόμα, οι δύο ηγέτες «επικεντρώθηκαν σε ορισμένα από τα κύρια ζητήματα της παγκόσμιας διακυβέρνησης κοινού ενδιαφέροντος, από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διαδικασία μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας» και συμφώνησαν - σύμφωνα πάντα με τη Ρώμη - «για τη θετική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Κίνας στο πλαίσιο της 20ής επετείου της Παγκόσμιας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, τονίζοντας τη σημασία της ισορροπημένης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη». Φυσικά, συζητήθηκαν όλα «τα κύρια θέματα της διμερούς σχέσης, από οικονομικά και εμπορικά θέματα έως τη συνεργασία στον επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα».

Από τη μεριά του, ο Σι - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ανέφερε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται «στα δύο άκρα του αρχαίου "Δρόμου του Μεταξιού"», σχολιάζοντας ότι «το πνεύμα ειρήνης και συνεργασίας του "Δρόμου του Μεταξιού", του ανοίγματος και της συμμετοχής, της αμοιβαίας μάθησης και του αμοιβαίου οφέλους αποτελεί κοινό θησαυρό για Κίνα και Ιταλία». Πρόσθεσε δε ότι «εν μέσω επιταχυνόμενων παγκόσμιων αλλαγών που δεν έχουν σημειωθεί πάλι τον τελευταίο αιώνα, οι χώρες είτε θα προχωρήσουν μαζί μέσω συνδεσιμότητας και της ενότητας, είτε θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους λόγω "κλεισίματος" και διαίρεσης». Από την πλευρά του κάλεσε σε διατήρηση και προώθηση του «πνεύματος του "Δρόμου του Μεταξιού"», ώστε οι διμερείς σχέσεις να αναπτυχθούν «με διαστάσεις ιστορικές, στρατηγικό ύψος και μακροπρόθεσμη προοπτική, δίνοντας ώθηση στις σχέσεις τους για να αναπτυχθούν με σταθερότητα και μάκρος».

Η Μελόνι συνάντησε και τον Κινέζο ομόλογό της, Λι Τσιανγκ, με τον οποίο υπέγραψε τριετές σχέδιο για την ανάπτυξη της διμερούς βιομηχανικής συνεργασίας. Ακόμα, προτάχτηκε η διμερής συνεργασία ειδικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε δήλωση που διένειμε το Γραφείο του Λι αναφέρθηκε πως οι δύο χώρες στοχεύουν στην αύξηση της «αμοιβαίας, επωφελούς συνεργασίας μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της ναυπηγικής, της αεροδιαστημικής, της νέας Ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης».

Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, η Ρώμη δεν ανανέωσε συμφωνία για τη συμμετοχή της στο επενδυτικό σχέδιο των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» (OBOR). Το 2019, η Ιταλία ήταν (επί κυβέρνησης Κόντε) η μόνη χώρα του G7 που είχε ενταχθεί στους OBOR.

Μεταξύ άλλων, η Ρώμη υποστήριξε πρόσφατα την απόφαση της Κομισιόν για επιβολή δασμών μέχρι και 37,6% σε ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα.

Πέρυσι, πάντως, το διμερές εμπόριο έφτασε τα 66,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την Κίνα τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιταλίας εκτός ΕΕ μετά τις ΗΠΑ.