ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Και άλλος νεκρός εργάτης στους ΟΤΑ!

Δούλευε στην αποκομιδή του δήμου Πειραιά και κατέρρευσε το ξημέρωμα της Τρίτης. Κάλεσμα σε διαμαρτυρία από το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών

Τετάρτη 31 Ιούλη 2024

Ενας ακόμα εργάτης, στον δήμο Πειραιά, έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο χτες το πρωί, φθάνοντας τους 5 νεκρούς τις τελευταίες δυο βδομάδες στους χώρους δουλειάς. Ειδικότερα στους ΟΤΑ οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του καλοκαιριού είναι 4, οι 2 απ' αυτούς τις τρεις τελευταίες μέρες!

Ο εργάτης ήταν 59 ετών και δούλευε στον δήμο ως συμβασιούχος. Περίπου στις 2 με 2.30 το πρωί της Τρίτης, στη διάρκεια αποκομιδής, κατέρρευσε. Το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, εκτίμησε ότι πιθανόν ο θάνατός του να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, συνάδελφοί του καταγγέλλουν συνθήκες υπερεντατικοποίησης της εργασίας, με τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να δουλεύει διαδοχικά βράδυ από το Σάββατο και ενώ του χρωστούσαν και πολλά ρεπό.

Το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου και επισημαίνει την τραγική έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εργασία χωρίς ανάπαυση.

Καταγγέλλει εκδικητικές μετακινήσεις βάρδιας και τομέα, μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας ή την παροχή τους με σταγονόμετρο κ.ά. Ακόμα αναφέρεται σε εκφοβισμό που δέχονται οι εργαζόμενοι όταν ζητούν αυτά που δικαιούνται και άλλα που το Σωματείο έχει καταγγείλει εγγράφως και έχει κάνει παρεμβάσεις.

Ειδικά για τον νεκρό συνάδελφό τους, ζητά από τη δημοτική αρχή να μάθει τι ωράριο δούλευε τους τελευταίους δύο μήνες, πόσα ρεπό του είχαν χορηγηθεί και πόσα του χρωστούσε η υπηρεσία, αν είχε εξεταστεί από τον γιατρό εργασίας, πώς γινόταν η αποκομιδή των απορριμμάτων κ.ά.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του συναδέλφου, να απέχουν από την εργασία τους σήμερα Τετάρτη από την αρχή της βάρδιας στις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι την επομένη. Επίσης σήμερα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Πειραιά στις 12.30 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Συνάδελφοι, αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Εμείς να πεθαίνουμε στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και αυτοί, κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων, να μπουκώνουν τους εργολάβους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με ζεστό χρήμα προκειμένου να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Τώρα πρέπει να σημάνει γενικός ξεσηκωμός. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλο συνάδελφο. Δεν πρέπει να κλάψει άλλο παιδί γιατί ο γονιός του έχασε τη ζωή του για το μεροκάματο».

Παρέμβαση για το θανατηφόρο στον ΧΥΤΑ Φυλής

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον νέο θάνατο εργαζόμενου, αυτήν τη φορά στον δήμο Αθηναίων, πραγματοποίησε τη Δευτέρα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ - διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα), καθώς το θανατηφόρο «ατύχημα» συνέβη στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Στην παρέμβασή του προς την αναπληρώτρια διευθύντρια και τη διευθύντρια Προσωπικού, ανέδειξε τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη χωματερή για όλους τους εργαζόμενους και τις διάφορες «πατέντες» προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η αναπληρώτρια διευθύντρια δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ.

Το Συνδικάτο σημειώνει πως «δεν θα μείνουμε στις υποσχέσεις, όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι περιφερειάρχες που έχουν περάσει κατά καιρούς αλλά και η πλειοψηφία των δημάρχων με τη στάση τους έχουν βάλει πλάτη σε αυτό το έκτρωμα. Σήμερα μάθαμε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί νέα σύμβαση με τον δήμο Φυλής. Δεν θα ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, τα σωματεία του κλάδου να εντείνουν τον αγώνα τους ώστε να κλείσει το έκτρωμα της Φυλής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπει «τέρμα στην ομηρία» διεκδικούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (2023-03-28 00:00:00.0)
Στο κενό θα πέσει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων (2022-02-03 00:00:00.0)
Απαίτησαν να κλείσει και να μην επεκταθεί ο ΧΥΤΑ Φυλής (2019-11-26 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για απολύσεις και δεδουλευμένα (2014-02-20 00:00:00.0)
Παρέμβαση εισαγγελέα ενάντια στις κινητοποιήσεις (2012-11-29 00:00:00.0)
Kινητοποιήσεις ενάντια στα αντεργατικά μέτρα (2011-10-12 00:00:00.0)