ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Πληγωμένη από την πύρινη λαίλαπα

Δύο πυροσβέστες τραυματίες στη μάχη της κατάσβεσης

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Eurokinissi

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, άλλο ένα τμήμα της πολύπαθους και άλλοτε καταπράσινης Εύβοιας έγινε στάχτη
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν όλη η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για τους κατοίκους της κεντρικής Εύβοιας καθώς μαινόταν η μεγάλη πυρκαγιά στο πυκνό πευκοδάσος στον Πισσώνα κοντά στο Αφράτι, με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους να δίνουν μάχη να περιοριστεί.

Για ακόμα μια φορά η πολύπαθη Εύβοια (το 2021 κάηκε μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος, ενώ τη Δευτέρα είχε φωτιά κοντά στην Κύμη) δοκιμάζεται από δασικές πυρκαγιές, αφού το ζήτημα της αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας και των αναγκαίων έργων και υποδομών διαχρονικά δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις αστικές κυβερνήσεις. Ειδικά στην Εύβοια για όσο πράσινο έχει απομείνει, δεν παίρνονται μέτρα πρόληψης.

Το πρωί χτες, και με τον άνεμο να έχει πέσει, η εικόνα ήταν πολύ βελτιωμένη, ωστόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης παρέμεναν στην περιοχή για πιθανές αναζωπυρώσεις. Το τοπίο ωστόσο, όπου πλέον έχουν μείνει μόνο τα μαύρα κουφάρια των άλλοτε δέντρων, είναι αποκαρδιωτικό, με πολλά στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη.

Στο μεταξύ, σε δύο ανήλθαν οι τραυματίες πυροσβέστες που μετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Ο πρώτος είναι ο οδηγός πυροσβεστικού οχήματος που ανετράπη ανάμεσα στις Λεχριές και τα Γυρίσματα Ευβοίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στο όχημα, που μετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, επέβαινε μόνο ο οδηγός του. Στο σημείο μετέβη το ΕΚΑΒ και ο πυροσβέστης διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Ο δεύτερος είναι πυροσβέστης που τραυματίστηκε ύστερα από βολή εναέριου μέσου και προληπτικά διακομίστηκε και εκείνος στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το πυροσβεστικό όχημα που ανατράπηκε στον Πισσώνα
Επίσης έγινε γνωστό ότι τραγική κατάληξη είχε ένας ηλικιωμένος στη φωτιά της Δευτέρας στη Νότια Εύβοια, στις Πετριές, που έπαθε εγκεφαλικό μπροστά στις φλόγες που πλησίαζαν προς το σπίτι του. Βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του από συγγενείς και φίλους που τον αναζητούσαν.

Στη μάχη οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Αφράτι βρισκόταν πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, την Ζωή Χαχάμη, Γραμματέα της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακόμη, στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ήταν επίσης ο Δημήτρης Κατσαρός και η Τάνια Αυλωνίτη, μέλη της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Νικολάου, δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας, η Χριστίνα Αβραμίδου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Διρφύων - Μεσσαπίων, ο Γιάννης Τζαβάρας, από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και ο Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αλλό κλιμάκιο του Κόμματος με την Ασημίνα Καραμπέτσου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, βρισκόταν στον δήμο Ερέτριας, όπου ήταν σε επιφυλακή, σε περίπτωση που πέρναγε η φωτιά και κινδύνευαν οικισμοί. Επίσης εκεί ήταν και ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη φωτιά, εκκενώθηκαν οικισμοί (2021-08-04 00:00:00.0)
Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Μανίκια (2019-07-05 00:00:00.0)
Ξύπνησε ο εφιάλτης του 2007 (2018-08-14 00:00:00.0)
Ξύπνησε μνήμες της καταστροφής του 2007 (2013-06-21 00:00:00.0)
Για 30 ώρες σε επιφυλακή χωρίς νερό (2010-08-11 00:00:00.0)
Στάχτη 10.000 στρέμματα ελαιώνα και δάσους (2009-08-19 00:00:00.0)