ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κραυγή αγανάκτησης και αγωνίας από αγρότες και κτηνοτρόφους

Νέος γύρος κινητοποιήσεων για τις αποζημιώσεις - ψίχουλα από τον «Ντάνιελ» και την καταστροφή της πανώλης

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Η συγκέντρωση στον Ε-65 στην Καρδίτσα
Και το φετινό καλοκαίρι βρίσκει τους αγρότες της Θεσσαλίας στα χωράφια για τις καλλιεργητικές εργασίες. Ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα όπως η λειψυδρία και το υπέρογκο κόστος παραγωγής, την κυβερνητική κοροϊδία με τις αποζημιώσεις - ψίχουλα σε όσους δόθηκαν για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ», τον Σεπτέμβρη του 2023. Οι δε κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανώλη των αιγοπροβάτων!

Αν και οι δουλειές είναι στο απόγειό τους, οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα καλοκαιριάτικα στους δρόμους σε Καρδίτσα, Λάρισα και Μαγνησία.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι επιβάλλεται η αγωνιστική διεκδίκηση, ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειές τους. Οτι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αλλά και ότι κανένας αγώνας δεν είναι «μια κι έξω». Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, μόνο με τους αγώνες τους μετράνε αποτελέσματα, που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες μαχητικές κινητοποιήσεις. Ο «Ριζοσπάστης» τις παρακολούθησε και βρέθηκε σε χωριά του κάμπου, όπου συνομίλησε με τους αγρότες.

Τρακτέρ στον Ε65 στην Καρδίτσα

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στον Πλατύκαμπο
Η αρχή έγινε στην Καρδίτσα, όπου δεκάδες τρακτέρ βγήκαν στον κόμβο Ε65. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι αποζημιώσεις - ψίχουλα για την βαμβακοκαλλιέργεια που καταστράφηκε από τις πλημμύρες. Είχαν λάβει 140 ευρώ το στρέμμα προκαταβολή αποζημίωσης για το βαμβάκι και η κυβέρνηση τους έλεγε ότι το συνολικό ποσό θα είναι 210 ευρώ το στρέμμα. Αρα περίμεναν 70 ευρώ αποζημίωση για να μπορέσουν να καλύψουν το περσινό κόστος παραγωγής, να πληρώσουν οφειλές και να τα φέρουν βόλτα οικονομικά.

Επειτα από μεγάλη καθυστέρηση, 11 μήνες μετά την πλημμύρα, πολλοί αγρότες είδαν εξοφλητική αποζημίωση μόλις 4 ευρώ το στρέμμα, άλλοι 40 ευρώ και ορισμένοι 70 ευρώ! Μάλιστα, όσοι καλλιέργησαν το 2023 βαμβάκι μαζί με ντομάτα, πιπέρι και καπνό δεν έλαβαν ακόμα αποζημίωση!

Αμεση ήταν η παρέμβαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που διοργάνωσε μαζική σύσκεψη στον Παλαμά και ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση με τρακτέρ στον Ε65. Στο ίδιο σημείο οι αγρότες είχαν στήσει τον χειμώνα το μεγαλύτερο μπλόκο της χώρας.

Εκεί συναντήσαμε αγρότες εξοργισμένους να μας λένε: «Αυτό δεν είναι αποζημίωση, είναι τιμωρία», «θέλουν να μας διώξουν, δεν υπάρχει έλεος, αλλά δεν έχουν καταλάβει καλά». Συγκλονιστικά και τα λόγια ενός νέου αγρότη, που μας είπε: «Περίμενα τουλάχιστον 4.000 ευρώ για 100 στρέμματα και μου έβαλαν μόλις 400 ευρώ. Δεν είπα τίποτα στα παιδιά για να μην στεναχωρηθούν».

«Μας εξοντώνουν!»

Ο Κ. Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τονίζει πως «η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποζημιώσει τους πληγέντες με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που να πλησιάζει και να καλύπτει το κόστος παραγωγής, που για το βαμβάκι προσδιορίζονταν στα 250 ευρώ το στρέμμα συν το ενοίκιο, κάτι που δεν έγινε».

Σημείωσε πως «η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει τους αγρότες σε κατηγορίες, κάνοντας για πρώτη φορά εφαρμογή του +20% και -20% από τον ΕΛΓΑ» και πρόσθεσε ότι «η καταστροφή που έγινε ήταν με ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους, που δεν έκαναν αντιπλημμυρικά έργα, και πρέπει όλοι οι πληγέντες να αποζημιωθούν το ίδιο στα 250 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι. Εμείς θα παλέψουμε να μείνουμε στα χωριά μας, ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Ο Γ. Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πατάει πάνω στην καταστροφή για να διώξει πιο γρήγορα τους βιοπαλαιστές αγρότες από τα χωράφια» και υπογράμμισε «ή θα φύγουμε ή θα πολεμήσουμε».

Στην κινητοποίηση ήταν και κτηνοτρόφοι που ακόμα περιμένουν την αποκατάσταση που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε. Ο αγροτοκτηνοτρόφος Κ. Κόκκουλης δήλωσε πως «οι πνιγμένοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ζώα, στάβλους και εισόδημα σχεδόν για έναν χρόνο!», που σημαίνει ότι «το μέτρο 5.2 μετά από τόσους μήνες και με τους όρους που έχει δεν έχει επιτρέψει στους κτηνοτρόφους να ενταχθούν για να φτιάξουν σταβλικές εγκαταστάσεις». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «τελικά θα μείνουν 5 ή 2 κτηνοτρόφοι, γιατί οι άλλοι θα έχουν παρατήσει το επάγγελμα». Εξήγησε ότι έχουν λάβει 120 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο, που όμως η αγορά τους κοστίζει σχεδόν 350 ευρώ το ένα!

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, αφού το νερό δεν φτάνει να ποτιστούν όλες οι καλλιέργειες, διότι δεν έχουν γίνει επί χρόνια τα αναγκαία έργα όπως ταμιευτήρες νερού και φράγματα, με αποτέλεσμα όταν βρέχει να πλημμυρίζει ο κάμπος! Σοβαρό πρόβλημα παραμένει το θέμα με τα μπαζωμένα χωράφια από την πλημμύρα, που δεν καλλιεργούνται και οι αγρότες δεν αποζημιώνονται για αυτά, όπως και ότι στο ήδη υψηλό κόστος παραγωγής ήρθε να προστεθεί και το κόστος των ψεκασμών για το πράσινο σκουλήκι που σαρώνει καλλιέργειες σε Καρδίτσα και Λάρισα.

Τρακτέρ και στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Ξεσηκωμός σήμανε και στη Λάρισα για τα ίδια προβλήματα. Οι αγρότες, με επικεφαλής την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, έβγαλαν δεκάδες Τρακτέρ την Πέμπτη 1 Αυγούστου στον Πλατύκαμπο, δείχνοντας ότι δεν θα μείνουν ούτε το καλοκαίρι με τα χέρια σταυρωμένα.

Στον κόμβο του Πλατύκαμπου μιλήσαμε με τον Αχ. Ντάντη, αγρότη από τη Γαλήνη, ο οποίος μας είπε: «Πήραμε μόνο υποσχέσεις για αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να χρωστάμε παντού. Δεν πάει άλλο, το πετρέλαιο πρέπει να το αγοράσουμε μετρητοίς για να καλλιεργήσουμε, τα μέσα και εφόδια τα χρωστάμε, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα και κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών αγροτών και κτηνοτρόφων ξεκινάνε και στον νομό μας. Δεν έγιναν έργα επίσης αντιπλημμυρικά, ενδέχεται να βρέξει και να υποστούμε τις ίδιες ζημιές. Δεν μπορούμε να ποτίσουμε ό,τι σπέρνουμε, διότι το νερό λιγοστεύει».

Κατέδειξε την οργή αλλά και την αποφασιστικότητα των αγροτών, τονίζοντας ότι «είναι μονόδρομος να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις διεκδικήσεις μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να μένουμε στα χωριά μας, να καλλιεργούμε και να παράγουμε. Αλλιώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους σε πολύ πιο μαζικές κινητοποιήσεις».

Εδικά στην Αγιά, οι αγρότες έχουν κάνει ήδη δύο κινητοποιήσεις με τρακτέρ το καλοκαίρι, επειδή η κυβέρνηση τους έχει εξαιρέσει από τις αποζημιώσεις λόγω «Ντάνιελ». Ο Τ. Κωστούλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, περιγράφει την αδικία που νιώθουν οι αγρότες της περιοχής: «Οι παραγωγοί της Αγιάς είναι οι μοναδικοί πλημμυρόπληκτοι αγρότες σε όλη τη Θεσσαλία που δεν αποζημιώνονται από τις πλημμύρες, παρά τις μεγάλες καταστροφές και την απώλεια παραγωγής. Επιπρόσθετα η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με το πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης, την απώλεια χρημάτων με τα οικολογικά σχήματα και την κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο μήλο ύψους 47,5 ευρώ/στρέμμα, έχουν οδηγήσει σε μαρασμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της επαρχίας.

Οπως και παλιότερα, έτσι και τώρα, ενωμένοι μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία, θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω και να μας αποζημιώσει. Αν δεν δοθεί λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε θα προχωρήσουμε σε δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και δεν θα επιτρέψουμε την αδικία σε βάρος μας, ό,τι και αν χρειαστεί να κάνουμε!».

Ολονύκτια κινητοποίηση στον Βόλο

Στη Μαγνησία, επίσης είναι άδικες και χαμηλές οι αποζημιώσεις που δόθηκαν, με αποτέλεσμα οι αγρότες να κάνουν ολονύκτια διαμαρτυρία το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στον Βόλο. Κάποιοι μηλοπαραγωγοί έλαβαν 30 ευρώ ανά στρέμμα, άλλοι 120 ευρώ και ορισμένοι έλαβαν 300 ευρώ ανά στρέμμα και για αυτό διεκδικούν δίκαιες αποζημιώσεις με ίδιο τρόπο καταβολής σε όλους και φυσικά αντιπλημμυρικά έργα.

Κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας κινητοποίησης μιλήσαμε με τον Θ. Γεωργαδάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο οποίος μας ανέφερε: «Στο Πήλιο δόθηκαν ορισμένες αποζημιώσεις, ωστόσο αυτές δεν καλύπτουν τις ζημιές και ταυτόχρονα δεν δόθηκαν με δίκαιο τρόπο σε όλους. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική του "διαίρει και βασίλευε" που ακολουθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μην μας έχει ενωμένους απέναντί της. Εμείς όμως δεν ξεγελιόμαστε.

Αλλωστε οι αποζημιώσεις αυτές απέχουν πολύ από το αίτημα που έχουμε για να αποζημιωθεί δίκαια 1.000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, κάστανα και καρύδια το σύνολο των αγροτών. Την ίδια ώρα τα κάστανα δεν αποζημιώθηκαν πέρα των πενιχρών προκαταβολών που δόθηκαν τον χειμώνα. Αλλά και με την αρωγή υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους.

Δεν είναι όμως μόνο οι ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις. Σχεδόν 11 μήνες μετά τις πλημμύρες, στο Πήλιο παραμένουν κατεστραμμένοι δρόμοι και γεφύρια. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στους αγροτικούς δρόμους, όπου πολλά σημεία είναι γεμάτα τεράστιες λακκούβες, κοτρόνες κ.λπ. καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στα χωράφια αλλά και κοστοβόρα, καθώς προκαλούνται ζημιές στα αγροτικά οχήματα. Την ίδια ώρα πλησιάζει το φθινόπωρο και δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό.

Οσον αφορά την άρδευση τα πρόχειρα έργα αποκατάστασης έγιναν με προσωπική εργασία και έξοδα των αγροτών και πλήρη απουσία της δημοτικής αλλά και της περιφερειακής αρχής. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί αγρότες θα ποτίσουν μόνο μια φορά την καλοκαιρινή περίοδο ή και καμιά, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τα δέντρα. Κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτικές αρχές να σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν και να δώσουν τώρα λύσεις. Εμείς είμαστε εδώ, με τους συλλόγους μας, την Ομοσπονδία, τον ενωτικό αγώνα και θα τους αναγκάσουμε να μας ακούσουν και να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας».