ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αμερικανικά F-16 πετούν στον ουκρανικό εναέριο χώρο

Ενώ το Κίεβο ζητά να επιτραπούν χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Copyright 2024 The Associated

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένκσι περιχαρής για την απόκτηση των F-16
Με τα πρώτα F-16 να έχουν φτάσει στην Ουκρανία και να σηματοδοτούν ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης και κινδύνου γενίκευσης του πολέμου, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Οι πιλότοι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αρχίσει τις πτήσεις με τα μαχητικά F-16 εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου, δήλωσε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας την πολυαναμενόμενη άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής.

«Τα F-16 βρίσκονται στην Ουκρανία. Τα καταφέραμε. Είμαι υπερήφανος για τα παιδιά μας που χειρίζονται τα μαχητικά κι έχουν ήδη αρχίσει να τα χρησιμοποιούν για τη χώρα μας», δήλωσε από αεροπορική βάση, όπου συναντήθηκε με τους πιλότους.

Η Δανία έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με 19 μαχητικά, ενώ η Ολλανδία με άλλα 24. Η Νορβηγία σκοπεύει να διαθέσει ακόμη 6.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση των F-16 από την Ουκρανία, ωστόσο η κατοχή αυτών των αεροσκαφών με πυρηνική ικανότητα από τις ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αν. Αντόνοφ.

«Λάβαμε διαβεβαίωση ότι θα απαγορευτούν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, η Κριμαία, η Σεβαστούπολη και οι νέες ρωσικές περιοχές δεν υπόκεινται σε αυτούς τους περιορισμούς, καθώς και η περιοχή γύρω από το Χάρκοβο», είπε.

Εξάλλου, εντείνονται τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, αλλά και στα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει η Ρωσία, ενώ το Κίεβο πιέζει τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να επιτρέψουν ουκρανικά χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι βύθισαν το ρωσικό υποβρύχιο «Rostov on Don» στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία και ότι κατέστρεψαν ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-400 στην ίδια περιοχή.

Επιπλέον ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Μοροζόφσκ της Ρωσίας καθώς και σε υποδομές αποθήκευσης καυσίμων στις ρωσικές περιοχές Μπέλγκοροντ, Κουρσκ και Ροστόφ.

Η επίθεση στην αεροπορική βάση έπληξε μία αποθήκη πυρομαχικών, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποθηκεύσει κατευθυνόμενες βόμβες αέρος - εδάφους, μεταξύ άλλων πυρομαχικών και εξοπλισμού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πρέπει να καταστραφεί όπου κι αν βρίσκεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Είναι επίσης δίκαιο να βομβαρδίζονται ρωσικές αεροπορικές βάσεις. Χρειαζόμαστε αυτή την κοινή λύση μαζί με τους συμμάχους μας - μία λύση ασφάλειας», τόνισε ο Ζελένσκι, σε μια ακόμη έκκληση στη Δύση να δοθεί άδεια για χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων σε επιθέσεις μακράς εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος. ΝΑΤΟικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη επιτρέψει πλήγματα κατά ρωσικών στρατιωτικών στόχων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Σύγκρουση με προεκτάσεις έως την Αφρική

Η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι ανακοίνωσε ότι προχωρά στη «διακοπή, με άμεση ισχύ, των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία», αφότου Ουκρανός αξιωματούχος «ομολόγησε» την «εμπλοκή» του Κιέβου στις βαριές ήττες που υπέστησαν στα τέλη Ιούλη οι Ενοπλες Δυνάμεις του Μάλι και οι σύμμαχοί τους μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας «Βάγκνερ» κατά τη διάρκεια μαχών με αυτονομιστές και τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα του κράτους, που βρίσκεται στη στρατηγικής σημασίας ζώνη του Σαχέλ. Γίνεται λόγος για εκπαίδευση Μαλινέζων τζιχαντιστών στην Ουκρανία στη χρήση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και συμμετοχή Ουκρανών κομάντος στο πεδίο.

Η κυβέρνηση «πληροφορήθηκε, με βαθιά κατάπληξη, τις δηλώσεις (...) με τις οποίες ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ομολόγησε την εμπλοκή της Ουκρανίας στην άνανδρη, προδοτική και βάρβαρη επίθεση ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων που οδήγησε στον θάνατο στοιχείων των Δυνάμεων Αμυνας και Ασφάλειας (...) στην Τενζαουατέν».

Η κυβέρνηση του Μάλι θεωρεί πως οι ενέργειες του Κιέβου «παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία» του αφρικανικού κράτους, αποτελούν «ξένη επέμβαση» και «υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, περιοδεύει σε τρεις αφρικανικές χώρες αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για τις θέσεις του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Κουλέμπα, στην τέταρτη επίσκεψή του στην Αφρική από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, θα επισκεφτεί το Μαλάουι, τη Ζάμπια και τον Μαυρίκιο.

Μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας και ΗΠΑ

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και «Δύσης» από την εποχή του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου». Στην ανταλλαγή πήραν μέρος κρατούμενοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας κυρίως μέλη των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και πέντε Γερμανοί.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανέφερε νωρίτερα ότι 10 Ρώσοι υπήκοοι, κρατούμενοι ή καταδικασμένοι σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι, επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά από ανταλλαγή κρατουμένων στο αεροδρόμιο της Αγκυρας. Μεταξύ αυτών ο Ρώσος πράκτορας Βαντίμ Κράσικοφ, γνωστός στη Γερμανία ως ο «δολοφόνος του Tiergarten».

Η Ρωσία απελευθέρωσε 16 άτομα ως μέρος της ανταλλαγής κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν, και ο δημοσιογράφος της «Wall Street Journal», Εβαν Γκέρσκοβιτς, που καταδικάστηκαν για κατασκοπεία στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Από την έναρξη της θητείας του έως σήμερα ο Τζο Μπάιντεν έχει πετύχει την απελευθέρωση αρκετών Αμερικανών από τη Ρωσία, με την τελευταία να θεωρείται πως ευνοεί ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντ. Τραμπ προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της και ισχυρίστηκε ότι ευνοεί τη Ρωσία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, κατέστησε πάντως σαφές πως από τη σκοπιά των ΗΠΑ η ανταλλαγή κρατουμένων δεν θα έχει καμία άμεση επιρροή στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο Σάλιβαν, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε καμία άμεση επικοινωνία με τον Πούτιν. Μπάιντεν και Πούτιν δεν έχουν μιλήσει ούτε μία φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των κρατουμένων φαίνεται να έγιναν από τις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τη Μόσχα.