ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Σε τροχιά ανάφλεξης ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ, στηρίζοντας το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο προς ενίσχυση του Ισραήλ
Μπαρούτι μυρίζει έντονα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς παίρνουν θέσεις μάχης ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των Ισραήλ, ΗΠΑ και λοιπών συμμάχων τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, εν αναμονή των αντιποίνων Χεζμπολάχ, Χαμάς και Ιράν για τις δολοφονικές επιθέσεις της περασμένης βδομάδας, που προκάλεσαν τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη στις 31/7 και του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Νότια Βηρυτό μερικές ώρες πριν, ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα περνά στον 10ο μήνα.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, συνέχισε όλο το Σαββατοκύριακο τις προκλητικές δηλώσεις για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ενώ σύμφωνα με το Axios.com, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε τους ομολόγους του στην Ομάδα των Επτά (G7) ότι τα αντίποινα του Ιράν (πιθανώς μαζί με αυτά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ) αναμένονταν το νωρίτερο αργότερα χτες βράδυ ή και σήμερα, Τρίτη.

Χτες το μεσημέρι, το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους. Η πληροφορία θεωρήθηκε ενδεικτική των προετοιμασιών για αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Copyright 2024 The Associated

Από τις μαζικές εκδηλώσεις στην κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, όπου δόθηκε η υπόσχεση των αντιποίνων
Στην Τεχεράνη μετέβη χτες εκτάκτως ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Σεργκέι Σόιγκου, με σκοπό να συζητήσει με τον Ιρανό Πρόεδρο, Μ. Πεζεσκιάν, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού τις εξελίξεις.

Τεράστια συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων

Παράλληλα, ο Λόιντ Οστιν είναι σε συνεχή επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, συζητώντας όλα τα πιθανά επιχειρησιακά «αμυντικά ή επιθετικά» σενάρια, με το Ισραήλ να απειλεί το Ιράν ακόμη και με «προληπτική επίθεση», με τη στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και ορισμένων αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου.

Ενδεικτική της στενής συνεργασίας ΗΠΑ - Ισραήλ ήταν η χτεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγού Μάικ Κουρίλα, χτες το απόγευμα, στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον επιτελάρχη Χέρτζι Χαλεβί.

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης των συγκρούσεων που απειλούν να βάλουν φωτιά στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ αντικαθιστούν το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosvelt» με το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και την αρμάδα του, έχοντας ήδη τουλάχιστον άλλα 11 πολεμικά πλοία (ως επί το πλείστον αντιτορπιλικά) σε Α. Μεσόγειο και Περσικό.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε την αποστολή ακόμη μίας μοίρας αμερικανικών μαχητικών αλλά και πολεμικών πλοίων στην περιοχή (δίχως να προσδιορίσει τον αριθμό τους) και την ανάπτυξη ενισχυτικών αντιβαλλιστικών συστημάτων στο έδαφος χωρών της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το σύστημα Aegis, BMD. Οι ΗΠΑ έχουν ανεπτυγμένους πάνω από 30.000 στρατιώτες σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, έγινε γνωστό από ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ (Arutz Sheva) πως η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει στο Ισραήλ φορτία με βόμβες άνω του μισού τόνου, που φέρεται πως καθυστερούσε τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο «πίεσης» στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Επιπροσθέτως, σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης είναι τα στρατεύματα των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής με βάσεις τους (όπως η βάση αλ Ουντέιντ στο Κατάρ που είναι η μεγαλύτερη). Ιδιαίτερη επαγρύπνηση τηρείται στις αμερικανικές βάσεις σε Ιράκ και Συρία λόγω της δράσης σιιτικών φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών.

Στις συνθήκες επικίνδυνης κλιμάκωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συγκάλεσε χτες βράδυ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, παρουσία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, για να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στο φόντο όξυνσης της κρίσης και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Νετανιάχου: Είμαστε σε πολυμέτωπο πόλεμο

Μπροστά σε όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι η χώρα είναι «σε πολυμέτωπο πόλεμο» με το Ιράν και τους αντιπροσώπους του (θεωρώντας ως τέτοιους τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και σιιτικές πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Συρία).

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον ισραηλινό λαό, που έχει ανοίξει τα καταφύγια και έχει εξοπλιστεί με βασικά είδη για κάθε ενδεχόμενο, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το Ισραήλ» από κάθε πιθανά αντίποινα. Ωστόσο, δεν έκρυψε πως συζήτησε και την πιθανότητα να εξαπολυθεί... «προληπτικό πλήγμα» κατά του Ιράν ως μέτρο δήθεν «αποτροπής».

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε χτες ότι «η ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας θα επιτευχθεί από την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του Ισραήλ και του τυχοδιωκτισμού του». Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η «Ισλαμική Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει το Ισραήλ εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου» και «δεν θέλει να κλιμακώσει την ένταση στη Μέση Ανατολή».

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Τεχεράνη, χτες, με αφορμή την Ημέρα του Δημοσιογράφου, ο Ιρανός υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί τόνισε ότι το Ισραήλ «θάβεται σταδιακά στους λάκκους που σκάβει το ίδιο». Σχετικά με τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, ο Σαλαμί είπε ότι το ισραηλινό καθεστώς θα καταλάβει ότι δεν έχει υπολογίσει σωστά, αφού λάβει μια σκληρή απάντηση από το Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», το Σαββατοκύριακο Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν σε Αραβες διπλωμάτες ότι θα χτυπήσουν το Ισραήλ ακόμη και αν αυτό σήμαινε πόλεμο. Χτες το απόγευμα, η Ιορδανία ζήτησε από όλες τις αεροπορικές εταιρείες που αεροπλάνα τους προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της να έχουν εφεδρικά καύσιμα για 45 λεπτά επιπλέον πτήσης, κάτι που ειδικοί θεωρούν ως προληπτικό μέτρο σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Οι λύκοι ντύθηκαν ...πρόβατα

Κι ενώ η πολιτική του Ισραήλ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων του σπρώχνουν τον πόλεμο σε κλιμάκωση, οι υπεύθυνοι για τα θηριώδη εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού και των άλλων λαών φοράνε την προβιά του ...διαπραγματευτή και συστήνουν αυτοσυγκράτηση!

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζ. Φίνερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ως βασικό σκοπό ...«να μειώσουν τη θερμοκρασία στην περιοχή» και «να αποτρέψουν μια περιφερειακή σύγκρουση», καταλήγοντας ωστόσο ότι «οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο».

Μετά την επικοινωνία του Μπάιντεν με τους ομολόγους του στο G7, οι τελευταίοι εξέδωσαν την Κυριακή κοινή ανακοίνωση για «αποκλιμάκωση της έντασης» στη Μ. Ανατολή επισημαίνοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις «απειλούν να πυροδοτήσουν ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή».

Ρόλο ανέλαβε την Κυριακή ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, που μετέβη εκτάκτως στην Τεχεράνη συναντώντας όχι μόνο τον Ιρανό ομόλογό του αλλά και τον νέο Πρόεδρο της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν. Με αυτήν την αφορμή αργότερα χτες αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον Ιορδανό βασιλιά, Χουσεΐν Β'.

Τέλος, Αμερικανοί διπλωμάτες βρίσκονταν σε επαφή με ομολόγους τους σε Αίγυπτο, ΗΑΕ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, με σκοπό «την αποτροπή περιφερειακής κλιμάκωσης», ενώ χτες βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ε. Μακρόν, ο Εμιρατινός ομόλογός του, Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάλεσαν «όλους τους παράγοντες» στη Μέση Ανατολή «να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύγκρουση.