ΛΑΥΡΙΟ
Μαζικό «όχι» στην επέκταση ρυπογόνας βιομηχανίας
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Από την μαζική εκδήλωση στην πλατεία Λαυρίου
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κατοίκων του Λαυρίου, της Κερατέας και της Καμάριζας και των δεκάδων οικισμών της Λαυρεωτικής πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο συναυλία - συγκέντρωση Διαμαρτυρίας ενάντια στην επέκταση της βιομηχανίας παραγωγής πολυστυρένιου RAVAGO Hellas (πρώην DOW) που διοργάνωσε το «Συντονιστικό Φορέων Λαυρεωτικής» στην πλατεία Ηρώων του Λαυρίου.

Η συγκέντρωση άνοιξε με σύντομους χαιρετισμούς από την Λένα Οικονόμου, που διάβασε μια ανακοίνωση της ΕΜΕΛ (εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής - επιστημονικός φορέας), τον Βαγγέλη Ταράση (εκ μέρους των τριών Ομοσπονδιών Συλλόγων Οικιστών Λαυρεωτικής και της πρωτοβουλίας Ελ.Ποι.Ζω.) και τον Μάη Μέντη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Ολοι οι ομιλητές στάθηκαν στη σημασία του Συντονισμού των πολλών φορέων της περιοχής στην προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής. Αναφέρθηκαν στο ιστορικό της περιοχής με το Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης στην πρώην ΧΥΜΑ ΑΕ το 2006 και την άγνοια των κατοίκων για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο σχεδιάζει η εταιρεία RAVAGO επέκταση των γραμμών παραγωγής και αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας, ενώ ταυτόχρονα την επέκταση του προβλήτα για μεταφορά της επικίνδυνης χημικής ουσίας στυρένιο διά θαλάσσης και μεγαλύτερων πλοίων μέσα στον όρμο Αγίου Νικολάου του Θορικού, που έχει χαρακτηριστεί περιοχή NATURA 2000.

Επιβεβαιώθηκε και από τις ομιλίες αυτό που έχει εξαρχής τονιστεί από το Συντονιστικό των φορέων και το Εργατικό Κέντρο, πως τέτοιες επενδύσεις γίνονται για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων κόντρα στις ανάγκες του λαού της περιοχής και ότι ο αγώνας απέναντι σε ό,τι υποβαθμίζει τις ζωές μας πρέπει να ενταθεί και να πάρει πιο μαζικά χαρακτηριστικά, να ξεπεραστούν οι αρνητικοί συσχετισμοί που θέλουν να επιβάλλουν την επένδυση, προεξέχοντος της κυβέρνησης της ΝΔ και της Δημοτικής αρχής του κ. Λουκά, που έχει υπερψηφίσει την αντίστοιχη μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συναυλία συμμετείχαν αφιλοκερδώς καλλιτέχνες που εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη στον αγώνα των κατοίκων. Ηταν οι Vicky Bee Band, Αρμενιάκος Γιώργος, Διόλατζης Μάνος, Γκλιάτη Μαριάννα, Παρασκευόπουλος Βασίλης, Ζαρμπ Ευτύχης, Σαρλάνης Δημήτρης, Κωνσταντόπουλος Αλκιβιάδης, Λογοθέτης Στέφανος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Βάλσαμος Συρίγος, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Ανανιάδης και Γιώργος Κωστάλας. Επίσης ο Παναγιώτης Αθανασίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας, και δεκάδες μέλη ΔΣ των Σωματείων της Λαυρεωτικής, των οικιστικών συλλόγων και άλλων φορέων της περιοχής και εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.