ΣΕΤΕΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Νέα παρέμβαση για την επαναπρόσληψη διανομέα της «Wolt»
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Από την τελευταία μαζική μοτοπορεία των διανομέων στη Θεσσαλονίκη
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) απαιτεί την άμεση επιστροφή του freelancer εργαζόμενου στην «Wolt», καθώς απολύθηκε μετά από 4 χρόνια εργασίας με πρόσχημα τις «κακές κριτικές πελατών».

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΕΠΕ: «Η συγκεκριμένη μονομερής "διακοπή συνεργασίας" αποδεικνύει πως μόνο "συνεργάτες" δεν είμαστε με την εργοδοσία. Οι εταιρείες έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι και επιβάλλουν όρους γαλέρας για τους διανομείς. Βάζουν ό,τι αποζημίωση θέλουν, σε στέλνουν όπου θέλουν, και σου λένε αν θέλεις! Οι όροι εργασίας μας χειροτερεύουν με την πλήρη στήριξη της νομοθεσίας απ' όλες τις κυβερνήσεις.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το μοντέλο freelancing σχεδιάστηκε εξαρχής για τα κέρδη των εταιρειών και σε βάρος της τσέπης μας. Και έχουν πλήρη ελευθερία να απολύουν».

«Η επιθετικότητα που δείχνουν οι εταιρείες πρέπει να κοπεί απ' την οργανωμένη, ενωμένη και συλλογική δράση των εργαζομένων», αναφέρει το σωματείο και καταγγέλλει ότι «όταν σε απολύει η "Wolt", οι στολάρχες περιμένουν σαν ύαινες στη γωνία για να σε εκμεταλλευτούν περισσότερο... Ειδικά σε συναδέλφους μας από Πακιστάν και Αφγανιστάν, τα ποσοστά παρακράτησης μισθού αγγίζουν το 35%!».

Δείχνοντας τη δύναμη και τον δρόμο του οργανωμένου αγώνα, το σωματείο υπενθυμίζει τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος για τα δικαιώματα των διανομέων και καταλήγει: «Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε! Η δύναμη που γεύτηκαν οι διανομείς μέσα απ' τις συλλογικές ενωτικές μοτοπορείες τους, δείχνει πώς θα σπάμε τον φόβο και ποιος είναι ο δρόμος για ουσιαστικές αυξήσεις κόντρα στον συμβιβασμό και τη δουλειά ήλιο με ήλιο.

Βγάζουμε εκατομμύρια απ' τη δουλειά μας και μας γυρνάνε μειώσεις. Αυτό θα αλλάξει μόνο μέσα από τα σωματεία μας, με τις δικές μας ανάγκες μπροστά, κάνοντας πέρα τις λογικές του μικρότερου κακού. Οι διανομείς έχουμε τη δύναμη!».