ΝΟΤΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Το σκηνικό της καταστροφής απότοκο και πάλι της έλλειψης πρόληψης

Στις πυρόπληκτες περιοχές περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, καλώντας τους κατοίκους να οργανώσουν τον αγώνα για 100% αποζημιώσεις

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Στις πυρόπληκτες περιοχές του νότιου Ρεθύμνου, την ώρα που ακόμα εξελισσόταν με διάσπαρτες εστίες η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, περιόδευσε την Παρασκευή κλιμάκιο της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Μανουσάκη, περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και τον Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ρεθύμνου και δημοτικό σύμβουλο Ρεθύμνου εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε και συζήτησε με κατοίκους από τα χωριά Αποδούλου, Νίσαυρι, Αγ. Παρασκευή και Αγ. Ιωάννης, που εκκενώθηκαν από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι παρέμεναν στην περιοχή προκειμένου να διασώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Συναντήθηκε ακόμα με τις τοπικές αρχές και κλιμάκια της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στο έργο της πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων, για άλλη μία φορά καταγράφηκαν και αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στην Πυροσβεστική, ελλείψεις στις υποδομές, σε αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, σε μέτρα πυροπροστασίας, σε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα η φωτιά, λόγω και των ισχυρών ανέμων, να μαίνεται από την Τετάρτη, σχεδόν δύο μέρες, ανεξέλεγκτη.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε κοντά στους κατοίκους
Μάλιστα, οι ελάχιστοι κρουνοί που υπάρχουν στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής ήταν χωρίς νερό. Επίσης, για αρκετές ώρες είχε διακοπεί η υδροδότηση (διακοπές σημειώνονται στην περιοχή και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα), με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν νερό για να προστατέψουν τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αγ. Παρασκευής μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ τη μεγάλη αγωνία τους για την καταστροφή. Ηδη, έχουν κατακαεί μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το ζωικό κεφάλαιο με καμένους στάβλους, αποθήκες, μελίσσια και άλλες εγκαταστάσεις. Η ανησυχία τους είναι μεγάλη, αφού ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους αγρότες από την πυρκαγιά στους Μέλαμπες πριν 2-3 χρόνια.

Τα μέλη του κλιμακίου τόνισαν στους κατοίκους την ανάγκη να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αποζημιωθούν και να απαιτήσουν από το κράτος και την κυβέρνηση να περιφρουρηθεί η περιοχή τους ώστε να μην υπάρξουν πάλι αναζωπυρώσεις.

Σε δήλωσή του ο Ν. Μανουσάκης ανέδειξε τις κυβερνητικές ευθύνες, αφού δεν υπάρχει καμιά πρόληψη, ενώ επεσήμανε και τον εφησυχασμό που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στις επανειλημμένες επικοινωνίες που είχε μαζί του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, απαιτώντας ενίσχυση των δυνάμεων. Εφησυχασμός που αποδείχτηκε πόσο κενός ήταν, αφού η φωτιά γενικεύτηκε.