Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Δίνουν μαζί με τους κατοίκους τη μάχη για να σώσουν ό,τι σώζεται

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Κλιμάκιο του ΚΚΕ λίγο αφότου ξέσπασε η φωτιά
Από την πρώτη στιγμή, στα μέτωπα της καταστροφικής φωτιάς στη Βορειοανατολική Αττική βρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, καθώς και εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της περιοχής, για να δώσουν μαζί με όλους τους κατοίκους τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα, να υπερασπιστούν το δάσος και το λαϊκό βιος.

Σε μια σειρά περιοχές, όπως στα Βριλήσσια και άλλου, μέλη του Κόμματος συνέδραμαν το πυροσβεστικό έργο, βοήθησαν να σωθούν σπίτια και να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που κινδύνευαν. Στη Ραπεντώσα Διονύσου συνέδραμαν και στις πρώτες εργασίες την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς που πέρασε από εκεί.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην οποία καλούσε: «Ολοι στη μάχη για τη ζωή του λαού»!

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονταν: «Η κατάσταση στην Αττική τις επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμη. Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τις "ασκήσεις πανικού" προς τον λαό της πρωτεύουσας και την προκλητική επίκληση των "κλιματικών αλλαγών" για να δικαιολογήσει την εμπρηστική πολιτική της. Εστω την ύστατη ώρα να διαθέσει όλες τις δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, και να εκπονήσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που πλέον βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό.

Από την πρώτη ώρα οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν. Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, την ΚΝΕ, να συμβάλλουν με όλους τους τρόπους για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική. Για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, να μην καούν άλλες λαϊκές περιουσίες, να περιοριστεί η περιβαλλοντολογική καταστροφή. Ολοι στη μάχη για τη ζωή του λαού».

Στα μέτωπα της φωτιάς

Δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Βριλήσσια
Την Κυριακή, αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά, στην περιοχή της Σταμάτας βρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ, και ο Τεύκρος Παντελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Διονύσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με παρεμβάσεις προς τους αρμοδίους μετέφεραν τις πολλές εκκλήσεις των κατοίκων και ανέδειξαν την τεράστια ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φωτιά. Σχετική παρέμβαση έκανε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κιλικία.

Επίσης, χτες Δευτέρα, κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, και τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρέθηκαν στη Διώνη και στη Νέα Μάκρη, όπου εξελισσόταν η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Χρ. Κατσώτης έκανε παρέμβαση προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης για ενίσχυση με εναέρια μέσα στον οικισμό Σουφάνι Μαραθώνα, όπου η πυρκαγιά έφθασε δίπλα στα σπίτια και νωρίτερα οι κάτοικοί του είχαν κληθεί να το εγκαταλείψουν.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς και ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διατεθούν όλες οι δυνάμεις, ώστε η πυρκαγιά να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο και να μην απειλήσει νέες περιοχές.


Eurokinissi

Ζήτησε επίσης να υπάρχει διαρκής ενημέρωση από την ηγεσία του Κέντρου, ώστε τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που βρίσκονται στα μέτωπα της πυρκαγιάς, να συνδράμουν όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Ξεχειλίζουν η αγανάκτηση και η οργή

Με τους κατοίκους της Βορειοανατολικής Αττικής να γίνονται για πολλοστή φορά στο ίδιο έργο θεατές, δικαίως ξεχειλίζει η αγανάκτηση και οργή, ενώ καταγγελίες και μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ξανά την παντελή έλλειψη πρόληψης και συνολικότερα ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας.

Εχοντας την εμπειρία της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έλεγαν πως «η φωτιά θα σβήσει ή στη θάλασσα ή στα ήδη καμένα».

«Είμαστε αφημένοι στην τύχη μας», σημείωσε ένας συνταξιούχος από τον Βαρνάβα, περιγράφοντας πως έσωσε το σπίτι του με κλαριά στο χέρι. «Θα μπορούσαν να έχουν σωθεί σπίτια με περισσότερες δυνάμεις», επισήμανε ακόμη ένας κάτοικος και ενώ πολλές είναι οι αναφορές πως μετά το μεσημέρι της Κυριακής τα πυροσβεστικά οχήματα και τα εναέρια μέσα εξαφανιστήκαν από την περιοχή επιχειρώντας πιθανά κάπου άλλου.

«Μόνο τα μικρά αεροπλάνα φαίνονταν πού και πού, τα οποία κάνουν για ψεκασμό σε χωράφι, όχι για κατάσβεση», πρόσθεσε. Την έλλειψη σχεδιασμού και μέσων κατήγγειλαν και κάτοικοι σε άλλες κοινότητες και χωριά όπως του Γραμματικού, που ανέφεραν πως είναι ελάχιστα τόσο τα εναέρια μέσα όσο και οι επίγειες δυνάμεις.


Eurokinissi

Και μπορεί στην προσπάθεια ωραιοποίησης η κυβέρνηση να αραδιάζει νούμερα, όμως το αλαλούμ και οι τραγελαφικές εικόνες είναι αποκαλυπτικές για την έλλειψη οποιουδήποτε οργανωμένου σχεδίου, από ένα κράτος που σε όλη του την κλίμακα δεν μπορεί να προστατέψει τον λαό, επειδή «δουλεύει» για να προστατεύει τα συμφέροντα των ομίλων.

Τέτοιες ήταν για παράδειγμα οι εικόνες με τους μπλοκαρισμένους δρόμους, η έλλειψη νερού στα αντλιοστάσια που δεν λειτουργούσαν μετά και από τις διακοπές ρεύματος, ακυρώνοντας την υπερπροσπάθεια πυροσβεστών και κατοίκων, το προβληματικό υδρευτικό δίκτυο, μια ανάσα από την πρωτεύουσα, η έλλειψη γεννητριών, όπως επιμόνως ζητούσε η Τοπική Κοινότητα Βαρνάβα και η «Λαϊκή Συσπείρωση» (βλ. σχετικό θέμα).

Σε απόγνωση ήταν και οι κάτοικοι σε Βριλήσσια και Πεντέλη. Δίνοντας μάχη να σώσουν τις περιουσίες τους, κατήγγειλαν την έλλειψη βοήθειας από το κράτος και τα λίγα πτητικά μέσα.

Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι διαμαρτυρίες για την ανυπαρξία δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε όλη τη Βορειοανατολική Αττική, μια περιοχή που τα τελευταία 10 χρόνια έχει καεί 5 φορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δασικές υπηρεσίες της χώρας λείπουν πάνω από 1.500 δασολόγοι και 10.000 δασεργάτες, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν προχωρούν οι απαραίτητοι καθαρισμοί της καύσιμης ύλης στα δάση.



Eurokinissi

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μεγάλη δασική πυρκαγιά στο κέντρο της Εύβοιας (2024-08-01 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα (2024-06-26 00:00:00.0)
Στο έλεος της απουσίας πυροπροστασίας δάση και κάτοικοι της Αττικής (2021-08-17 00:00:00.0)
Αμεση κινητοποίηση μελών και οπαδών του ΚΚΕ στα πύρινα μέτωπα (2017-08-17 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί στη λαϊκή οργάνωση για προστασία των δασών (2009-08-30 00:00:00.0)