Ο θρύλος των μπλουζ
Τετάρτη 15 Μάη 2002

Ο Σκρίμιν Τζέι Χόκινς στο μουσικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη
«Ηρθα σ' αυτόν τον κόσμο, μαύρος, γυμνός και άσχημος. Ο,τι κι αν κάνω εδώ, είναι ένα σύντομο ταξίδι. Θα φύγω από αυτόν τον κόσμο μαύρος, γυμνός και άσχημος. Οπότε διασκεδάζω τη ζωή. Και μου αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους ευτυχισμένους... κι αν μπορώ, αφού είμαι σε αυτή τη δουλιά, μου αρέσει να τους κάνω να γελούν...».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον μεγάλο μαύρο μπλουζίστα Σκρίμιν Τζέι Χόκινς (Screamin' Jay Hawkins) και παρουσιάζουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο αυτό που πραγματικά ήταν. Ενας σπουδαίος μουσικός, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά πολλούς καλλιτέχνες της μπλουζ, της τζαζ και της ροκ και άφησε τη σφραγίδα του για πάντα στη μουσική. Η ζωή και η μουσική καριέρα του εκκεντρικού αυτού καλλιτέχνη, δημιουργού του γνωστού τραγουδιού «I put a spell on you», προβάλλεται σήμερα στις 23.00 από τη ΝΕΤ μέσα από το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη με τίτλο «Screamin' Jay Hawkins - I put a spell on me».

Οι εμφανίσεις του Σκρίμιν Τζέι Χόκινς ήταν τόσο προκλητικές στην πρωτοτυπία τους, που ακόμα και σήμερα μπορούν να θεωρηθούν πολύ προχωρημένες. Οταν ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, που από μικρός τον θαύμαζε, γνωρίστηκε μαζί του, εκείνος του παρήγγειλε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, με θέμα τη σχέση του με τη μουσική βιομηχανία. Ομως, ο Σκρίμιν Τζέι Χόκινς για άλλη μια φορά αιφνιδίασε. Εδωσε δύο συναυλίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβρη του 2000 και πέθανε ξαφνικά στο Παρίσι το Φλεβάρη του 2001. Στο ντοκιμαντέρ, ο Σκρίμιν Τζέι Χόκινς μιλάει στην κάμερα και αφηγείται τη ζωή του στον κόσμο του θεάματος. Μοιράζεται προσωπικές του στιγμές, αλλά και διασκεδαστικά περιστατικά των παρασκηνίων, με αλλόκοτους θαυμαστές και ατζέντηδες στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Η ταινία περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από συναυλίες, καθώς και σκηνές από ταινίες, όπου ο Σκρίμιν Τζέι Χόκινς εμφανίστηκε ως ηθοποιός, ενώ για τη συνεργασία τους και τη σχέση τους μαζί του, μιλούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι: Τζιμ Τζάρμους, Ερικ Μπάρντον, Μπα Ντίντλι, Αρθουρ Μπράουν, Ντιαμάντα Γκάλας κ.ά. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Τριανταφυλλίδη και η φωτογραφία του Χρήστου Καραμάνη.