ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο ίδιο έργο θεατές ... κάθε φορά σε χειρότερη έκδοση

Ανακοίνωση για την καταστροφική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Και πάλι το σύνθημα «ο λαός σώζει τον λαό» επαληθεύτηκε
Στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο μεγαλύτερος εμπρηστής είναι η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και όλων των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τη ζωή του λαού και την περιουσία του, τον φυσικό πλούτο με όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. Καλεί τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα για την πλήρη αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε σύγκρουση με την πολιτική «κόστους - οφέλους» της ΕΕ και της κυβέρνησης, που αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τον φυσικό πλούτο, την περιουσία και τη ζωή του λαού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αττική με απώλειες δύο ανθρώπινων ζωών και καταστροφικές συνέπειες σε περιουσίες και στο περιβάλλον δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", ούτε μια "κανονικότητα" λόγω ανέμων ή ξηρασίας, όπως προκλητικά η κυβέρνηση της ΝΔ μας καλεί να συνηθίσουμε.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και δεκαετίες ειδικά οι περιοχές της Ανατολικής, της Βόρειας και της Δυτικής Αττικής βρίσκονται στο έλεος μεγάλων πυρκαγιών με τεράστιες απώλειες για τον λαό και το περιβάλλον.

Τελικά, δεν περνάει χρονιά που να μη μετράμε τουλάχιστον μια καταστροφική φωτιά, όχι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, αλλά στα προάστια της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνεται ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας.

RIZOSPASTIS

Το μαύρο και οι κατεστραμμένοι κόποι μιας ζωής ξανά στο προσκήνιο
Ακόμη χειρότερα: Πλέον, μιλάμε για φωτιά που έφτασε μέσα στον αστικό ιστό, αφού διέσχισε 30 και πλέον χιλιόμετρα και κατέληξε στο Χαλάνδρι, δηλαδή μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας! Αυτό το τραγικό γεγονός κάνει στάχτη τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι η διαχείριση της πυρκαγιάς είναι "πετυχημένη", όταν σώζονται οι ανθρώπινες ζωές και καίγεται "μόνο" δάσος.

Τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα: Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, κάηκαν 100.000 στρέμματα δάσους και η φωτιά έφτασε μέσα στην πόλη. Τι άλλο επιτέλους πρέπει να γίνει, για να παρθούν μέτρα;

Επιπλέον ο κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος μέσα στην Αθήνα, ειδικά στις περιοχές που υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες με ανυπολόγιστες συνέπειες, είναι κάτι παραπάνω από ορατός, όπως πολλές φορές έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ. Πράγματι τότε τι θα ανακαλύψουν για να καλύψουν την εμπρηστική - εγκληματική πολιτική τους;

Είναι ξεκάθαρο: Καμία κυβέρνηση και πολύ περισσότερο η σημερινή δεν μπορεί να πει "δεν ήξερε" ή να δηλώνει "αιφνιδιασμένη" από τις καιρικές συνθήκες.

Αυτό που διαχρονικά αποδεικνύεται είναι ότι ο μεγαλύτερος εμπρηστής είναι η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και όλων των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τη ζωή του λαού και την περιουσία του, τον φυσικό πλούτο με όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. Με ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, όταν αυτή ξεσπάσει, που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα και το ανάλογο δυναμικό.

Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, η οποία κυνικά και προκλητικά λέει πως τα έργα αντιπυρικής προστασίας (όπως άλλωστε και αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής), είναι "μη επιλέξιμα" λόγω κόστους!

Η πραγματική προστασία των δασών και η δασοπυρόσβεση βρίσκονται στον αντίποδα της εγκληματικής λογικής και πολιτικής του "κόστους - οφέλους", για αυτό τα δάση είναι παρατημένα στην τύχη τους και κάθε χρόνο μετράμε περισσότερες και μεγαλύτερες ζημιές.

Ετσι, αρκούνται μετά τις καταστροφές σε κάποιες αποζημιώσεις - ψίχουλα, όπως γίνεται και τώρα όπως φαίνεται από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Εγκληματικές οι ευθύνες του αστικού κράτους

Αυτό λοιπόν που αναδείχτηκε άλλη μια φορά είναι οι εγκληματικές ευθύνες του καπιταλιστικού κράτους.

Δάση ακαθάριστα, φορτωμένα με καύσιμη ύλη, καμία αντιπυρική υποδομή, πλημμελή φύλαξη και επιτήρηση, είναι το έδαφος για να διαμορφωθεί γρήγορα ανεξέλεγκτη διάσταση της πυρκαγιάς. Ακόμη και ο καθαρισμός των οικοπέδων τελικά χειροτέρευσε την κατάσταση, καθώς παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι περισσότεροι δήμοι "σφύριζαν αδιάφορα" και δεν φρόντισαν να μαζέψουν τα υλικά μετά τον καθαρισμό, μετατρέποντάς τα σε επιπλέον καύσιμη ύλη.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης και της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων πυρκαγιών, οδήγησε στις τραγικές εικόνες που ζήσαμε, με την πυρκαγιά να φτάνει μέσα στον αστικό ιστό και να καταστρέφει σπίτια και υποδομές.

Ακόμη περισσότερο, ακούσαμε φαιδρές δικαιολογίες ότι η πυρκαγιά "εκδηλώθηκε στο πολύ δύσβατο και πυκνό δάσος" (αλήθεια πού, στα Βριλήσσια - στην Πεντέλη - στον Βαρνάβα;) χωρίς καμιά εξήγηση γιατί ένα τέτοιο δάσος, πολύτιμο για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και ταλαιπωρημένο από παλαιότερες πυρκαγιές, δεν προστατεύτηκε από το κράτος, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και πρόληψη.

Αντί όλων αυτών, που τα καταλαβαίνει ο κάθε άνθρωπος και για αυτό η οργή ξεχειλίζει, το κράτος εφαρμόζει την τακτική "τρεχάτε να σωθείτε" με απανωτά κουραστικά, αντιφατικά και πανικόβλητα μηνύματα, αλλά και με την επίκληση της περιβόητης "ατομικής ευθύνης", ενοχοποιώντας τον λαό για τις δικές του ελλείψεις και κατευθύνσεις.

Ετσι, επιδιώκει να διώξει από πάνω του τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την καταστροφή και επιπλέον, επειδή το κράτος "έχει συνέχεια", οι συνένοχοι σε αυτή τη διαχρονική εμπρηστική πολιτική (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί πρόθυμοι) με τη γνωστή πλέον τακτική του "θα λογαριαστούμε μετά", δηλώνουν ότι "δεν είναι η ώρα του επιμερισμού ευθυνών" ή ότι "δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για ελλείψεις που έχουν φέρει τη φωτιά μέσα στην Αθήνα".

Ολοι αυτοί θέλουν να κρύψουν ότι αυτό το εχθρικό αντιλαϊκό κράτος είναι παρόν στο να στέλνει φρεγάτες στο στόμα του λύκου στον πόλεμο ή στο να κυνηγάει σαν εγκληματίες συνανθρώπους μας και να τους διώχνει από τα σπίτια τους, όμως είναι διαχρονικά απόν όταν αφορά τις ανάγκες και τη ζωή του λαού.

Μέσα σε αυτή την επαναλαμβανόμενη κατάσταση, αυτό που ξεχώρισε άλλη μια φορά, είναι η αυτοθυσία του ανδρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και η συγκινητική συμβολή του απλού κόσμου να συμβάλει με όποιον τρόπο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το σύνθημα που γεννήθηκε σε πρόσφατες ανάλογες καταστάσεις "Μόνο ο λαός σώζει τον λαό". Σε αυτόν τον αγώνα, βρέθηκαν και αυτήν τη φορά στην πρώτη γραμμή τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος.

Αγώνας σε σύγκρουση με την πολιτική «κόστους - οφέλους» ΕΕ και κυβερνήσεων

Το ΚΚΕ απευθύνεται στον λαό της Αθήνας: Τώρα που καπνίζουν τα καμένα σπίτια και τα καμένα δάση, τώρα είναι που ο λαός δεν πρέπει να δώσει κανένα συγχωροχάρτι και κανένα άλλοθι σε αυτό το κράτος, σε αυτή την εγκληματική πολική.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την πλήρη αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τώρα πρέπει να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις, για να αποτραπούν οι όποιες "επενδυτικές" σκέψεις από τα επιχειρηματικά "κοράκια".

Τώρα επίσης είναι ανάγκη δίπλα στην οργανωμένη προσπάθεια να σωθεί ό,τι σώζεται, να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ και της κυβέρνησης που αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τον φυσικό πλούτο, την περιουσία και τη ζωή του λαού.

Το δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" είναι εκκωφαντικό για μια ακόμη φορά.

Ο οργανωμένος αγώνας είναι η προϋπόθεση για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, για να ζήσουν οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία της Αττικής και όλης της Ελλάδας τη ζωή που τους αξίζει».