Νέες φωτιές σε όλη τη χώρα
Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Η φωτιά στην Κομοτηνή στην κυριολεξία έφτασε μια ανάσα από το βεζινάδικο
Το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν και νέες φωτιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Χτες το πρωί ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Πάστρα Κεφαλονιάς, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, που έκαψε αγροτοδασική έκταση, ενώ με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής αποτράπηκε να πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Φωτιά εκδηλώθηκε και χτες το μεσημέρι στην Κομοτηνή, στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής - Βουλγαρικών Συνόρων προς Καρυδιά, που εξελίχθηκε σε πολύ επικίνδυνη, καθώς οι φλόγες απείλησαν κοντινό βενζινάδικο. Κάτοικοι, εθελοντές και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ρίχθηκαν στη «μάχη» και συνέδραμαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες πριν φτάσουν στα διάφορα διάσπαρτα σπίτια της περιοχής αλλά και το βενζινάδικο, που ήταν σε απόσταση αναπνοής από το μέτωπο.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος.

29 μέρες καίγεται το όρος Ορβηλος

Στο μεταξύ, για 29η μέρα καίγεται το δάσος στο όρος Ορβηλος στις Σέρρες. Πρόκειται για παρθένο δάσος που αφήνεται να γίνει στάχτη, καθώς είναι εμφανής η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού σε προσωπικό και μέσα για να την σβήσουν. Το μεγάλο υψόμετρο και το δυσπρόσιτο του εδάφους εμφανίζονται ως δικαιολογίες, αλλά είναι φανερό ότι ο ανύπαρκτος σχεδιασμός σε μέτρα πρόληψης, δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστικά μέσα είναι συνειδητή πολιτική ενός εχθρικού για το περιβάλλον κράτους διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 18 Ιούλη και έχει ήδη κάψει πάνω από 26.000 στρέμματα παρθένου δάσους, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ολες αυτές τις μέρες παρουσίαζε διακυμάνσεις, είχε τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν συχνά αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή σημειώνονται και εκρήξεις, καθώς υπάρχει ναρκοπέδιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν έχει εκκαθαριστεί.

Ακόμη οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες πέντε μέρες δεν γίνεται καμία προσπάθεια κατάσβεσης και ζητούν επιτακτικά την αποστολή εναέριων μέσων για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.