ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ερευνάται για φόνο η πρώην πρωθυπουργός

Κατά τη διάρκεια των πολύνεκρων διαδηλώσεων

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

AP2007

Η πρώην πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σ. Χασίνα, που διέφυγε στην Ινδία
Οξύνεται η πολιτική και γεωπολιτική σύγκρουση στο Μπαγκλαντές, περίπου δέκα μέρες αφότου έπεσε η κυβέρνηση και διορίστηκε προσωρινή κυβέρνηση, μετά από πολύνεκρες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της κυβέρνησης Χασίνα.

Στο εδώλιο του κατηγορημένου ενδέχεται να καθίσει η ανατραπείσα πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σέιχ Χασίνα, αφού δικαστήριο της χώρας ζήτησε την Τρίτη να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος τόσο της ίδιας όσο και έξι υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησής της για τον φόνο ενός ιδιοκτήτη παντοπωλείου στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιούλη.

Ο δικηγόρος Μαμούν Μία κατέθεσε σχετική προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου της Ντάκα, της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, το οποίο ζήτησε από την αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα «εναντίον των προσώπων που κατηγορούνται».

Να διενεργηθεί έρευνα για τις διαδηλώσεις που την ανάγκασαν την προηγούμενη βδομάδα να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα απαίτησε από την πλευρά της η Χασίνα, η οποία έχει διαφύγει στην Ινδία.

«Απαιτώ να γίνει έρευνα σε βάρος αυτών που ενεπλάκησαν σε δολοφονίες και βανδαλισμούς», ώστε να τιμωρηθούν, ανέφερε η Χασίνα, καλώντας τους υποστηρικτές της να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν στην Ντάκα.

Η Ρωσία αναμένει να συνεχίσει την «παραγωγική αλληλεπίδραση με το Μπαγκλαντές για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεγράφημά του προς τον νέο, υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Toυχίντ Χοσαΐν.