ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συγκρούστηκαν πλοία της Κίνας και των Φιλιππίνων

Κοντά σε ύφαλο και νησιά που διεκδικούν οι δύο πλευρές

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Το περιστατικό, όπως προβλήθηκε σε διεθνής τηλεοπτικά δίκτυα
Ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα η ένταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, «καυτό σημείο» του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και των «εταίρων» τους στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Χθες τα ξημερώματα, πλοία της Κίνας και των Φιλιππίνων συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια νέας αψιμαχίας κοντά σε διεκδικούμενο ύφαλο, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ και τις αρχές στη Μανίλα, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς, το φιλιππινέζικο πλοίο 4410 συγκρούστηκε εσκεμμένα με το κινεζικό πλοίο 21551», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής Ακτοφυλακής στην κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

«Σκάφη της φιλιππινέζικης Ακτοφυλακής παρεισέφρησαν παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Σιανμπίν, στα νησιά Νανσά, χωρίς έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τις κινεζικές ονομασίες της ατόλης Σαμπίνα και των νήσων Σπράτλι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σκάφος της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων παρεισέφρησε επίσης στα ύδατα της ατόλης Σέκοντ Τόμας.

Η Κίνα κατηγόρησε τα σκάφη του Λιμενικού των Φιλιππίνων ότι ενήργησαν «κατά τρόπο μη επαγγελματικό και επικίνδυνο», γεγονός που οδήγησε στη σύγκρουση, ενώ κάλεσε τη φιλιππινέζικη πλευρά «να σταματήσει αμέσως τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις».

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλη τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, υφάλων και νησίδων κοντά στις ακτές γειτονικών κρατών, και οι εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μανίλα κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, έπειτα από σειρά παρόμοιων επεισοδίων. Πριν από δυο βδομάδες, τόσο η Κίνα όσο και οι Φιλιππίνες μαζί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία είχαν διεξάγει ναυτικά γυμνάσια στον διαφιλονικούμενο ύφαλο Σκάρμπορο.

Από την πλευρά της η Μανίλα κατήγγειλε ότι δύο πλοία των Φιλιππίνων υπέστησαν ζημιές από κινεζικά τα οποία έκαναν «παράνομους και επιθετικούς ελιγμούς».

ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία επιβεβαιώνουν τη «συμμαχία»

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ εξέδωσαν την Κυριακή κοινή ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για από κοινού αντιμετώπιση «περιφερειακών προκλήσεων», υπογραμμίζει η Σεούλ.

Οι τρεις ηγέτες είχαν συμφωνήσει να εμβαθύνουν τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία τους και να υιοθετήσουν κοινή στάση απέναντι στην «αυξανόμενη ισχύ» της Κίνας και στις «απειλές» από τη Βόρεια Κορέα.

Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι ηγέτες των τριών χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν ξανά φέτος, αλλά δεν έχουν καθορίσει ημερομηνία, καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος τον επόμενο μήνα, και θα εγκαταλείψει και το πρωθυπουργικό αξίωμα.