ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στα καλοκαιρινά μπουρίνια «πνίγηκε» η ... ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Με το πρώτο καλοκαιρινό μπουρίνι η Κοζάνη μετατράπηκε σε λίμνη
Μετά τις πυρκαγιές ήρθαν και οι πλημμύρες το βράδυ της Κυριακής σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας, συνεχίζοντας το σίκουελ «στο ίδιο έργο θεατές», όπου ο λαός μας, όταν δεν καίγεται, πνίγεται λόγω της έλλειψης αντιπυρικών - αντιπλημμυρικών έργων.

Τα καλοκαιρινά μπουρίνια εκδηλώθηκαν σε Βέροια, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Ημαθία, Κοζάνη και Πέλλα. Η ξαφνική κακοκαιρία, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αρκετά προβλήματα με δρόμους και καλλιέργειες να πλημμυρίζουν για ακόμη μια φορά.

Δρόμοι εν μέσω της έντονης βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης μετατράπηκαν σε ποτάμια αφού οι ανύπαρκτες υποδομές δεν αντέχουν. Ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες, με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων, ενώ οι εργαζόμενοι σε καταστήματα εστίασης προσπαθούσαν να κρατήσουν τα νερά έξω από τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη δέντρα έπεσαν σε περιοχές της πόλης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, σε Καλαμαριά και Κορδελιό, ενώ στο χωριό Αγιος Χαράλαμπος στον Λαγκαδά, ξέσπασε φωτιά σε κεραμοσκεπή σπιτιού. Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι της Βέροιας, ενώ στη Μελίκη Ημαθίας σημειώθηκε πυρκαγιά σε αποθήκη με ζωοτροφές από κεραυνό.

Αυτοκίνητα ακινητοποιημένα στη μέση του δρόμου, δέντρα που έπεσαν στο οδόστρωμα, μια κολόνα της ΔΕΗ κατέληξε στο μπαλκόνι διαμερίσματος, στην πόλη των Ιωαννίνων. Προβλήματα σημειώθηκαν στον Τύρναβο, αλλά και στην Κορινθία.

Στην Κέρκυρα, σοβαρή κακοκαιρία αναμένονταν να πλήξει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες το νησί. Προβλήματα καταγράφηκαν και στο νησί των Οθωνών, το οποίο έμεινε χωρίς ρεύμα. Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ αναμένονταν σήμερα Τρίτη στο νησί ...καιρού θέλοντος!!!

Χτες το μεσημέρι, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους του νησιού, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προέβλεπε για χτες ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στο Βόρειο Ιόνιο, ενώ για σήμερα στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία αναμένονται επίσης ισχυρές βροχές. Και πάλι η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού εξαντλήθηκε στις γνωστές παραινέσεις του μηνύματος 112 και εκκλήσεις για «ατομική προστασία» από τα φαινόμενα.