ΡΟΔΟΣ
Μεγάλη φωτιά ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την περσινή καταστροφή

Τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι στην περιοχή Μονόλιθος στη Ρόδο, μια περιοχή που γλίτωσε από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, που έκαψαν μεγάλο μέρος του νησιού μέσα σε 11 μέρες. Μάχη για την κατάσβεση έδιναν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που για άλλη μια φορά είναι ελλιπείς, ενώ επιβεβαιώνεται και φέτος ότι το νησί, από τις κορωνίδες του «τουριστικού θαύματος», είναι αθωράκιστο, αφού παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες και η Δασική και η Πυροσβεστική Υπηρεσία - μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης της διατίθεται στο ιδιωτικοποιημένο αεροδρόμιο.

Η φωτιά μέχρι το βράδυ έκαιγε δασική έκταση σε πυκνό πευκόδασος, με την Πυροσβεστική να τη δίνει ως οριοθετημένη. Ωστόσο υπήρχε ανησυχία μη γίνει κάποια αναζωπύρωση και κινδυνέψει και το δάσος της Κυμισάλας, όπου φιλοξενούνται και τα περισσότερα μελίσσια του νησιού, με το περίφημο πευκόμελο. Στον πυκνό καπνό έχουν πνιγεί περιοχές όπως ο Ιστριος, τα Προφύλια, ακόμα και το Ασκληπιείο.

Στον τόπο της φωτιάς μετέβη από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Φραζή, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου.

Ενδιαφέρον πάντως έχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ροδιακό Τύπο, ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργείται για την περσινή φωτιά, που έκανε στάχτη 200.000 στρέμματα γης. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι υπάρχει κωλυσιεργία στην εξέταση κατασχεμένων ηλεκτρονικών συσκευών από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού που έστελναν οι αξιωματικοί του ΠΣ από το συντονιστικό ελικόπτερο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και στην ηγεσία του ΠΣ από τα μέτωπα της φωτιάς. Οι κατασχέσεις έγιναν τον Φλεβάρη του 2024, καθώς οι εισαγγελικές αρχές είχαν διαπιστώσει μια γενικότερη απροθυμία - αν όχι άρνηση - από την πλευρά της Πυροσβεστικής να παράσχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, από τα δύο αρχικά πορίσματα των πραγματογνωμόνων προκύπτουν ήδη ευθύνες κυρίως για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων αποτροπής, αλλά και αντιμετώπισης. Θυμόμαστε τις σκηνές με τουρίστες έντρομους να απομακρύνονται και να βοηθιούνται κυρίως από κατοίκους. Προβλήματα διαπιστώθηκαν από τους πραγματογνώμονες και στη λειτουργία των πυροφυλακίων, αλλά και στους καθαρισμούς εντός των δασών και των ρεμάτων, στις ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες μεταξύ οικισμών και δασών. Τα θέματα αυτά φυσικά είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, οι οποίες βάζουν την πρόληψη και τα μέτρα πυροπροστασίας στην προκρούστεια κλίνη του «κόστους - οφέλους», που είναι και κατεύθυνση της ΕΕ - γι' αυτό καίγονται η Ρόδος, η Αττική και άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα.