ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ
Πλήρης και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που θα θανατωθούν τα ζώα τους
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Να πάρει η κυβέρνηση άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την πλήρη και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε κτηνοτροφικές μονάδες του νομού.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη διαπιστωθεί κρούσματα σε 4 μονάδες, με 1.000 ζώα να οδηγούνται στη θανάτωση, γεγονός που «θα δώσει νέο χτύπημα στο ήδη αποδεκατισμένο εισόδημα των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων της περιοχής, από την εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα», όπως υπογραμμίζει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες όχι μόνο γιατί κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει την πολιτική που ευθύνεται γι' αυτήν την κατάσταση. Την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Μια πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων».

Τέλος, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής «να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης», καθώς «έχουν πικρή πείρα από τα προηγούμενα χρόνια για τα ανεπαρκή μέτρα που πάρθηκαν σε τέτοιες περιπτώσεις. Μέσα από τους συλλόγους τους να διεκδικήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν». Επιπλέον, απαιτεί από την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς: