47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Με 62 ελληνικές συμμετοχές σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Συνολικά 62 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα, θα προβάλει το 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως και τις 8 Σεπτέμβρη στην πόλη της Δράμας, με σύνθημα «Ολα είναι Δράμα», δανεισμένο από την αγαπημένη ελληνική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ολα είναι δρόμος».

Το 47ο DISFF περιλαμβάνει συνολικά 7 επίσημα διαγωνιστικά τμήματα: Εθνικό, Εθνικό Σπουδαστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, Animation, Green και Kiddo. Το Εθνικό και το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα είναι Oscar Qualifying.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 27 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ντοκιμαντέρ, ενώ στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 26 ταινίες. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 27 ταινίες από 21 χώρες, πολλές από τις οποίες θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ.

Φέτος το φεστιβάλ δέχθηκε πάνω από 500 αιτήσεις από Ελληνες σκηνοθέτες και συνολικά 4.000 αιτήσεις σε όλα του τα προγράμματα.

Το Φεστιβάλ Δράμας τιμά τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη, προβάλλοντας 4 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του 1990. Θα προβληθούν οι ταινίες «Μια θέση στον ήλιο» (1995), «Τρώες» (1990), «Caught looking» (1991) και «North of Vortex» (1991). Παράλληλα, στο πλαίσιο τιμητικού αφιερώματος στην Φρίντα Λιάππα, θα προβληθούν η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της ταινίας «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» (1977) καθώς και οι υπό αποκατάσταση ταινίες της «Απεταξάμην» (1980) και «Μετά 40 μέρες» (1972).

Παράλληλα, προς τιμήν των 20 χρόνων του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν ταινίες - πτυχιακές της πρώτης δεκαετίας αποφοίτων του Τμήματος από το 2009 έως το 2019. Πρόκειται για ταινίες που προβλήθηκαν και χειροκροτήθηκαν σε φεστιβάλ της εποχής τους και που προβάλλονται ξανά με νέα διάθεση και σε νέο κοινό γεφυρώνοντας το παρόν με την ιστορία του Τμήματος και την εξέλιξή του.

Η οπτική ταυτότητα του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) αντλεί έμπνευση από τα κινηματογραφικά καρέ. Χρησιμοποιώντας σκηνές από δύο ταινίες σπουδαίων Ελλήνων σκηνοθετών στους οποίους θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα («Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» της Φρίντας Λιάππα και «Μια θέση στον ήλιο» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη), δημιουργείται μια οπτική γλώσσα που αποτελεί φόρο τιμής στο έργο τους.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online. Μέσα από την πλατφόρμα https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/ οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες, με ελεύθερη είσοδο, σε όλη την Ελλάδα. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 2 Σεπτέμβρη (10 μ.μ.) έως και τις 9 Σεπτέμβρη.