ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραήλ και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εξωθούν σε γενίκευση της σύγκρουσης

Εντείνεται κι άλλο η αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ απάντησε την Κυριακή στη δολοφονία ηγετικού στελέχους της από το Ισραήλ πριν από έναν μήνα. Προηγήθηκε «προληπτική επίθεση» μεγάλης κλίμακας του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Το ελληνόκτητο τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα
Ολο και πιο κοντά σε μια γενικευμένη ανάφλεξη βρίσκεται η ευρύτερη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και τους συμμάχους του, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, να εξωθούν προς τα εκεί την έκρυθμη κατάσταση σε όλη την περιοχή.

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ απάντησε στη δολοφονία του ηγετικού στελέχους από τον ισραηλινό στρατό πριν από έναν μήνα στη Βηρυτό, εξαπολύοντας επίθεση με πυραύλους και drones, με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην καρδιά του Ισραήλ.

Είχε προηγηθεί η «προληπτική» επίθεση 100 ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στον νότιο Λίβανο, τα χαράματα της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής ιστοσελίδας «Globes», η «προληπτική επίθεση» είχε κόστος άνω των 120 εκατ. δολαρίων και φέρεται ότι προκάλεσε την «ταυτόχρονη καταστροφή χιλιάδων εκτοξευτήρων ρουκετών», πράγμα που διέψευσε η Χεζμπολάχ. Σύμφωνα επίσης με το ισραηλινό «Κανάλι 12», «είχαν ενημερωθεί γι' αυτή πολλές ώρες πριν» οι ΗΠΑ.

Σε διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, εκτόξευσε απειλές σε Βηρυτό και Τεχεράνη, ενώ ο στρατηγός Χέρτζι Χαλέβι δήλωσε ότι το Ισραήλ αποφάσισε «να αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια σύνορά του», ώστε να επιστρέψουν στις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που έχουν φύγει από την αρχή του πολέμου.

Copyright 2024 The Associated

Διαλυμένο αυτοκίνητο από ισραηλινή επίθεση στη Σιδώνα
Χτες το μεσημέρι, το Ισραήλ έκανε και άλλες επιδρομές με drones, σε μία από τις οποίες τραυματίστηκε σοβαρά ο διοικητής της Χαμάς κοντά στην πόλη Σιδώνα, Νιντάλ Χλεϊχίλ, όταν έπληξαν δύο πύραυλοι το αυτοκίνητό του.

Διάγγελμα Νασράλα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι η επίθεση στο Ισραήλ έγινε με 300 ρουκέτες και 20 drones, που είχαν στόχο την ισραηλινή βάση πληροφοριών του στρατού Glilot κοντά στο Τελ Αβίβ (100 χλμ. από τα σύνορα με τον Λίβανο) και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων.

Από την επίθεση σκοτώθηκε 21χρονος στρατιωτικός του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο «σε μάχη στο βόρειο Ισραήλ», δίχως να διευκρινιστούν οι συνθήκες.

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της οργάνωσης, με διάγγελμά του την Κυριακή, προειδοποίησε ότι επρόκειτο για το «πρώτο μέρος» των αντιποίνων της οργάνωσης για τον θάνατο του στελέχους της, Φουάντ Σουκρ, από το Ισραήλ στις 30 Ιούλη στη Νότια Βηρυτό.

Χαρακτήρισε τα αντίποινα «επιτυχή» και «στοχευμένα», τονίζοντας ωστόσο ότι συνεχίζεται η αξιολόγησή τους και ότι εάν κριθεί απαραίτητο η οργάνωση «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει μία άλλη φορά».

Ανέφερε επίσης ότι η επίθεση της Χεζμπολάχ καθυστέρησε για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται «και με την κινητοποίηση αμερικανικών και ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων» στην περιοχή, αλλά και με τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα.

Copyright 2024 The Associated

Χτυπημένη ισραηλινή βάση από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ
Σχολιάζοντας τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Βόρειο και Κεντρικό Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, ανέφερε ότι «παρά τη γενική υποστήριξη κρατών όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ δεν μπόρεσε να προβλέψει τον χρόνο και χώρο μίας περιορισμένης και διαχειρίσιμης απάντησης (...) Το Ισραήλ έχει χάσει την αποτρεπτική του δύναμη».

Παράλληλα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, μιλώντας με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, είπε ότι η απάντηση της Τεχεράνης στον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς από το Ισραήλ θα είναι «συγκεκριμένη και υπολογισμένη».

Εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι η επίθεση της Χεζμπολάχ «χτύπησε βαθιά τη σιωνιστική οντότητα» και συνιστά «ράπισμα στο πρόσωπο» της ισραηλινής κυβέρνησης. Ενώ οι Χούθι στην Υεμένη επικρότησαν την επίθεση της Χεζμπολάχ και προειδοποίησαν ότι «θα έρθει σίγουρα» μια απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα της 20ής Ιούλη εναντίον του λιμανιού της Χοντέιντα, το οποίο ελέγχουν.

«Αλωνίζουν» την περιοχή οι Αμερικανοί

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, συνεχίζεται η προετοιμασία του Ισραήλ και των συμμάχων του για κλιμάκωση και γενίκευση του πολέμου στην περιοχή, με την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ να ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά.

Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας που αποκάλυψε ότι από την αρχή του πολέμου, τον Οκτώβρη του 2023, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στο Ισραήλ 500 μεταγωγικά αεροσκάφη και 107 πλοία για την αποστολή άνω των 50.000 τόνων πυρομαχικών, βομβών και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Και όλα αυτά, πέραν των δεκάδες δισ. δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια και αγορά μακροπρόθεσμων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τα αεροπλανοφόρα «USS Abraham Lincoln», «USS Theodore Roosvelt» με τις αρμάδες τους, το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia», μία επιπλέον μοίρα μαχητικών F-22 Raptor και έχουν ενισχύσει την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα.

Στο μεταξύ, μερικές ώρες πριν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, είχε φθάσει στην Ιορδανία «απροειδοποίητα» ο Αμερικανός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό επιτελάρχη, στρατηγό Γιουσέφ αλ Χουνέιτι.

Σύμφωνα με ιορδανική κυβερνητική ανακοίνωση, οι δύο τους συζήτησαν «τις περιφερειακές εντάσεις και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσής τους».

Η επίσκεψη αυτή δεν έγινε τυχαία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού επιτελάρχη στο ΝΑΤΟικό νέο επιτελικό «Κέντρο Συνδέσμου» ΝΑΤΟ - Ιορδανίας, που εδρεύει στο Αμμάν, με περιοχή ευθύνης τη Μέση Ανατολή και είχε αποφασιστεί κατά την τελευταία ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπράουν μετέβη στη συνέχεια στο Κάιρο, όπου είδε συνάντησε μεταξύ άλλων τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τελευταίο σταθμό το Τελ Αβίβ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Προέδρου, αναφέρεται ότι ο Σίσι προειδοποίησε τον Αμερικανό στρατηγό για «τους κινδύνους να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον Λίβανο και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η κυριαρχία του Λιβάνου». Ο Αμερικανός στρατηγός δεν έκανε δηλώσεις.

Φλέγεται το ελληνόκτητο τάνκερ «Sounion»

Στο μεταξύ, το ελληνόκτητο τάνκερ SOUNION, που δέχθηκε επίθεση στις 21 Αυγούστου από ένοπλες ομάδες των Χούθι ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης, παρέμενε και χτες για τέταρτο 24ωρο παραδομένο στις φλόγες.

Αυτό ανέφερε χτες ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Ασπίδες» στην πλατφόρμα Χ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, παρατηρούνται εστίες φωτιάς σε πέντε σημεία στο κατάστρωμα του πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για διαρροή πετρελαίου.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρινφιλντ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε το Σώμα να καταδικάσει την επίθεση των Χούθι στο τάνκερ, υποστηρίζοντας πως «απειλεί να δημιουργήσει οικολογική καταστροφή με καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή». Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση συμμόρφωση των Χούθι, προκειμένου να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις σε πλοία της Ερυθράς.