ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Συμφωνίες Ισπανίας - Μαυριτανίας

Προβλέπεται και η εκμετάλλευση φτηνού εργατικού δυναμικού εποχικά

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Από τη συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού με τον Μαυριτανό Πρόεδρο
Συμφωνία για τον περιορισμό των ροών Αφρικανών μεταναστών προς την Ισπανία υπέγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουακσότ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουανί.

Ο Σάντσεθ υπέγραψε και μια σειρά άλλες σημαντικές συμφωνίες: Για τη διεύρυνση του «κυκλικού προγράμματος μετανάστευσης» (βλ. πρόγραμμα εκμετάλλευσης φτηνού εργατικού δυναμικού για εποχικές εργασίες στην Ισπανία), συμφωνία ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της «ασφάλειας» για να καταπολεμηθεί υποτίθεται η διακίνηση ανθρώπων από κυκλώματα δουλεμπόρων, για τη δημιουργία ενός ισπανο-μαυριτανικού επιχειρηματικού συμβουλίου για την προώθηση των επενδύσεων, και συμφωνία πολιτιστικής ανταλλαγής, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται να ανοίξει «Ινστιτούτο Θερβάντες» για την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας στη Μαυριτανία.

Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση ετήσιων συνόδων κορυφής Ισπανίας - Μαυριτανίας, με την επόμενη να προγραμματίζεται για το 2025.

Μετά τις συμφωνίες ο Ισπανός πρωθυπουργός, που ξεκίνησε την Τρίτη τριήμερη περιοδεία σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, τόνισε ότι η μετανάστευση «δεν είναι ένα πρόβλημα, αλλά μια αναγκαιότητα, που συνοδεύεται από συγκεκριμένες προκλήσεις». Πρότεινε χειρισμούς διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών «με τρόπους ανθρώπινους, ασφαλείς και διατεταγμένους, ώστε να επωφεληθούν οι κοινωνίες των δύο χωρών».

Αργότερα χτες ο Σάντσεθ έγινε ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Γκάμπια, επιδιώκοντας σημαντικές συμφωνίες γύρω από τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την οικονομία, ενώ σήμερα Πέμπτη ολοκληρώνει την περιοδεία του στη Δυτική Αφρική με επίσημη επίσκεψη στη Σενεγάλη.