ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τραγική η υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

Στη Βουλή φέρνει το οξυμένο πρόβλημα το ΚΚΕ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Την απαράδεκτη κατάσταση για ασθενείς και εργαζόμενους που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξαιτίας της υποστελέχωσης σε όλες τις ειδικότητες αναδεικνύουν και καταγγέλλουν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή. Ζητούν από τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, απαντήσεις για τη στελέχωση του ΤΕΠ και την αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς.

Οπως τονίζουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου η προσέλευση ξεπερνάει τους 250 κάθε μέρα και τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμη και τους 300 ασθενείς, γίνεται με απαράδεκτους όρους για ασθενείς και εργαζόμενους εξαιτίας «της μεγάλης υποστελέχωσης, που οδηγεί το προσωπικό σε εντατικοποίηση και εξάντληση και τους ασθενείς σε πολύωρη αναμονή και τελικά υποβαθμισμένη φροντίδα».

Παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία, που αναδεικνύουν την υποστελέχωση, όπως ότι εργάζονται μόλις 5 γιατροί, από τους οποίους μία γιατρός είναι μόνιμα αποσπασμένη στο Νοσοκομείο Θήβας, ενώ για τη λειτουργία του ΤΕΠ προβλέπονται 8 οργανικές θέσεις. Τα κενά μάλιστα καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, τις φυλακές Χαλκίδας, αλλά και την πρόσληψη γιατρών με «μπλοκάκι».

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Είκοσι έξι συνολικά νοσηλευτές μαζί με την προϊσταμένη και την υπεύθυνο τμήματος, καλούνται να καλύψουν καθημερινά τις βάρδιες. Αυτό έχει αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, «οι νοσηλευτές αυτοί να καλύπτουν χειρουργικό ΤΕΠ (1 νοσηλευτής) με 6 κλίνες, παθολογικό ΤΕΠ (2 νοσηλευτές) με 12 κλίνες, 1 νοσηλευτής για τις 6 κλίνες της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας και 1 νοσηλευτής βρίσκεται στη διαλογή χωρίς παρουσία ιατρού, στις περισσότερες βάρδιες του μήνα».

Επίσης, σημειώνουν ότι «από τους 2 νοσηλευτές του Παθολογικού ΤΕΠ ο ένας, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας, βρίσκεται σε παιδιατρικό ΤΕΠ, έκτακτο Ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο, αίθουσα γύψου, γυναικολογικό ιατρείο, ΤΕΠ Covid. Στις πιο πάνω κλίνες του ΤΕΠ να προσθέσουμε και τα φορεία που πολλές φορές τοποθετούνται επιπλέον στο Παθολογικό και Χειρουργικό ΤΕΠ, λόγω της αυξημένης προσέλευσης».

Τονίζουν επίσης ότι στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας νοσηλεύονται ασθενείς για ώρες, ένα 24ωρο και κάποιες φορές 2 και 3 μέρες. Γίνονται και μεταγγίσεις αίματος, ενώ παράλληλα προσέρχονται σοβαρά περιστατικά, όπως τροχαία ατυχήματα, ανακοπές κ.λπ. που χρειάζονται παραπάνω από 2 νοσηλευτές για να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Σημειώνουν επίσης ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο τμήμα εισιτηρίων του ΤΕΠ λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, ενώ αναδεικνύουν την προβληματική γειτνίαση του παιδιατρικού ΤΕΠ με το χειρουργικό ιατρείο όπου διακομίζονται βαριά περιστατικά με σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και νεκρούς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν στην Ερώτησή τους ότι η μεγάλη υποστελέχωση οδηγεί στην εντατικοποίηση και εξάντληση του προσωπικού, αλλά και σε πολύωρη αναμονή και υποβαθμισμένη φροντίδα στους ασθενείς που είναι «και η αιτία των φαινομένων που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας με αγανακτισμένους ασθενείς και συνοδούς να στρέφονται ενάντια σε εργαζόμενους απειλώντας τη σωματική τους ακεραιότητα. Μόλις την περασμένη βδομάδα είχαμε 4 τέτοια περιστατικά με αποκορύφωμα τον τραυματισμό γιατρού και φύλακα του νοσοκομείου από συνοδό ασθενούς».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν τους εντατικούς ρυθμούς εργασίας με διπλοβάρδιες, τα δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και τις οφειλόμενες μέρες άδειας από προηγούμενα έτη στο προσωπικό, αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν για τους ίδιους τους ασθενείς εξαιτίας της υποστελέχωσης και εντατικοποίησης της εργασίας. Ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο προσωπικό σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας για να καλύπτει με ασφάλεια τα περιστατικά που προσέρχονται σ' αυτό.

- Να στελεχωθεί η διαλογή με γιατρό και νοσηλευτή σε 24ωρη βάση όπως ορίζει ο νόμος.

- Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι που διαθέτουν ιατρικό εξοπλισμό.

- Να βρεθεί λύση ώστε το Παιδιατρικό ΤΕΠ να μη βρίσκεται δίπλα στο χειρουργικό τμήμα.

- Να λάβουν οι εργαζόμενοι τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες που τους οφείλονται, βάσει νόμου.

- Να αντιμετωπίζονται περιστατικά βίας απέναντι στο προσωπικό, τα οποία έχουν αυξηθεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας τις τελευταίες βδομάδες.