ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
Μόνιμη απειλή και βραχνάς η πολιτική που «έπνιξε» τον λαό

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στις συνοικίες του Παλιού Λιμεναρχείου και του Νέου Δέλτα στον Βόλο

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024

Από τη συζήτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Μεταξά με κατοίκους περιοχών που είχαν πλημμυρίσει
Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη φονική κακοκαιρία «Daniel» που ξεκίνησε να πλήττει την περιοχή της Μαγνησίας από το βράδυ της 4ης Σεπτέμβρη και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη τη Θεσσαλία.

Κυβέρνηση και τοπικές αρχές, συνολικά ο κρατικός μηχανισμός, αποδείχτηκαν εκείνες τις μέρες για άλλη μια φορά επιλεκτικά ανίκανοι να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία του λαού.

Η ανυπαρξία μέσων, κονδυλίων και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της περιοχής είχε αποτέλεσμα μόνο στον νομό Μαγνησίας να χαθούν 4 ανθρώπινες ζωές, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, χωράφια και υποδομές να βουλιάζουν μέσα στη λάσπη και κάτω από τα νερά για μέρες, χιλιάδες οικογένειες να μένουν για μέρες χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που ετοιμάζει για τον έναν χρόνο από τις πλημμύρες και θα δημοσιευθεί την ερχόμενη Κυριακή, ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε αυτές τις μέρες στις συνοικίες του Παλιού Λιμεναρχείου και του Νέου Δέλτα του δήμου Βόλου, για να συζητήσει με τους πληγέντες για τις αγωνίες τους και την προσπάθειά τους να σταθούν στα πόδια τους.

Με ψίχουλα δεν γίνεται να αποκατασταθούν τα σπίτια

Στο Παλιό Λιμεναρχείο, όπου οι κάτοικοι πάλευαν πέρσι επί μέρες να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες, πολλές κατοικίες παραμένουν κλειστές αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να επωμιστούν τα έξοδα επισκευής και αποκατάστασής τους, ενώ και ο κίνδυνος για νέες πλημμύρες δεν έχει ξεπεραστεί.

Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε λίγους μήνες πριν από τις περσινές πλημμύρες, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με χαμηλό ύψος συνέβαλε στην πλημμύρα
Συναντάμε τον Χριστόφορο, κάτοικο της γειτονιάς. Μιλώντας για τις αποζημιώσεις, μας λέει: «Μπορεί οι περισσότεροι να πήραν την πρώτη αρωγή, ωστόσο τα ποσά που προβλέπονται στη στεγαστική συνδρομή για τις επισκευές των σπιτιών δεν φτάνουν. Μας δίνουν 100 ευρώ ανά τ.μ. για σπίτια που το νερό έφτασε το 1 μέτρο, τα οποία γίνονται 70 αν δεν προσκομίσουμε όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά. Τι να πρωτοκάνεις με αυτά τα ψίχουλα;».

Συμπληρώνει ότι «οι αιτήσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο, σχεδόν 11 μήνες μετά και επί έναν χρόνο μας έλεγαν να μην κάνουμε επισκευές γιατί μπορεί να χρειαστεί να ξαναγίνει αυτοψία από τα αρμόδια συνεργεία».

Η κα Τασούλα, συνταξιούχος, έχει ένα σπίτι 52 τ.μ. «Τα 5.200 ευρώ που προβλέπονται δεν πρόκειται να φτάσουν. Εγώ μέχρι τώρα έχω βάλει από την τσέπη μου πολλά παραπάνω. Σε μια περίοδο μάλιστα που υπήρχε ακρίβεια και ζούσα με μια χαμηλή σύνταξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Χουλιαράς, πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιών - Παλαιού Λιμεναρχείου, επισημαίνει ότι «υπάρχουν σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί, υπάρχουν κάτοικοι που μένουν στα σπίτια μέσα στην υγρασία. Πολλοί περίμεναν για μήνες τις αποζημιώσεις λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας».

Η κα Ρούλα γύρισε πριν από 2 μήνες στη γειτονιά, αφού δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι της. «Πώς να μείνω μέσα με την υγρασία και τη μούχλα; Πολλοί γείτονες αγόρασαν αφυγραντήρες για να μείνουν, αφού στα σπίτια μας δεν μπορούσες να πάρεις ανάσα. Εχω πληρώσει για 2 μετακομίσεις μέχρι τώρα. Αυτά τα έξοδα δεν τα υπολογίζει κανείς. Αλλά και πολλές συσκευές που δεν αποζημιώθηκαν βγάζουν τώρα προβλήματα για τα οποία δεν θα πάρουμε τίποτα».

Η εικόνα στις περσινές πλημμύρες
Αντίστοιχη είναι η συζήτηση και με τους κατοίκους στο Νέο Δέλτα που επισκεφτήκαμε αργότερα: «Υπήρχε τόση χαρτούρα και γραφειοκρατία, που πολλοί δεν πήραν επίδομα για τις οικοσκευές ούτε τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Δεν αποζημιώθηκαν εργαλεία, μηχανήματα, επισκευάσαμε τα σπίτια μας με δανεικά, με τη βοήθεια συγγενών και φίλων και τώρα μας λένε ότι αν δεν δώσουμε τα αποδεικτικά θα πάρουμε το 70% της στεγαστικής συνδρομής. Τον χρόνο που πέρασε τον βγάλαμε χωρίς ρούχα αφού είχαν καταστραφεί και με δανεικά. Μας δουλεύουν αλλά εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διεκδικούμε».

«Τρέμουμε όταν βρέχει»

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους κατοίκους, όμως, είναι ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ξανά η περιοχή τους.

Ο Β. Χουλιαράς σημειώνει ότι «δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα και με την πρώτη δυνατή βροχή θα πλημμυρίσουμε ξανά. Πρόσφατα έριξε 10 πόντους και οι δρόμοι γέμισαν νερά. Μπορεί μετά από πιέσεις μας η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου να γκρέμισε το τοιχίο που ήταν μια σημαντική αιτία για το μέγεθος της πλημμύρας, αφού λειτούργησε ως φράγμα, εμποδίζοντας τα νερά να διαφύγουν στη θάλασσα, ωστόσο δεν έχουν γίνει άλλες παρεμβάσεις, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας. Παραμένει ο κίνδυνος με τους κυκλικούς κόμβους, όπως αυτός του Τελωνείου, που πέρσι είχε δημιουργήσει εμπόδιο για το νερό το οποίο κατέληξε στη συνοικία».

«Τρέμουμε όταν βρέχει», μας λένε οι κάτοικοι του Νέου Δέλτα αλλά και στο Παλιό Λιμεναρχείο, που συμπληρώνουν: «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι. Ακούμε αστραπές, βροχές και βγαίνουμε στα παράθυρα να δούμε αν κινδυνεύουμε. Γι' αυτό πολλοί έχουν φύγει από τη γειτονιά και έχουν πάει να μείνουν σε συγγενείς».

Καθυστερήσεις παρουσιάζονται και σε στοιχειώδεις παρεμβάσεις, με τους κατοίκους να δείχνουν φρεάτια, σιδηροδρομικές γραμμές και υπόγειες διαβάσεις που δεν έχουν καθαριστεί από φερτά υλικά, εγκαταλελειμμένα βαγόνια ή στο Νέο Δέλτα μια γέφυρα που κατασκευάστηκε λίγους μήνες πριν από τις πλημμύρες σε πολύ χαμηλό ύψος και σε σημείο που η κοίτη του ποταμού Ξηριά στενεύει επικίνδυνα. Εκεί μπλόκαρε πέρσι το νερό και είχε γίνει εκτροπή του ποταμού προς την παρακείμενη συνοικία, στην οποία το ύψος των ορμητικών νερών έφτασε τα 2,5 μέτρα σε ορισμένα σημεία.

Για τη γέφυρα αυτή ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, είχε υποβάλει Ερώτηση πριν από 3 μήνες στην οποία επισήμαινε: «Πρόκειται για ένα έργο που είχε καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή και πριν από την κακοκαιρία ότι είναι επικίνδυνο για την περιοχή αφού στη λογική των επιλέξιμων και μη "κοστοβόρων" έργων φτιάχτηκε μια κατασκευή ακατάλληλη για το πλάτος του ποταμού και τον όγκο του νερού που μπορεί να διέλθει από κάτω σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης». Απαιτούσε να λυθεί το πρόβλημα πριν να υπάρξει νέα τραγωδία στην επόμενη έντονη βροχόπτωση.


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω» (2024-04-19 00:00:00.0)
Απροστάτευτος ο λαός, γιατί η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση θεωρείται κόστος (2023-09-29 00:00:00.0)
Στον βούρκο της εγκληματικής πολιτικής έλαμψε η αλληλεγγύη! (2023-09-19 00:00:00.0)
Η μπόρα ξύπνησε εφιάλτες (2004-10-14 00:00:00.0)
Καταστροφικές πλημμύρες (2001-05-22 00:00:00.0)
"Πνίγηκε" πάλι λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων (1997-01-15 00:00:00.0)