ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στο «περίμενε» οι πυρόπληκτοι 20 μέρες μετά την καταστροφή!

Συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Μια από τα ίδια η απάντηση της κυβέρνησης

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024

Eurokinissi

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το επαναλαμβανόμενο και προδιαγεγραμμένο έγκλημα της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας υπογράμμισε ότι 20 μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα τα επικίνδυνα δέντρα και κλαδιά που κρέμονται πάνω από σπίτια και δρόμους.

Επιπλέον, οι αυτοψίες δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι σπίτια που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές βγαίνουν «πράσινα» και δεν δικαιούνται καμία αρωγή! Οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος των οικοδομικών υλικών, που λόγω ακρίβειας έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ακόμα δεν έχουν πάει σε κατεστραμμένες αγροτικές καλλιέργειες για να αποζημιωθούν οι αγρότες, όχι μόνο για την παραγωγή αλλά και για τα μηχανήματα και τα αρδευτικά τους έργα που υπέστησαν τεράστιες ζημιές ή και ολοκληρωτική καταστροφή.

Στις δημόσιες υποδομές δεν έχει ξεκινήσει καμία αποκατάσταση, ενώ τα κονδύλια για τους δήμους τα οποία επικαλέστηκε ο υπουργός, δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των καταστροφών. Ακόμα και οι εξάμηνες φοροαπαλλαγές δεν επαρκούν, αφού 6 μήνες μετά οι πληγέντες είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουν αποκαταστήσει τα προβλήματα.

Θεατές στο ίδιο σκηνικό

Ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε πως παρότι το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν και η κυβέρνηση δήλωνε καθ' όλα προετοιμασμένη για τη νέα αντιπυρική περίοδο, για άλλη μια χρονιά δεν είχε λάβει κανένα ουσιαστικό αντιπυρικό μέτρο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής δικαιολογημένα να οργίζονται και να αγανακτούν για τις καταστροφές που υπέστησαν και φέτος.

Σημείωσε ότι εξοργίζουν οι γνωστές δικαιολογίες της κυβέρνησης για «ακραία καιρικά φαινόμενα» και τη «μορφολογία του εδάφους». Εξοργιστικοί, συνέχισε, είναι και οι ισχυρισμοί της για τους «λίγους που υπέστησαν ζημιές», την ώρα που καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και αυτοκίνητα, δημόσιες υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής, ενώ οι συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμισή του αφορούν ολόκληρο τον λαό της περιοχής και όχι λίγους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε - όπως διεκδικούν και οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής - να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές σε περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ζήτησε επίσης να διασφαλίσει η κυβέρνηση τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές. Να υπάρξουν άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των υποδομών, προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Απαίτησε ακόμα την άμεση αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίες στενάζουν κάτω από τις σοβαρές ελλείψεις, βασική αιτία της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Οπως υπενθύμισε, από τις Δασικές Υπηρεσίες λείπουν 1.500 δασολόγοι και 10.000 δασεργάτες.

«Εχει καταστραφεί το 37% των δασών της Αττικής τα τελευταία 8 χρόνια. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με το γελοίο πρόγραμμα "πρασινίζω την αυλή μου" μετά το πρόγραμμα "καθαρίζω το οικόπεδό μου"», επισήμανε ο Γ. Γκιόκας. Προειδοποίησε, τέλος, την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για νέες επενδύσεις από τα επιχειρηματικά «κοράκια», ξυλέμπορους στα δάση, αλλά να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.

«Να αυξήσετε τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, να δώσετε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα οποία ταΐζετε τους επιχειρηματίες της Ενέργειας και αυτούς που μπαίνουν στα δάση. Γι' αυτούς βρίσκετε κονδύλια, όταν είναι να καλύψετε τις λαϊκές ανάγκες αρχίζει η στενότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αραμπάς» το κράτος όταν πρόκειται για τον λαό

Απαντώντας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, περιορίστηκε να επαναλάβει τα δέκα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους, τα οποία είναι στην πεπατημένη και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι. Επίσης, ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές σε μόλις 120 περιπτώσεις, ενώ οι αιτήσεις για ζημιές ξεπερνούν ήδη τις 300.

Το σχέδιο «αποκατάστασης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύεται με τραπεζικό δανεισμό, δεν είναι στο 100% οι αποζημιώσεις, τη στιγμή που έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των οικοδομικών υλικών, ενώ η κυβέρνηση προωθεί την εμπορευματοποίηση των δασών, με τις συμπράξεις με ιδιώτες που έχει ανακοινώσει, για να βάλουν πόδι στα δάση μεγάλοι ξυλέμποροι, απάντησε στη δευτερολογία του ο Γ. Γκιόκας.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην οργάνωση και στην αλληλεγγύη που εκφράζεται από τον λαό στους πληγέντες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή έσωσε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από την πύρινη λαίλαπα. Καταλήγοντας, κάλεσε τον λαό να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του στον βωμό του κόστους, των «επιλέξιμων» υποδομών και του κέρδους των μονοπωλίων.

///////////

Στο μεταξύ, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που έγινε την Παρασκευή στην Γλυφάδα, η διοίκηση Χαρδαλιά απέρριψε το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της πυρκαγιάς και η επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης και προστασίας.

Αποκορύφωμα ήταν η άρνηση να δοθεί ο λόγος στον Γιώργο Ηλία, πρόεδρο της Κοινότητας Βαρνάβα, που παρευρέθηκε για να μεταφέρει τα προβλήματα και τα αιτήματα των πυρόπληκτων. Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, κατήγγειλε τη στάση της περιφερειακής αρχής και προειδοποίησε πως αν δεν παρθούν μέτρα, «η επόμενη καταστροφή είναι μπροστά με μαθηματική ακρίβεια».