Στους δρόμους σήμερα οι διανομείς
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024

Μοτοπορεία διανομέων για αυξήσεις και μέτρα προστασίας για τους διανομείς της «Wolt» και συνολικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕΠΕ και του Σωματείου Εργαζομένων της «efood».

Οπως αναφέρει το ΣΕΤΕΠΕ, «οι διανομείς της "Wolt" έχουν δεχθεί σκληρό χτύπημα στο εισόδημά τους το τελευταίο διάστημα από τις συνεχείς μειώσεις στην τιμή ανά παραγγελία. Αυτές οι μειώσεις κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά τους, δεδομένων της φοροληστείας που φέρνει η "πράσινη" ανάπτυξη, της ακρίβειας που υπάρχει στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στη βενζίνη κ.λπ. αλλά και της επικινδυνότητας του επαγγέλματος.

Οι μειώσεις αυτές "αναγκάζουν" τους διανομείς, για να τα βγάλουν πέρα, να βρίσκονται 10 και 12 ώρες στο μηχανάκι, για να μπορέσουν να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα. Φανερώνεται περίτρανα ότι μόνο συνεργάτες δεν είναι με τον επιχειρηματικό κολοσσό, όσο και αν αυτό προσπαθούν να παρουσιάσουν διάφοροι καλοθελητές».

Με πρωτοβουλία μελών του ΣΕΤΕΠΕ έχουν προχωρήσει σε συσκέψεις, έχουν πραγματοποιήσει μοτοπορείες και παρεμβάσεις στα «Wolt Market».

Οι διανομείς της «Wolt» παλεύουν μαζί με όλους τους διανομείς της πόλης δίπλα τους, με το σωματείο στην «efood» και το ΣΕΤΕΠΕ. Κάνουν πέρα τις φωνές διαφόρων «σωτήρων» που έχει βάλει η εταιρεία για να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Διεκδικούν: Αυξήσεις στις τιμές ανά παραγγελία. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. ΜΑΠ, βενζίνες, συντήρηση με ευθύνη της εργοδοσίας. Να δοθούν πίσω τα χρήματα που κατέβαλαν στην εταιρεία οι διανομείς για τα ΜΑΠ. Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες με αποζημίωση του διανομέα. Ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος.

Σαν «αυτοφωράκηδες» σέρνονται στην αστυνομία εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, την απαράδεκτη πρακτική της αστυνομίας να οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα εργαζόμενη, για παράβαση της εργοδοσίας στο κατάστημα που εργαζόταν, καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ. Συγκεκριμένα, με βίαιο τρόπο αστυνομικές δυνάμεις τραβούσαν από τμήμα σε τμήμα εργαζόμενη, επειδή έπαιζε μουσική το μαγαζί στο οποίο εργαζόταν!

Το περιστατικό ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, σε επισιτιστικό κατάστημα της Ναυαρίνου, όταν αστυνομικοί βρέθηκαν εκεί για να κάνουν έλεγχο για τη μουσική που έπαιζε χαμηλά μέσα στο κατάστημα, μετά τις 23.00. Επειδή η απόφαση της άδειας εκκρεμούσε και απουσίαζε ο υγειονομικός υπεύθυνος, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τις δύο εργαζόμενες του καταστήματος ποια από τις δύο θα τους ακολουθήσει στο αυτόφωρο! Αλλιώς, προειδοποίησαν ότι θα επιλέξουν οι ίδιοι, οπότε μία από τις εργαζόμενες τους ακολούθησε.

Μετέφεραν λοιπόν την εργαζόμενη στο ΑΤ Λευκού Πύργου κι από κει την μετέφεραν σε τρία διαφορετικά τμήματα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας! Οπως καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ, «την άφησαν μαζί με κοινούς ποινικούς, την ξέντυσαν, της έψαξαν τα πράγματα - να βρουν τι ακριβώς; στη δουλειά ήταν - ενώ ακόμα κι όταν ζήτησε να πάει τουαλέτα, η αστυφύλακας που ήταν εκεί, και έπρεπε να τη συνοδέψει στην τουαλέτα, έδειξε απρόθυμη και χρησιμοποίησε απαξιωτικούς όρους για το πρόσωπό της. Η εργαζόμενη δεν πήρε ποτέ απάντηση γιατί την μεταφέρουν από τμήμα σε τμήμα και γιατί της φέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Το πρωί του Σαββάτου αφέθηκε ελεύθερη και ορίστηκε δικάσιμος».

Το ΣΕΤΕΠΕ σημειώνει: «Δεν φτάνει που με την εντατικοποίηση στη δουλειά σακατευόμαστε, δεν φτάνει που ο μισθός δεν φτάνει ούτε για 15 μέρες, μας μετατρέπουν και σε αυτοφωράκηδες και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο». Και δηλώνει ότι «δεν θα ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές από "όργανα της τάξης" σε βάρος κανενός συναδέλφου».