ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
«Αέρας στα πανιά» της ισραηλινής βαρβαρότητας
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024

Από τη χθεσινή σύσκεψη στον Λευκό Οίκο
«Αέρα στα πανιά» του ισραηλινού κατοχικού κράτους για παραπέρα κλιμάκωση του μακελειού σε Γάζα και Δυτική Οχθη δίνουν οι ΗΠΑ, με αφορμή τον θάνατο 6 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, ένας εκ των οποίων είχε και αμερικανική υπηκοότητα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν γι' αυτά τα εγκλήματα».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίζεται να προωθεί «συμφωνία εκεχειρίας», κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Ισραήλ, της διαιώνισης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και της διασφάλισης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν μαζί με την αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, Κάμαλα Χάρις, συναντήθηκαν χθες στον Λευκό Οίκο με τη «διαπραγματευτική ομάδα» της Ουάσιγκτον, παρουσία του ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν και άλλων αξιωματούχων.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν «επιβεβαίωσε τη σημασία τού να αποδοθούν ευθύνες στους ηγέτες της Χαμάς» για τη «δολοφονία» των 6 ομήρων στη Γάζα. Επισημαίνεται ακόμα ότι ο Μπάιντεν και η Χάρις «ενημερώθηκαν από τη διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση της πρότασης - γέφυρας που κατατίθεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο» και «συζήτησαν τα επόμενα βήματα στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των διαβουλεύσεων με τους συνδιαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι μια τελική συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα είναι πολύ κοντά. Ερωτηθείς όμως αν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία, ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε «όχι».

Είχαν προηγηθεί «διαρροές» από Αμερικανούς αξιωματούχους σε «Washington Post» και «Axios» ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει έτοιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες μια πρόταση για εκεχειρία, που θα την παρουσιάσει σε Ισραήλ και Χαμάς μέσω των διαμεσολαβητών Αιγύπτου και Κατάρ, και για την οποία θα δεχτεί μόνο είτε την πλήρη αποδοχή είτε την πλήρη απόρριψη, απειλώντας να δώσει τέλος από εκεί και πέρα σε κάθε «μεσολαβητική» προσπάθεια.

Βρετανία: Αναστολή σε 30 από τις ...350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, μετά από 11 μήνες ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων στη Γάζα και 40.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει ...τις 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, διότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη σοβαρών παραβάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, όπως ανακοίνωσε με υποκριτική «ευαισθησία» ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Λάμι.

Με άλλα λόγια η βρετανική κυβέρνηση διατηρεί σε πλήρη ισχύ 330 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, συνεχίζοντας να εξοπλίζει το κράτος - δολοφόνο.

Καθόλου τυχαία, ο Βρετανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», την επίκληση δηλαδή με την οποία το Ισραήλ μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό και επιτίθεται στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράν, στην Υεμένη...

Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου, απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο, ότι «δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση, δεν είναι εμπάργκο όπλων».

Ο Λάμι είπε ότι η αναστολή αφορά εξοπλισμό όπως ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones, όχι όμως και τα εξαρτήματα για τα αεροσκάφη F-35.

Σημείωσε δε ότι η απόφαση του Λονδίνου δεν θα έχει κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Συνομιλία των ΥΠΕΞ Ιορδανίας - Σαουδικής Αραβίας

Στο μεταξύ οι ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, και της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με «την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβουν δράση για να παράσχουν την απαραίτητη προστασία στον παλαιστινιακό λαό, και να σταματήσουν τις ισραηλινές παραβιάσεις».

Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία «συνέχισης του συντονισμού και της διαβούλευσης» για «να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, να παρασχεθεί επαρκής και βιώσιμη βοήθεια» και «να προστατευτεί η περιοχή από (...) τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης (...) σε περιφερειακό πόλεμο».