«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας στην ανυπαρξία πρόληψης

Η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της πολιτικής

Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024

Από την παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της περιφερειακής αρχής Αττικής, κατά τα πρότυπα της κυβερνητικής πολιτικής, κατήγγειλε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής και περιφερειακός σύμβουλος, μιλώντας στην 4η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις πλημμύρες και την κατάσταση του Κηφισού.

Με στοιχεία κατήγγειλε την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, παρά τις αποφάσεις και τις μελέτες για την κατασκευή τους, που για χρόνια βαλτώνουν και παίρνουν πολύμηνες παρατάσεις για να ταΐζονται οι εργολάβοι, πολλοί από τους οποίους μάλιστα έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι. Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τον Κηφισό και τον καθαρισμό που γίνεται αυτό το διάστημα, κατήγγειλε ότι από το 2003 που παραδόθηκε το έργο, δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος για την κατάστασή του αλλά και τη στατικότητά του. «Το έργο καθαρισμού πρέπει να τελειώσει σε τρεις μήνες, γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια όλου του λαού της Αττικής», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι η ιδιωτική εταιρεία για τις συγκεκριμένες εργασίες πήρε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε ότι σε πολλά σημεία του ποταμού υπάρχουν λίμνες με απροσδιόριστο βάθος, προβλήματα στατικότητας, όπως έχουν καταγγείλει και ειδικοί σπηλαιολόγοι, αλλά το πιο κρίσιμο είναι ότι από το 2003 οι ορεινοί όγκοι της Αττικής είναι ολοσχερώς καμένοι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ένα έντονο φαινόμενο τι θα κατέβει από αυτούς και τι επιπτώσεις θα έχει.

«Κόφτες» υπάρχουν για τους εργαζόμενους, όχι για τους εργολάβους

Κατήγγειλε ότι παρά τις παρεμβάσεις και Ερωτήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα ρέματα που καταλήγουν στον Κηφισό, δεν υπάρχει καμία απάντηση από τους αρμόδιους, όπως π.χ. το ρέμα της Εσχατιάς. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρέμα της Χελιδονούς, η μελέτη του οποίου έχει εγκριθεί από το 2021 και μέχρι σήμερα έχει πάρει 5 εννιάμηνες παρατάσεις, χωρίς να έχει ξεκινήσει καν το έργο. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας, καθώς όλα τα ρέματα καταλήγουν στον Κηφισό, για την οποία έχει εγκριθεί μελέτη από το 2018 για έργο κόστους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και ακόμα και σήμερα το έργο αγνοείται. Το έργο κατασκευής αγωγού όμβριων υδάτων Νίκαιας, Ρέντη, Κορυδαλλού, αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινούσε το 2020, δεν ξεκίνησε ούτε το 2023, ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και παρ' όλα αυτά πληρώνεται για να έχει το σκαπτικό μηχάνημα σε αναμονή (σταλία). Για το ρέμα στη Βουλιαγμένης, αναμένονται επίσης 20 χρόνια για να γίνουν έργα, όπου και πάλι ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος. Οπως πρόσθεσε, «"κόφτες" υπάρχουν για τους εργαζόμενους, όχι όμως για τους εργολάβους». Πέρσι, συμπλήρωσε, μετά τον «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία, μπήκε σε συζήτηση το αν η Αττική είναι θωρακισμένη απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο, κάτι που αποδεικνύει ότι «αυτό πρέπει όλους να τους προβληματίσει». Ο Γ. Πρωτούλης κατήγγειλε την επικοινωνιακή διαχείριση που ασκούν κυβέρνηση και Περιφέρεια για τα προβλήματα αλλά την ώρα της καταστροφής ρίχνουν τις ευθύνες στους πολίτες, για να καλύψουν τις δικές τους.

Σε όλα αυτά με τον γνωστό πολιτικάντικο τρόπο απάντησε ο περιφερειάρχης, Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος είπε ότι συμφωνεί σε όλα όσα είπε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στη συνέχεια αναπαρήγαγε το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα «των αρμοδιοτήτων», των «πεπερασμένων πόρων» και δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι «τα τελευταία 4 χρόνια, δόθηκαν τα περισσότερα κονδύλια στην Πολιτική Προστασία». Στο αφήγημά του δεσμεύτηκε «για διεκδίκηση χάρτας αρμοδιοτήτων», που μάλιστα «προχωράει η κυβέρνηση», και κάλεσε για «ενότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, χωρίς ιδεοληψίες». Δηλαδή, επανέλαβε ό,τι λένε όλοι οι εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής, ότι κινούμαστε στο δεδομένο «δημοσιονομικό πλαίσιο», «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», ενώ υπερασπίστηκε τόσο τα υπέρογκα ποσά που δίνονται για τις υποτιθέμενες αμυντικές ανάγκες της χώρας, που επί της ουσίας είναι αυτές του ΝΑΤΟ, όσο και όλες τις επιλογές και προτεραιότητες του αστικού κράτους. Κατά τ' άλλα ο Ν. Χαρδαλιάς «παίζει το χαρτί» του «επιχειρησιακού», όπως με τη χτεσινή αυτοψία στις εργασίες καθαριότητας στον Κηφισό, που υποσχέθηκε ότι «θα είναι ετήσια» και απευχήθηκε «να υπάρχουν προβλήματα στατικότητας».

Ενώ υπάρχουν όλες οι επιστημονικές δυνατότητες δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των δασών

Στο ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου, αναφέρθηκε στο πλαίσιο σχετικής Ερώτησης η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Εύη Γεωργιάδου.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις ζημιές και στις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, «που κανείς δεν μιλά γι' αυτές. Μιλάμε για άμεσες συνέπειες αλλά και το πέρασμα στην τροφική αλυσίδα όλων αυτών των ρύπων (...) Τα γεγονότα είναι αμείλικτα παρά την επικοινωνιακή διαχείριση αφού μόνο τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 450.000 στρέμματα δάσους, το 37% των δασικών εκτάσεων, που στην πραγματικότητα με τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ περισσότερα. Σε μια περιοχή που κατοικεί πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας, αντιστοιχεί λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο».

Οπως πρόσθεσε, «ξέρουμε πολύ καλά ότι η έγκαιρη ανίχνευση μιας εστίας είναι σημαντική μεν αλλά δεν αρκεί αν δεν υπάρχουν επίγειες δυνάμεις που θα μπορέσουν άμεσα να έχουν πρόσβαση στην εστία της πυρκαγιάς σε λίγα λεπτά για να μπορέσουν να την σβήσουν, όταν δεν υπάρχει πρόληψη που σημαίνει να μην υπάρχει αυτή η εύφλεκτη ύλη, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν γίνει έγκαιρα οι καθαρισμοί, οι αντιπυρικές ζώνες, οι δρόμοι, όλα αυτά που δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Οταν τα όποια τέτοια έργα γίνονται ξέρουμε ότι η κυβέρνηση τα αναθέτει στο "αμαρτωλό" ΤΑΙΠΕΔ με έργα καθαρισμού με απευθείας αναθέσεις και ελεγχόμενες διαδικασίες επιλογής αναδόχων που είναι έργα που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με κόστος 4πλάσιο έως και 8πλάσιο αν αυτά τα έργα εκτελούνταν με αυτεπιστασία, με την προϋπόθεση να υπήρχαν μόνιμοι δασολόγοι και δασεργάτες και τα αναγκαία μηχανήματα, κάτι που δεν υπάρχει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες τουλάχιστον στο 70% των αναγκών, όταν υπάρχουν 4.000 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. Συνολικά η διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων προϋποθέτει ολοκληρωμένη μελέτη που δεν συμβαίνει, δεν έχουν αξιοποιηθεί οι τεχνολογικές δυνατότητες και οι επιστημονικές δυνατότητες να γίνουν οι ολοκληρωμένες μελέτες που να δείχνουν τη διακινδύνευση όλης της Αττικής. Και όσον αφορά τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και συνολικότερα τα θέματα του περιβάλλοντος».