ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Κλιμακώνεται ο αγώνας κατοίκων και φορέων ενάντια στην περίφραξη και παραχώρηση παραλιών
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024

Από τη συνέντευξη Τύπου των φορέων του Σαρωνικού
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες το Συντονιστικό Σαρωνικού «Ελεύθερες Παραλίες» και ο δήμος Σαρωνικού, στο δημαρχείο που βρίσκεται στα Καλύβια, για το σοβαρό ζήτημα της προσπάθειας να παραδοθούν σε ιδιώτες οι δύο γειτονικές παραλίες Πεύκο και Γλάστρα - Ευκάλυπτα.

Εκεί παρευρέθηκαν και πολλοί κάτοικοι της περιοχής με πικέτες στα χέρια που ανέγραφαν «Οι παραλίες ανήκουν στον λαό και στον λαό θα μείνουν», συνεχίζοντας την ευρεία κινητοποίηση που υπάρχει εδώ και μέρες. Στο μεταξύ, έξω από το δημαρχείο ξεχωρίζουν οι ζωγραφιές μικρών παιδιών με χρωματιστές παραλίες και χαριτωμένα γράμματα που γράφουν «Ελεύθερες παραλίες για όλους».

Εκ μέρους των διοργανωτών της συνέντευξης μίλησαν: Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου, που τόνισε ότι είναι πάνδημο αίτημα να μείνουν ελεύθερες και ανοιχτές οι παραλίες, σημειώνοντας μάλιστα πως ήδη έχουν συγκεντρωθεί 12.000 υπογραφές. Εκανε μια αναδρομή από τότε που η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχώρησε σε γκρέμισμα των δημόσιων υποδομών μεθοδεύοντας την περίφραξη των παραλιών. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα εκτός από τους κατοίκους αφορά πλήθος κόσμου που παραθερίζει στην περιοχή. Ανέφερε πως το ζήτημα των δύο παραλιών πρέπει να λυθεί οριστικά, ενώ ενημέρωσε ότι στη συνάντηση με την κυβέρνηση η απάντηση εκ μέρους της ήταν πως θα εκτελεστεί η παραχώρηση.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Παλαιολόγος Παλαιολόγου, δικηγόρος που συνεργάζεται με τον δήμο Σαρωνικού, ο οποίος στάθηκε σε νομικά ζητήματα που δεν συνάδουν με τις μεθοδεύσεις και την παραχώρηση των παραλιών.

Από το Συντονιστικό ο Σταύρος Κοτσιρέας, μιλώντας για τις κινητοποιήσεις, τόνισε ότι έχει στηθεί μια «ανθρώπινη αλυσίδα που υπερασπίζεται τους δημόσιους χώρους και τις ελεύθερες παραλίες», που είναι πολύ σημαντικό θέμα για τη ζωή του λαού και όχι «μια - δυο παραλιούλες», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

Επίσης, η Στέλλα Κόλλια περιέγραψε ότι πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών μπήκε μπροστά για να μην περάσει η περίφραξη και παραχώρηση των παραλιών, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις και δράσεις ενημέρωσης. Μάλιστα, σημείωσε ότι για χτες προγραμματιζόταν σύσκεψη φορέων της Εκπαίδευσης προκειμένου καθηγητές, γονείς και μαθητές να δηλώσουν την αντίθεσή τους τις επόμενες μέρες.

Τέλος, ο Γιώργος Βήχας αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από την παραχώρηση των παραλιών αλλά και θέματα ασφάλειας με την περίφραξή τους, όπως και τυχόν παρεμβάσεις σε ρέματα που καταλήγουν εκεί. Γνωστοποίησε ακόμα ότι το Συντονιστικό έχει λάβει αρκετά μηνύματα στήριξης και από το εξωτερικό.

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται: Συγκέντρωση την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. έξω από το ξενοδοχείο «Grand Resort» και τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη επίσης στις 11 π.μ. έξω από την ΕΤΑΔ.