ΚΙΝΑ
Προωθεί επενδύσεις 50 δισ. στην Αφρική και «στρατηγικές σχέσεις»

Ολόπλευρη αναβάθμιση των σχέσεων με όλα τα κράτη της ηπείρου διακήρυξε ο Σι Τζινπίνγκ στο 5ήμερο Φόρουμ που σήμερα ολοκληρώνεται

Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Φόρουμ
Την πρόθεση του Πεκίνου να διαθέσει μόνο μέσα στην επόμενη τριετία 50 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε όλη την Αφρική μετέφερε χτες ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από το βήμα των 5ήμερων εργασιών του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας - Αφρικής (Forum on China-Africa Cooperation - FOCAC), που ολοκληρώνονται σήμερα στην κινεζική πρωτεύουσα.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν αρχηγοί κυβερνήσεων πάνω από 50 αφρικανικών κρατών, όπως μετέδωσε και η κινεζική «Ημερησία».

Υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις Κίνας - Αφρικής διανύουν την «καλύτερη περίοδό τους» ο Σι είπε - σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά» - ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων του Πεκίνου με όλες τις αφρικανικές χώρες στο επίπεδο των σχέσεων «Στρατηγικού Επιπέδου».

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά σε 10 διακριτούς άξονες στους οποίους μπορούν να καταρτιστούν συγκεκριμένες «δράσεις εταιρικής σχέσης» μεταξύ της χώρας του και των κρατών της Αφρικής, περιλαμβανομένων της «αμοιβαίας γνωριμίας των πολιτισμών», της «εμπορικής ευημερίας», της «συνεργασίας βιομηχανικών αλυσίδων», της «συνδεσιμότητας», της Υγείας, της Γεωργίας, της Πράσινης Ανάπτυξης, αλλά και της κοινής Ασφάλειας.

Ειδικά για την ενίσχυση των «βιομηχανικών αλυσίδων», όπως είπε, θα προωθηθεί μια «Πιλοτική Ζώνη για μια βαθιά Οικονομική και Εμπορική Συνεργασία Κίνας - Αφρικής», που θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κοινού Κέντρου συνεργασίας στην Ψηφιακή Τεχνολογία.

Ακόμα, ανάμεσα σε άλλα:

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που είπε ανάμεσα σε άλλα ότι Κίνα και Αφρική, αν συνεργαστούν, μπορούν να «ηγηθούν της επανάστασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Ακόμα, ανέφερε ότι «ο αξιόλογος απολογισμός της Κίνας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, κυρίως στην εξάλειψη της φτώχειας, είναι μεγάλη πηγή εμπειρίας και εξειδίκευσης», χαρακτηρίζοντας δε «σκανδαλώδες» το ότι «η αφρικανική ήπειρος δεν έχει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία επειδή η κατάσταση όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί με το χρέος των αφρικανικών χωρών «δεν είναι βιώσιμη και αποτελεί συνταγή για κοινωνικές αναταραχές», ζητώντας «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην παρωχημένη, αναποτελεσματική και άδικη διεθνή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική».

Το «Σινχουά» μετέδωσε ότι χτες το Φόρουμ ενέκρινε «Διακήρυξη για την από κοινού οικοδόμηση μιας κοινότητας Κίνας - Αφρικής παντός καιρού με κοινό μέλλον για την επόμενη περίοδο και ένα Σχέδιο Δράσης του Φόρουμ (FOCAC) για την επόμενη τριετία».