ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
«Κόλαση» και η κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τη γενικευμένη ισραηλινή εισβολή
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Συνεχίστηκε και χτες το δολοφονικό ισραηλινό σφυροκόπημα στην Τζενίν
Με την πολύμορφη στήριξη και «κάλυψη» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ κλιμακώνει τη δολοφονική και πολυμέτωπη εισβολή μεγάλης κλίμακας σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, η οποία ξεδιπλώνεται παράλληλα με το συνεχές αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εισβολή των κατοχικών δυνάμεων σε πόλεις όπως η Τζενίν και το Τουμπάς του βόρειου τμήματος της Δυτικής Οχθης προκάλεσε χτες το θάνατο 5 Παλαιστινίων, καθώς και ενός αγοριού 16 ετών στον προσφυγικό καταυλισμό Far'a που πυροβολήθηκε πολλές φορές και αφέθηκε να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία, καθώς ο στρατός εμπόδισε (κατά την πάγια τακτική του) το ασθενοφόρο να μεταφέρει τον έφηβο το νοσοκομείο.

Το BBC μετέδωσε χτες στο μεταξύ πως το 16χρονο κορίτσι που σκοτώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην κωμόπολη Καφρ Νταν λίγο έξω από την Τζενίν πυροβολήθηκε θανάσιμα από τους Ισραηλινούς στρατιώτες επειδή τόλμησε να τους κοιτάξει από το παράθυρο του σπιτιού της όταν αυτοί εισέβαλαν στην περιοχή...

Οι εισβολές σε σπίτια Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, η μετατροπή τους σε «στρατιωτικά φυλάκια», η καταστροφή οδικών δικτύων και υποδομών παντός είδους, οι λεηλασίες περιουσιών και οι καταστροφές οχημάτων και χωραφιών από Εβραίους εποίκους που λεηλατούν, κλέβουν και χτυπούν υπό την πλήρη προστασία του κατοχικού στρατού, έχουν μετατρέψει εδώ και 8 μέρες σε κόλαση τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Κάτοικοι της Τζενίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού της Σαουδικής Αραβίας «Al Arabiya» περιέγραψαν τις συνθήκες τρομοκρατίας που έχει προκαλέσει από τις 28 Αυγούστου ο στρατός στην πόλη τους, τονίζοντας πως νιώθουν «παγιδευμένοι σε μία περιοχή - φυλακή». Ανέφεραν πως έχουν ήδη αρχίσει να υπάρχουν ελλείψεις στην τροφοδοσία της αγοράς, ενώ μέσω οχημάτων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου επιχειρείται σε μερικές περιπτώσεις ένας βασικός ανεφοδιασμός των πιο ευάλωτων πολιτών.

Χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και φοβούνται να βγουν έξω ακόμη και για βασικές προμήθειες σε τρόφιμα ή νερό, καθώς ή θα τους απειλούν κατοχικοί στρατιώτες με το δάκτυλο στην σκανδάλη ή θα τους σημαδεύουν τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη έτοιμα να τους βομβαρδίσουν ανά πάσα στιγμή.

Ολα αυτά, με φόντο την προχθεσινή δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γ. Γκάλαντ πως «είναι ανάγκη» να χρησιμοποιηθεί «πλήρως όλη η ισχύς» του ισραηλινού στρατού κατά παλαιστινιακών ένοπλων αντιστασιακών οργανώσεων στη Δυτική Οχθη, τις οποίες αποκάλεσε «τρομοκρατικές».

Οι μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές εισβολές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη εδώ και τουλάχιστον μία 20ετία έχουν μέσα σε οκτώ μέρες προκαλέσει τουλάχιστον 39 νεκρούς (21 στη Τζενίν, 8 στην Τουλκαρέμ, 7 στην Τουμπάς, 3 στη Χεβρώνα), πάνω από 150 τραυματίες, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν εκτοπίσει περίπου 4.000 άτομα στα περίχωρα της ανατολικής Τζενίν.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, από τον περασμένο Οκτώβρη οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη λόγω ισραηλινών επιθέσεων είναι 699 και οι τραυματίες αρκετές χιλιάδες.

Οι συλλήψεις στη Δυτική Οχθη εδώ και 11 μήνες είναι πάνω από 10.500. Χτες συνελήφθησαν με διάφορες προφάσεις άλλοι 16 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ήταν ένας ανήλικος, πρώην κρατούμενοι και ένας δημοσιογράφος.

Ασταμάτητο το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μακελειό από το κράτος - δολοφόνο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν χτες κοντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντβάν στη βόρεια Γάζα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 3 ανθρώπων και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών.

Ο κατοχικός στρατός συνέχισε επίσης να σφυροκοπά την Πόλη της Γάζας από αέρος, εξαπολύοντας μεταξύ άλλων θανατηφόρα πλήγματα στις συνοικίες Ριμάλ και Ζεϊτούν.

Την προηγούμενη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε άλλη επιδρομή στην περιοχή αλ Μαουάσι στην κεντρική Γάζα, την οποία έχει χαρακτηρίσει... «ασφαλή ζώνη».

Συνολικά, μετά από 335 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40.861 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 94.398.

Ισραήλ: Συνεχίζει την απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων στη Γάζα

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, απεύθυνε χτες έκκληση στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να καταγραφούν σε ρεπορτάζ οι τεράστιες ανθρωπιστικές καταστροφές στην περιοχή.

Οπως τόνισε, εδώ και 11 μήνες το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα, ώστε να μη γίνουν γνωστές οι συνέπειες του πολέμου και η ανθρωπιστική καταστροφή.

Κάλεσε επίσης τα διεθνή ΜΜΕ να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους στη Λωρίδα της Γάζας που γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων του ισραηλινού στρατού και χάνουν τη ζωή τους, την ελευθερία τους και την υγεία τους, επειδή τολμούν να ενημερώσουν τον κόσμο.

Στοιχεία για τις τεράστιες καταστροφές για τη «ζώνη ασφαλείας»

Σοκαριστικά στοιχεία για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο ισραηλινός στρατός σε κτίρια και υποδομές αμάχων κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ - στο πλαίσιο της δημιουργίας της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» - παρουσίασε χτες η Διεθνής Αμνηστία.

Οπως τονίζει σε σχετική έκθεσή της, πάνω από το 90% των κτιρίων μοιάζει να «καταστράφηκε ή υπέστη σοβαρές ζημιές», όπως εξάλλου και το 59% των αγροτικών καλλιεργειών, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024 κατά μήκος μιας ζώνης πλάτους 1 έως 1,8 χλμ., η οποία ξεκινά από το τείχος που τη χωρίζει από το ισραηλινό έδαφος.

Οι καταστροφές συνολικά έχουν έκταση που φθάνει τα 58 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με άλλα λόγια το 16% του εδάφους της περιοχής.

Σε τέσσερις τομείς της Λωρίδας της Γάζας όπου έκανε έρευνα η ΜΚΟ, κατέγραψε «κτίρια που κατεδαφίστηκαν εσκεμμένα και συστηματικά» παρότι τα είχαν καταλάβει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς καν αυτό να οφείλεται σε μάχες με τη Χαμάς.

«Η ακατάπαυστη εκστρατεία καταστροφής που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός» στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται «αδικαιολόγητη» και επισημαίνεται πως «η δημιουργία της όποιας "ζώνης ασφαλείας" δεν θα έπρεπε επ' ουδενί να συνεπάγεται συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Ανένδοτος ο Νετανιάχου για τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας»

Σε αυτό το φόντο κλιμάκωσης των επιθέσεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επέμεινε ενημερώνοντας χτες ξένους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ πως είναι για αυτόν «κόκκινη γραμμή» η παραμονή του ισραηλινού στρατού στον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας» (σύνορα Γάζας - Αιγύπτου), επικαλούμενους λόγους ασφάλειας και την ανάγκη αποτροπής νέου ανεφοδιασμού της Χαμάς σε όπλα και πυρομαχικά.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC, ο Νετανιάχου τόνισε πως ο στρατός δεν θα φύγει από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας και πως παρ΄ όλα αυτά είναι «ανοικτός» σε «εναλλακτικές».

«Λένε πως αυτό θα σκοτώσει μία συμφωνία. Εγώ λέω πως θα σκοτώσει εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νετανιάχου μιλώντας αργότερα χτες και στην εκπομπή του αμερικανικού δικτύου «Fox News», ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και πως υπάρχουν και άλλα ανεπίλυτα θέματα πέραν του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας». «Δεν γίνεται συμφωνία, δυστυχώς», είπε, προσθέτοντας πως «οι κόκκινες γραμμές έγιναν πιο κόκκινες».

Η Χαμάς επέρριψε στον Νετανιάχου τις ευθύνες για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε (σύμφωνα με το «Al Jazeera») να ασκηθούν στο Ισραήλ «πιέσεις» ώστε να καταλήξει το μαραθώνιο έμμεσο παζάρι σε συμφωνία.

Ο Χαλίλ αλ Χάγια, επικεφαλής των διαπραγματευτών της Χαμάς, δήλωσε: «Εάν η αμερικανική κυβέρνηση και ο Πρόεδρός της (Τζο) Μπάιντεν θέλουν πραγματικά μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την τυφλή στήριξή τους στη σιωνιστική κατοχή και να ασκήσουν πραγματική πίεση στον (Μπένζαμιν) Νετανιάχου και την κυβέρνησή του».

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις δήλωσε στην εφημερίδα «Times of Israel» πως οι δημόσιες δηλώσεις του Νετανιάχου δυσκολεύουν τις δυνατότητες για μία συμφωνία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει «στις 14 από τις 18 παραγράφους της συμφωνίας» και πως μία από τις τέσσερις που δεν έχουν συμφωνηθεί αναφέρεται σε ένα πολύ «τεχνικό ζήτημα», το οποίο μπορεί να λυθεί μόνον με συναίνεση. Οι άλλες τρεις παράγραφοι αφορούν την ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο ίδιος είπε πως «βασικά το 90% της πρότασης έχει συμφωνηθεί» και πως οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα την περασμένη βδομάδα είχαν επικεντρωθεί κυρίως στο ζήτημα της ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων - Παλαιστινίων κρατουμένων και πως είχε επιτευχθεί «κάποια πρόοδος».

Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα πως το «μεγαλύτερο εμπόδιο» για μία συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα είναι... «η Χαμάς», ιδιαίτερα αφότου βρέθηκαν προ ημερών στη Γάζα τα πτώματα έξι Ισραηλινών ομήρων.

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε και χτες τις επιδρομές στον νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν μαχητή της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση προκάλεσε νέα «βροχή ρουκετών» από τη Χεζμπολάχ σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ δίχως να αναφερθούν τραυματίες ή νεκροί.

Σε ό,τι αφορά στην Ερυθρά Θάλασσα, εκπρόσωπος του ναυτιλιακού κολοσσού της Δανίας, Moller-Maersk ανακοίνωσε χτες πως οι αρνητικές επιπτώσεις στη ναυτιλία και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζουν να εντείνονται, καθώς όλο και περισσότερα πλοία αποφεύγουν πλέον τη Διώρυγα του Σουέζ.

Συγκεκριμένα, η Maersk ανέφερε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ έχει μειωθεί κατά 66% από τότε που οι ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιλέγουν την εναλλακτική διαδρομή του περίπλου της Αφρικής. Η δανέζικη εταιρεία δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αυτή η διατάραξη οδήγησε σε αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών και αλλαγές στους όγκους, καταπονώντας τις υποδομές και έχει ως αποτέλεσμα τη συμφόρηση στα λιμάνια, καθυστερήσεις και ελλείψεις σε χωρητικότητα και εξοπλισμό», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο η Maersk ανέφερε ότι τα προβλήματα στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων έχουν επεκταθεί πέρα από τις εμπορικές οδούς μεταξύ Απω Ανατολής και Ευρώπης και εκτείνονται πλέον σε ολόκληρο το παγκόσμιο δίκτυό της.