ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αντιδράσεις προκαλεί το «εντέλλεσθε» για συμμετοχή στην ευρωατλαντική αποστολή σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Καταγγελία της Ενωσης Στρατιωτικών ΠΕ Ιωαννίνων | Την ανάκληση της διαταγής ζητάει το ΚΚΕ

Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024

Μεγάλη αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η διαταγή που έφτασε τις τελευταίες μέρες στους σχηματισμούς του Γ' Σώματος Στρατού για αναγκαστική συμμετοχή στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη («EUFOR Althea»).

Οι σχηματισμοί καλούνται να προτείνουν στελέχη «που πληρούν τα απαραίτητα προσόντα, ανεξάρτητα από το αν επιθυμούν τη συμμετοχή τους», για να πλαισιώσουν την ελληνική «ειρηνευτική δύναμη» στην ευρωατλαντική αποστολή.

Η Ενωση Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων εκφράζει την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη διαδικασία, και καταγγέλλει ειδικά το γεγονός ότι αγνοείται ως κριτήριο η επιθυμία ή όχι του στελέχους να πάρει μέρος σε τέτοιου είδους αποστολές.

Υπογραμμίζει δε ότι το τελευταίο διάστημα οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, πέρα από τις πάγιες υποχρεώσεις στην εκτέλεση της επιχειρησιακής τους αποστολής, έχουν επιφορτιστεί με τη συμμετοχή στην αντιπυρική προστασία, την επάνδρωση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ κ.ά.

Αποστολή για την «επιβολή του νόμου»

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνη αναχώρησε με το αρματαγωγό «Σάμος» ο Ελληνικός Λόχος Ελιγμού για την ευρωενωσιακή αποστολή «EUFOR Althea» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με προορισμό το Ploce της Κροατίας. Από εκεί κατευθύνθηκε οδικώς και εγκαταστάθηκε στο στρατόπεδο «Butmir» της ευρωπαϊκής δύναμης στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με στόχο να παραμείνει για ένα έτος.

Στην ευρωπαϊκή δύναμη EUFOR συμμετέχουν με τα στρατεύματά τους συνολικά 20 χώρες, μέλη και μη μέλη της ΕΕ. Η δύναμη βρίσκεται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από το 2004 και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, αριθμεί περίπου 600 στρατιωτικούς. Στόχος της είναι η «συλλογική και συνδυασμένη εκπαίδευση παράλληλα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», ενώ σε συνθήκες κρίσης «έχει τη δυνατότητα να φέρει γρήγορα εφεδρικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη για να συμπληρώσει τις δυνατότητές της».

Συγκεκριμένα, «μια Ενδιάμεση Εφεδρική Δύναμη εκτός χώρας με έδρα στην Ευρώπη μπορεί να κληθεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων της EUFOR, σε περίπτωση απειλής για την ασφάλεια της περιοχής και τη επιβολή του νόμου»!

Ν. Παπαναστάσης: Να ανακληθεί τώρα η διαταγή!

«Η Ενωση Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της αλλά και με δηλώσεις μελών του ΔΣ σε Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής ενημέρωσε ότι με διαταγή του Γ' ΣΣ και προκειμένου να στελεχωθεί η ελληνική δύναμη της Βοσνίας, η οποία υφίσταται εκεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ αναιρείται η εθελοντικότητα της συμμετοχής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν τη δύναμη», αναφέρει σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, και προσθέτει:

«Είναι μια εξέλιξη εξαιρετικά σοβαρή, η οποία δείχνει την έκφραση άρνησης των στελεχών να συμμετάσχουν σε αυτού του είδους τις ιμπεριαλιστικές αποστολές».

Ο Ν. Παπαναστάσης τονίζει πως «αυτή η άρνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί στο παρελθόν υπήρχε η άποψη ότι τα στελέχη συμμετέχουν για να γίνουν αποδέκτες οικονομικών οφελημάτων, όπως ο έξτρα μισθός. Η σημερινή άρνηση ακόμα και των οικονομικών ωφελημάτων γίνεται τη στιγμή που και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - και κυρίως τα χαμηλόμισθα - βιώνουν τις συνέπειες που βιώνει και ο υπόλοιπος λαός στο εισόδημά του από την ακρίβεια, την εκτόξευση του κόστους στην Ενέργεια, στην Παιδεία, στην Υγεία κ.λπ. Αυτό βέβαια το στοιχείο συμπληρώνει την εκτίμηση που φαίνεται να διαμορφώνεται και στον χώρο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τις συνέπειες της πολιτικής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που είναι αποτέλεσμα της πρόσδεσής τους στην πολιτική του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ ζητάει την αναίρεση αυτής της διαταγής, που προβλέπει την υποχρεωτικότητα της συμμετοχής επιλεγμένων στελεχών των ΕΔ σε αυτού του είδους τις αποστολές. Εδώ και τώρα να ανακληθεί αυτή η διαταγή».

Κι άλλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση

Πέρα από τις αντιδράσεις γι' αυτήν την αποστολή, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των στρατιωτικών του Πολεμικού Ναυτικού για τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της πολεμικής αποστολής «Ασπίδες».

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για παραιτήσεις αξιωματικών προκειμένου να μη συμμετέχουν στην ευρωατλαντική αποστολή, για δυσκολία να συμπληρωθεί το πλήρωμα στην «Υδρα» και στα «Ψαρά», αλλά και για διαμαρτυρίες μέσα στο πλοίο όταν δέχτηκε επιθέσεις από τους Χούθι με αποτέλεσμα να κινδυνέψει σοβαρά, δεν φανερώνουν μόνο την επικινδυνότητα της αποστολής αλλά και την άρνηση μιας σημαντικής μερίδας στρατιωτικών να υπηρετήσουν τα ΝΑΤΟικά προτάγματα χιλιάδες μίλια μακριά, αντί να είναι αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση της πατρίδας και των συνόρων της.