Βήμα κλιμάκωσης και για τον αγώνα των υγειονομικών

Προκλητική η κυβέρνηση διαφημίζει «κίνητρα προσέλκυσης», ενώ συνεχίζει την κλοπή από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024

MotionTeam

«Πληρωμένη απάντηση» έδωσαν με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ αλλά και με τις νέες κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν σε μια σειρά περιοχές οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υγειονομικοί απέναντι στην κοροϊδία της κυβέρνησης.

Μια κοροϊδία που απογειώνεται με τα λεγόμενα «κίνητρα» για την παραμονή των γιατρών στις άγονες περιοχές τα οποία δρομολόγησε η κυβέρνηση, ομολογώντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η αιτία της υποστελέχωσης και των παραιτήσεων βρίσκεται στην πολιτική που ασκεί σε βάρος των υγειονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση μιλά τάχα για ...τριπλασιασμό έως και εξαπλασιασμό του οικονομικού κινήτρου που λάμβαναν οι γιατροί μέχρι τώρα, ενώ στην πραγματικότητα επιδεινώνει τους όρους παροχής αυτού του κινήτρου διατηρώντας τους όρους της κλοπής του.

Η κοροϊδία αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εφάρμοζαν όσα προβλέπονταν έτσι κι αλλιώς σαν «κίνητρα» για υπηρεσία στις λεγόμενες «άγονες περιοχές».

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά η κυβέρνηση το αποκρύπτει, υπήρχε η πρόβλεψη για προσαύξηση κατά 15% στον βασικό μισθό από τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας σε μία άγονη περιοχή, και μάλιστα με κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού αυτού σε 25% για τον δεύτερο χρόνο, 40% για τον τρίτο χρόνο, 50% προσαύξηση μετά τη συμπλήρωση των 3 χρόνων.

Ομως αυτή την προσαύξηση η κυβέρνηση δεν την δίνει με βάση τον βασικό μισθό που παίρνει ένας γιατρός σήμερα αλλά με βάση τον βασικό μισθό του 1983 (!), όταν δηλαδή έπαιρνε 75.000 δραχμές. Αυτό το ποσό οι κυβερνήσεις το έχουν μετατρέψει σε ευρώ (220 ευρώ) και με βάση αυτό το ...κόλπο, το οικονομικό κίνητρο το 2024 για να πάει ένας γιατρός να δουλέψει σε μία νησιωτική περιοχή είναι 33 ευρώ τον μήνα!

Σήμερα, λοιπόν, η κυβέρνηση έρχεται και αντί να αποκαταστήσει αυτό το αίσχος, δίνει 200 ευρώ τον μήνα σαν «κίνητρο προσέλκυσης», όπως και 600 ευρώ μόνο για κάποιες ειδικότητες, χώρια που εξαιρούνται και περιοχές οι οποίες αυθαίρετα δεν χαρακτηρίζονται «άγονες».

Με τη νέα ΚΥΑ, λοιπόν, την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση, εξαιρούνται δομές, ειδικότητες, ενώ μπαίνει και μαχαίρι στην προϋπηρεσία, αφού είτε κάποιος γιατρός δουλεύει έναν είτε 10 χρόνια σε μια άγονη περιοχή, θα δικαιούται το ίδιο «επίδομα».

Χώρια βέβαια που με αυτό το φθηνό κόλπο η κυβέρνηση νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει και με όσα ακόμα βασανίζουν αυτές τις περιοχές, τα οποία δεν είναι μόνο τα «κίνητρα» στους γιατρούς αλλά και οι συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση, οι ελλείψεις σε υποδομές και σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων κ.ο.κ.

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ βαφτίζει το κρέας ψάρι», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ. «Ουσιαστικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής θα ήταν η απλή εφαρμογή του νόμου και όχι η αντικατάσταση της διαχρονικής κλοπής των ποσών που οφείλουν στους συναδέλφους που ήδη υπηρετούν στις άγονες και προβληματικές περιοχές με νόμιμες περικοπές. Γιατί αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε. Δραστικές μειώσεις, εξίσωση προς τα κάτω, οριζοντίως και καθέτως, ανεξάρτητα από τον βασικό μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας και παραμονής στις άγονες και προβληματικές περιοχές, διαχωρισμός του επιδόματος ανάλογα με την ειδικότητα και την δομή (νοσοκομείο ή ΚΥ)», τονίζει.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις για την Υγεία σε μια σειρά περιοχές, με προοπτική μάλιστα απεργιακής κλιμάκωσης:

-- Αύριο Τετάρτη, το Σωματείο του Θριάσιου Νοσοκομείου καλεί σε αγωνιστική υποδοχή του «υφυπουργού εμπορίου ψυχικής υγείας», με στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου.

-- Στην Κρήτη, μετά από πρόσφατη σύσκεψη σωματείων αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις ανά νομό για την Υγεία, συναυλία της Ενωσης Γιατρών στο Ηράκλειο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε όποιο νομό επισκεφθεί ο υπουργός Υγείας, ενώ η δράση θα κορυφωθεί με μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 6 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο.

-- Στη Σάμο, μετά το ογκώδες συλλαλητήριο για την Υγεία οργανώνεται νέα σύσκεψη για την αγωνιστική συνέχεια, τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.