ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα από μια φθινοπωρινή μπόρα

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας στηλίτευσε την πολιτική κόστους - οφέλους που ακολουθούν η κυβέρνηση, η διοίκηση Δούκα και η Περιφέρεια Αττικής

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024

Μεγάλα προβλήματα στα μαστιχοχώραφα της Χίου
Για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Αθήνα με την πρόσφατη φθινοπωρινή μπόρα μίλησε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Με μια νεροποντή 1-2 ωρών η Αθηνά πνίγηκε για ακόμη μια φορά, αλλά στα χαρτιά το πρόβλημα είχε λυθεί είτε με την προσέγγιση του δημάρχου Χ. Δούκα ότι θα καθαρίσει τα φρεάτια, ακόμα κι αυτά που είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας, αλλά και με τις προσεγγίσεις του προηγούμενου δημάρχου, Κ. Μπακογιάννη, ότι έγιναν σημειακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή του.

Η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια ευθύνη, γιατί δεν είναι σημερινή, έχει διοικήσει τον δήμο 9 χρόνια επί δημαρχίας Γ. Καμίνη, αλλά και έναν χρόνο τώρα με τη θητεία του Χ. Δούκα. Και η Νέα Δημοκρατία έχει διοικήσει τον δήμο για κάμποσες δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και στη διοίκηση της Περιφέρειας προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Τόνισε πως «υπάρχουν ολόκληρες περιοχές και ολόκληροι δρόμοι χωρίς αγωγούς ομβρίων», ενώ εκεί που υπάρχουν είναι «από τις δεκαετίες του '50 και του '60, με διατομές οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα».

«Η λύση που προτείνει η δημοτική αρχή είναι ακόμα ένας εργολάβος, όπως ακριβώς πρότεινε και ο κ. Κ. Μπακογιάννης στην προηγούμενη διοίκηση», είπε, και επεσήμανε ότι «στον Βοτανικό μέσα σε 5 χρόνια θα υπάρχει πλήρης αγωγός ομβρίων και αποχέτευσης αξίας 36 εκατ. ευρώ», ενώ στην υπόλοιπη Αθήνα δεν θα υπάρχει, γιατί «εκεί είναι οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής να πάνε τα χρήματα».

Από αυτήν τη σκοπιά, «εμείς λέμε ότι επειδή θα ξαναπνιγούμε, είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη δεν είναι στο μικροκλίμα. Την ευθύνη την έχει η πολιτική που συνεχίζει να υλοποιείται από τη δημοτική αρχή και δεν προτάσσει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας που ζει στον δήμο της Αθήνας».

Προβλήματα σε Χίο και Ρόδο

Προβλήματα πλημμυρών είχε και η Χίος, με «συνεργό» την ...καλά προετοιμασμένη δημοτική αρχή ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και το επιλεκτικά «ανίκανο» κράτος. Συγκεκριμένα, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στην πόλη της Χίου, αλλά και η αίθουσα του αεροδρομίου και το «νέο, υπερσύγχρονο και λειτουργικό κτίριο αναχωρήσεων». Μεγάλες ήταν και οι καταστροφές στην καλλιέργεια μαστίχας, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φθάνουν στο 70% της παραγωγής, δηλαδή 160 τόνους μαστίχας. Ζημιές σημειώθηκαν και στο τελωνείο, όπου ο αέρας παρέσυρε τις εγκαταστάσεις σκίασης.

«Την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής Μαλαφή πλήρωσε για άλλη μια φορά η αγορά της Χίου. Οι 50 κλήσεις στην Πυροσβεστική, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι φερτές ύλες, τα φρεάτια που δεν λειτούργησαν, αποδεικνύουν την παντελή έλλειψη πρόληψης τέτοιων πλημμυρικών φαινομένων με βασικά έργα και παρεμβάσεις», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως επισημαίνει: «Η προκλητική δήλωση του δημάρχου ότι "δεν αρκεί το έργο Καλοπλύτη για να θωρακιστεί η πόλη" υποτιμά τη νοημοσύνη μας και αποκαλύπτει την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης στο κέντρο της πόλης, την οποία ως "Λαϊκή Συσπείρωση" θέτουμε κάθε φορά στη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος, για να εισπράττουμε αερολογίες και κούφιες διαπιστώσεις και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και, ιδιαίτερα, από τη σημερινή».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά μας, επειδή θα ακούσουμε ξανά το άλλοθι της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, επειδή θα ακούσουμε τα "πάμε κι όπου βγει" του δημάρχου, τους καλούμε άμεσα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του λαού και της περιουσίας του, να διεκδικήσουν έκτακτα κονδύλια από την κυβέρνηση, που απομυζεί δισεκατομμύρια από τη φορολογία μας, και να αποδώσει τους παράνομα παρακρατημένους που μας στερεί».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά εδώ και τώρα να γίνει καταγραφή και να αποζημιωθούν άμεσα οι καταστροφές στο 100%. Απλοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης. Αμεσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού. Διεκδίκηση όλων των αναγκαίων κονδυλίων, αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ στο 100% της παραγωγής.

Προβλήματα εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας υπήρξαν και στην πόλη της Ρόδου, όπου δρόμοι και το τουριστικό κέντρο μετατράπηκαν σε χειμάρρους.