ΚΕΡΚΥΡΑ
Απεργιακός αγώνας για μισθούς και δικαιώματα
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024

Απεργία στον κλάδο του τουρισμού πραγματοποιήθηκε χτες στην Κέρκυρα από το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας με βασικό αίτημα την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Από το πρωί απεργιακές φρουρές του Συνδικάτου έδωσαν τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας έξω από ξενοδοχεία σε όλο το νησί, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έξω από το αεροδρόμιο.

Με σύνθημα «τώρα κρίνονται πολλά, τώρα όλοι στον αγώνα» το συνδικάτο κάλεσε σε μαζική συμμετοχή τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην απεργία, τονίζοντας την κρισιμότητά της μπροστά στη λήξη της κλαδικής ΣΣΕ στο τέλος του χρόνου και τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο χτύπημα στο επίδομα ανεργίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση μίλησε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, όπου ανάμεσα στα άλλα κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να αυξηθεί η πίεση στην εργοδοσία μπροστά στην επαναδιαπραγμάτευση της νέας κλαδικής ΣΣΕ υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για επανάπαυση, αφού οι εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που πλειοψηφούν στην ομοσπονδία δεν έχουν καμία πρόθεση να κινητοποιήσουν των κλάδο ώστε να αποσπάσουν τις μέγιστες κατακτήσεις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση τους εργαζόμενους του κλάδου. Ακολούθησε συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου μπροστά στο αεροδρόμιο.

«Νέκρωσαν» μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού με τη χτεσινή απεργία
Η χτεσινή απεργία αποτέλεσε συνέχεια των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων του συνδικάτου. Συγκεκριμένα το συνδικάτο πραγματοποίησε τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η πρώτη στις 3/8 στον δήμο νότιας Κέρκυρας, η δεύτερη στις 8/8 στον δήμο κεντρικής Κέρκυρας και η τρίτη στις 10/8 στον δήμο βόρειας Κέρκυρας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις που αφήνουν σοβαρή παρακαταθήκη για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος και την αποτελεσματικότητά τους, με τους συνδικαλιστές να αναδεικνύουν ότι νέες δυνάμεις απεργών προστέθηκαν στον κλάδο δίπλα στις παλαιότερες γενιές απεργών συναδέλφων. Μάλιστα, αναφέρουν περιπτώσεις τριών ξενοδοχείων όπου ολόκληρες βάρδιες απέργησαν με καθολική συμμετοχή, κουρελιάζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία, ενώ σε άλλο ξενοδοχείο η συμμετοχή ήταν τέτοια που για πρώτη φορά δεν σερβιρίστηκε πρωινό. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι υιοθετούν το αίτημα «λιγότερη δουλειά - περισσότερα λεφτά», συμπυκνώνοντας την αντίδρασή τους στην ένταση της εκμετάλλευσης που βιώνει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια με τα απάνθρωπα ωράρια και τους μισθούς πείνας.

Το συνδικάτο σημειώνει ότι επιδιωκόμενος στόχος της εργοδοσίας με τις ατομικές συμφωνίες και τους «συμφωνημένους μισθούς» είναι κυριολεκτικά να «μαδήσει» τους εργαζόμενους χτυπώντας τη ΣΣΕ.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι απέναντι στην εργοδοτική λαίλαπα μπορούν να σταθούν οι εργαζόμενοι μόνο οργανωμένοι στο σωματείο, με αγωνιστική διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές. Χωρίς το συνδικάτο και τη συλλογική συμμετοχή των συναδέλφων στους αγώνες, επισημαίνουν, θα είχαν επιβληθεί ως «κανόνες» στην καθημερινότητα οι πιο ακραίες αντεργατικές εκφράσεις της εργοδοτικής ασυδοσίας, αφού μόνο έτσι επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση των κερδών της. Στα πολλά παραδείγματα της δύναμης του οργανωμένου αγώνα σημειώνουν τις πετυχημένες παρεμβάσεις του συνδικάτου, ανάμεσα στις οποίες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στο «LA GROTTA VERTE» που βρίσκεται υπό ανακαίνιση, αλλά και των τριών ξενοδοχείων που λειτουργούσε ο όμιλος FTI στην Κέρκυρα πριν τη χρεοκοπία του στις αρχές του καλοκαιριού.