ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική διαμαρτυρία ενάντια στην αναγκαστική μετακίνηση μαθητών

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί απαίτησαν να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα σε πέντε ΓΕΛ

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024

Στους δρόμους βγήκαν και χθες με νέες μαχητικές κινητοποιήσεις μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί των πέντε ΓΕΛ της Θεσσαλονίκης όπου το υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού στη Β' και Γ' τάξη, και επιβάλλει τη βίαιη αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Απαιτούν να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα, να μη μετακινηθούν οι μαθητές από τα σχολεία τους και να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.

Σήμερα Παρασκευή προγραμματίζουν και πάλι αποχή από τα μαθήματα και στις 2 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ΕΛΜΕ έχουν προκηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Και τα πέντε σχολεία όπου δεν εγκρίθηκαν ολιγομελή τμήματα βρίσκονται στον δήμο Θεσσαλονίκης, και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Είναι το 2ο, το 3ο, το 4ο, το 16ο και το 17ο ΓΕΛ.

Χθες το πρωί οι μαθητές και στα πέντε σχολεία πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και στη συνέχεια μαχητική, συντονισμένη κινητοποίηση, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του 17ου ΓΕΛ ξεκίνησαν με πορεία από το σχολείο τους και κατευθύνθηκαν προς το 2ο ΓΕΛ, όπου ενώθηκαν σε ένα ορμητικό ποτάμι με τους συμμαθητές τους και συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το Αγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους.

Εκεί ήρθαν με πορεία από τα δικά τους σχολεία οι μαθητές από το 16ο, το 3ο και το 4ο.

Ολοι μαζί ενωμένοι δίνουν τη μάχη, και αυτό διαμήνυσαν ότι δεν θα καταφέρει να το σπάσει κανένας με την τακτική τού διαίρει και βασίλευε.

Μαχητικά, φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωσαν «Είμαστε παιδιά και όχι αριθμοί, να εγκριθούν τα ολιγομελή», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, μαζικές προσλήψεις στα σχολεία», «δώστε λεφτά για την Παιδεία, δικαίωμά μας είναι και όχι ευκαιρία».

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν μαχητικά γονείς και εκπαιδευτικοί.

Ολοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το ΥΜΑΘ. Εκεί, εκπρόσωποι γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών συναντήθηκαν με την διευθύντρια του Γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας - Θράκης και απαίτησαν εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα, με έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων, ώστε τη Δευτέρα οι μαθητές να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα στα σχολεία τους.

Στις κινητοποιήσεις που έγιναν νωρίς στα σχολεία αλλά και στη μεγάλη διαδήλωση παρευρέθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βασίλης Τομπουλίδης και Μιχάλης Κωσταντινίδης.

Τη στήριξή τους στον αγώνα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών εκφράζουν με ανακοίνωσή τους σωματεία της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα σε όλα τα σχολεία. Το κείμενο υπογράφουν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΕΠΕ και το ΣΕΤΗΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις απέναντι στα «λουκέτα» τμημάτων (2024-09-17 00:00:00.0)
Καμία σκέψη για συγχώνευση τμημάτων! (2022-11-17 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα (2020-09-29 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στα σχολεία με αίτημα μέτρα ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς (2020-09-18 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για ολιγομελή τμήματα (2020-09-11 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο τμημάτων (2020-08-27 00:00:00.0)